Proizvođači kornišona – jedna od najuspješnijih godina

Proizvođači kornišona – jedna od najuspješnijih godina

Nevrijeme koje je nedavno zahvatilo Tuzlanski kanton nije utjecalo na uzgoj i proizvodnju kornišona. Proizvođači kažu da je ovo jedna od uspješnijih godina.

Problema bi moglo biti sa izvozom ukoliko Hrvatska ne pojednostavi kontrole na granicama.

O berbi i konkretnim problemima iz Živinica za BHRT govorio je Jasmin Selimović, predsjednik udruženja “Kornišon”

Berba je krenula 27.6. i evo kako vidimo berbe su ekstra dobre i postižemo dobre rezultate kaže Selimović.

Mi smo ove godine krenuli sa zadrugom ZZ Gračanka i do sada smo radili za mnoge firme. Evo ove godine smo ušli u kooperaciju sa njima i njima isporučujemo krastavac kornišon. Ove godine mogu očekivati oko 150 do 200 tona što se tiče Udruženja Kornišon.

Možemo biti zadovoljni otkupnom cijenom mada bi mogla biti još viša jer je ovaj krastavac pravo teško uzgajati, kazao je on .

To ko radi može se zaraditi, ali je non stop rad. Moraš biti 24 sata uključen i moraš paziti krastavac ako hoćeš da bude kako treba.

Selimović je govorio i o izvozu za zemlje EU, među kojima je i Hrvatska.

Vidite, EU je postavila standarde. To je bilo mao spor, međutim prvi kamioni su otišli. Standarde moramo poštovati ko ristiti preparate koje traži Evropska unija.

Proizvođači kornišona najavili su i neke proteste ako im ne budu ispunjeni uslovi. Iz Udruženja kažu da političari moraju uložiti više truda da ih prije svega razumiju i pomognu im.

Previous Gračanica mjesto sa višestoljetnom tradicijom urbanog življenja (Foto)
Next Grožđe iz Blagaja u Bingo trgovinama širom zemlje

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Domaća pamet: Deseci bosanskih firmi proizvode dijelove za evropske gigante autoindustrije

Vlada FBiH je krajem juna odobrila projekat Razvoj automobilske industrije FBiH koji se dijelom finansira iz federalnog budžeta, ali i novca Privredne komore FBiH (PKFBiH) te članica Grupacije automobilske industrije

Ekonomija/Biznis

Bostea, novi domaći čaj iz Vispaka u šest okusa

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak na tržište je plasirala novi brend domaćeg čaja. Bostea razvijen je u saradnji sa kooperantima i potrošačima, i spoj je stručnosti i izbora potrošača, ističu u

Ekonomija/Biznis

Je li nas sramota kada kupujemo uvoznu vodu

Kupovina domaćih proizvoda trebala bi se podrazumijevati, posebno u maloj zemlji u kakvoj živimo i gdje bismo trebali svakodnevno jačati svijest o tome da je to najbolji način za jačanje privrede