Neuer uvrijedio našu državu, dobio odgovor od Ćatića: Uvijek će biti Bosna i Hercegovina

Neuer uvrijedio našu državu, dobio odgovor od Ćatića: Uvijek će biti Bosna i Hercegovina

Golman Bayerna i Njemačke Manuel Neuer na odmoru u nama susjednoj Hrvatskoj zapjevao je i neke fašističke pjesme.

“Je li Neuer znao šta pjeva?” pita se najčitaniji njemački i evropski list Bild u tekstu koji je na njegovom portalu objavljen na udarnom mjestu pod naslovom “Zvijezda Bayerna pjeva pjesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima”.

“Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson. On je pjevajući pjesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracioni logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci hiljada civila, Srba, Roma i Hrvata… Neuer pak pjeva njegovu pjesmu “Lijepa li si” u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj.”

Njemački Goal.com pod naslovom “Neuer izazvao buru pjesmom skandaloznog hrvatskog banda s fašističkim tendencijama” piše da je slavni golman Bayerna i Njemačke izazvao velike kontroverze pjevanjem pjesme “Lijepa li si”.

“To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi ‘Herceg-Bosna’, kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tokom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do ‘Herceg-Bosne’ došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu“, piše Goal.

-Ističe da je pjesma u kojoj se tako nastala Herceg-Bosna slavi kao “srce ponosno” uspješnica “Marka Perkovića Thompsona, koji veliča hrvatski fašizam.

– Isti izvor podsjeća: “Thompson je izazvao kontroverze i prije dvije godine, kada su hrvatski nogometaši njegove pjesme pjevali u svlačionici na SP-u, kao i kada je bio počasni gost reprezentativaca na svečanom dočeku u Zagrebu” – prenosi Index.

Manuel Neuer ne govori hrvatski. Tačka. Je li to dovoljno za objašnjenje zašto kapitena fudbalske reprezentacije Njemačke i FC Bayern koji na odmoru u Dalmaciji pjeva pjesmu benda koji je optužen za veličanje hrvatskog fašizma? To je mnogima dovoljno, da. Jer Manuel, dobar je dečko, simpatičan momak i toliko je toga učinio za nas (Nijemce). Prije otprilike šest godina, kada nas je doveo do svjetske titule.. piše n-tv.de uspoređujući njegov slučaj sa ‘slučajem Ozil’, kada je ovaj fudbaler javno šikaniran zbog fotografije sa turskim predsjednikom.

Od naših sportista u Njemačkoj oglasio se bokser Adnan Ćatić, koji je napisao: ‘Uvijek će se zvati Bosna i Hercegovina! Nijedna pjesma to ne može promijeniti, čak iako je pjeva Manuel Neuer’, poručio je Ćatić.

Hasan Salihamidžić, jedan od čelnika Bayerna, ‘mudro’ šuti.

Previous Vogošća ima najveći porast broja osnovaca u državi, preko 10% u posljednje 4 godine
Next Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom - meditira na Bosanskim piramidama

You might also like

NAŠI DANI

Tabaković: Prijateljski odnosi RH prema BiH su notorna laž, neka vrate otetu imovinu

Sulejman Tabaković, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nezavisni je pravnik, specijaliziran za pitanja sukcesije.  Trideset godina je radio u Vladi Republike Hrvatske, od toga je deset bio načelnik pravnih poslova

NAŠI DANI

Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri. Sastanak pape Franje sa Dodikom bi,

NAŠI DANI

USK: Na aferu ‘Diploma’ reagovalo Ministarstvo obrazovanja i MUP – od škole Multilingua izuzeta dokumentacija

  Damir Omerdić, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona za N1 je kazao da je ministarstvo oformilo komisiju koja će se baviti aferom “Diploma” u tom kantonu, te da je MUP USK