Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom – meditira na Bosanskim piramidama

Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom – meditira na Bosanskim piramidama

Poznati sportista i trenutno vodeći teniser na ATP listi Novak Đoković došao je, na poziv osnivača Arheološkog parka: Bosanska piramida Sunca’ dr. Semira Osmanagića u trodnevnu posjetu Bosanskim piramidama, od 13.-15. jula 2020. 

-On će tom prilikom posjetiti većinu arheoloških lokacija i park ‘Ravne 2’ u Visokom, navode iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Đoković je prije dolaska u Visoko kratko boravio u našem glavnom gradu, a u Sarajevo dolazi i nakon posjete Bosanskim piramidama. U Sarajevu bi se trebao vidjeti i s bosanskim teniserom Damirom Džumhurom. Njih dvojica ranije su planirali odigrati meč u Sarajevu u sklopu turnira Adria Tour. Meč je otkazan, kao i turnir – zbog pojave koronavirusa među nekim teniserima, uključujući i Đokovića. Zbog organizacije pomenutog turnira Novak je pretrpio kritike u javnosti – na Balkanu, ali još veće u svijetu.

Novak Đoković dugo je u samom vrhu svjetskog tenisa, po statistikama među 3 najveća ikad. Federer i Nadal još uvijek su neprikosnoveni, ali ne i nedostižni za ovog tenisera iz Srbije s adresom u Monaku.

Humanitarne aktivnosti, teorije zavjere, nacionalizam

Mimo teniskih terena Đoković pažnju na sebe skreće i humanitarnim aktivnostima (nedavno je donirao i za Novi Pazar), a u posljednje vrijeme i nekim alternativnim pogledima na svijet i svojevrsnim teorijama zavjere. Nerijeki su i nacionalistički ispadi ovog vrhunskog sportiste, za koje će mnogi reći da su mu nepotrebni. Bosanska javnost još se sjeća Novakove posjete tzv. Andrićgradu u Višegradu i srbovanju koje je uslijedilo s Kusturicom.

Bokserska legenda Mate Parlov svojevremeno je izjavio: Ne mogu ja biti nacionalista, ja sam svjetski prvak. Novak je ipak odrastao u drugačijem okruženju, u postgenocidnom društvu, tako da je i njegovo ponašanje uvjetovano tim kompleksnim okolnostima.

Previous Neuer uvrijedio našu državu, dobio odgovor od Ćatića: Uvijek će biti Bosna i Hercegovina
Next Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

You might also like

TURIZAM

Ugledni “Independent” savjetuje turistima: Umjesto Praga idite u Sarajevo

Poznati list preporučuje turistima da posjete pet destinacija u Evropi koje sve više privlače pažnju turista, umjesto pet gradova koji su već popularne turističke destinacije. Britanski list “Independent” donosi priču

TURIZAM

Bosna među odabranim destinacijama za putovanje u 2019.

  Američki portal Matador Network uvrstio je našu zemlju među 25 mjesta koje preporučuju za putovanje u 2019. godini. -Drevni, bajkoviti gradovi postavljeni su na valovita brda i uokvireni šumovitim

BH RAZGLEDNICA

Nacionalni park Una: Povećanje broja posjetilaca iz Bosne i Hercegovine za oko 15 do 20 posto

Nacionalni park Una kao područje od posebnog interesa za Federaciju BiH površine 19.800 ha je iznimno bogato prirodnim, kulturno-historijskim i drugim vrijednostima, a ono što posjetioce privlači i ostavlja bez daha