Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Video sa detaljima o nove sarajevske žičare od Betanije prema Nahorevskim brdima predstavljen je jučer.

Kako je kazao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, radi se o mogućoj trasi žičare kabinskog tipa prema Nahorevskim brdima i povezivanju sa turistikkom destinacijom Skakavac.

Projekat žičare Betanija – Nahorevska brda predviđa tip “detachable” gondole i ukupnu dužinu trase od oko 2,5 km. Instalirana snaga žičare je 1 MW uz prosječno korištenje od 50 procenata.

Planirana brzina kretanja žičare je do 6 metara u sekundi, a nominalni kapacitet 1.400 putnika na sat. Broj kabina će biti između 36 i 40, sa po 10 mjesta.

Rastojanje između stubova biće 250 metara, a minimalna širina za eksploataciju je 14 metara

Procjenjena vrijednost investicije je oko 20 miliona KM, dok je vijek trajanja žičare je 40 godina.

Osnovna namjena ovog projekta je pružanje usluga atraktivnog prijevoza turističkog karaktera za određenu ciljnu grupu turista, šetača kojima bi se omogućio novi vid prijevoza prema odredištima u blizini Nahorevskih brda i Nahoreva.

Ranije je rečeno da se na Nahorevskim brdima planira izgradnja manjih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta, te izgradnju pješačke, biciklističke i motokros staze koje ćemo uvezati sa izletištem na Skakavcu, kako bismo upotpunili ovaj sadržaj.

Izvor: Akta.ba

Previous Poznati sportista Novak Đoković u višednevnoj posjeti Visokom - meditira na Bosanskim piramidama
Next Živopisni kameni grad Počitelj

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanija iz Zenice na Dan nezavisnosti uposlila preko stotinu mladih osoba!

  Kompanija “AE Sigurnost” Zenica simbolično, na Dan nezavisnosti domovine Bosne i Hercegovine, otvara nova radna mjesta i zapošljava mlade ljude u cijeloj Bosni i Hercegovini.  – Nova zapošljavanja i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

IT sektor u Bosni i Hercegovini jača zahvaljujući povratnicima

  IT industrija, kao jedna od najpoželjnijih i najbrže rastućih u svijetu, svoj porast bilježi i u Bosni i Hercegovini, gdje je posljednjih godina zabilježen značajan broj novih kompanija koje

Ekonomija/Biznis

Efekti kupovine domaćih proizvoda na bosansku ekonomiju

  Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objašnjava šta konkretno naša ekonomija dobija ukoliko kupujemo domaće proizvode. -Većina vas je sigurno čula i probala novi domaći proizvod MAZA lješnjak namaz. Reakcije su odlične,