Živopisni kameni grad Počitelj

Živopisni kameni grad Počitelj

Muzej na otvorenom

Izgrađen na padinama brda koje se uzdiže iznad moćne rijeke Neretve, nekih 30 km južno od Mostara, leži srednjovjekovni grad Počitelj. Ovaj pitoreskni gradić velikog strateškog i historijskog značaja često se spominje kao muzej na otvorenom. Zapravo to je malo naselje izgrađeno u otomansko-mediteranskom stilu koje je očuvano do današnjeg dana. Okružen bogatim vinogradima i vinarijama Hercegovine, savršen je dnevni izlet iz Mostara ili Sarajeva, ili usputna stanica na putu ka hrvatskoj obali koja je svega 10 km udaljena od Počitelja.

Na listi UNESCO-ve Svjetske baštine

Iako će većina organizovanih tura ovdje stati na 20 minuta kako bi turisti napravili nekoliko fotki ja predlažem da provedete ovdje makar pola dana i zaista istražite ovaj biser. Ako možete provesti noć ovdje još bolje. Ja smatram da sam zaista iskusila mjesto tek kada tu provedem noć. Kao Svjetska baština Počitelj se uspoređuje sa Starim mostom u Mostaru, gradom Safranbolu u Turskoj i muzej-gradom Gjirokastra u Albaniji. Svakako je mjesto koje ne treba propustiti ukoliko putujete kroz BiH.

Porijeklo

Iako ne znamo tačan datum smatra se da je izgradnja Počitelja započela sa prvim bosanskim kraljem Tvrtkom 1383. godine i nastavila se, uz prekide, do 18. stoljeća. Međutim, tek sa dolaskom Osmanlija, tokom 15. i 16. stoljeća naselje je poprimilo karakteristike orijentalne arhitekture. Počitelj gubi svoj strateški značaj i počinje propadati sa dolaskom Austro-Ugarske u kasnom 19. vijeku.

Šta posjetiti?

Smještena na vrhu brda iznad grada nalazi se Sahat kula, tvrđava u kojoj su nekada bili stacionirani čuvari i vojna straža kao zaštita od moguće invazije iz doline Neretve. Pogled sa vrha je fantastičan i vrijedi strmog uspona. Ne propustite Šišman-Ibrahim pašinu džamiju (ili Hadži-Alijinu džamiju) koja se smatra jednim od najvećih dostignuća klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH. Iako je srušena do temelja 1993. zajedno sa mnogim drugim mjestima historijskog i kulturnog značaja, u potpunosti je obnovljena i vraćena svojoj izvornoj namjeni. Ostale javne zgrade koje se nalaze pored džamije su: mekteb (islamska osnovna škola), imaret (javna kuhinja), medresa (islamska srednja škola), hamam (javno kupatilo) i han (prenoćište za karavane i njihove putnike). 

Prva umjetnička kolonija

Počitelj je takođe jedna od prvih i najdugovječnijih umjetničkih slikarskih kolonija u jugoistočnoj Evropi, a počela je sa radom 1964. godine. U gradu se osjeti umjetnička vibra. Piti tursku kafu u jednom od prelijepih kafića u gradu sa nesvakidašnjim pogledom iskustvo je koje nećete zaboraviti. Garantujem vam :).

Šta kupiti?

Mediteranska klima Hercegovine daje najukusnije i najbogatije voće i povrće. Stoga, opskrbite se smokvama, narovima, kajsijama, trešnjama, kao i raznolikim džemovima i sokovima, posebno sokom od nara (njam). Mještani većinom prodaju ono što im raste u bašti, što je za mene od neprocjenjive vrijednosti. I na kraju, ne zaboravite kamere i fotoaparate jer ovdje možete napraviti fenomenalne fotke.

Izvor: thenomadplanet

Previous Predstavljen projekt nove sarajevske žičare
Next Poznati teniser u srcu Bosne: Ako postoji raj na zemlji, onda je to ovdje (Video)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Dabrovi se razmnožili na Sani i pritokama

U proteklih nekoliko godina značajno se povećao broj dabrova na riječnim vodotocima u Općini Sanski Most, te se procjenjuje kako na ovim prostorima živi između trideset i četrdeset ovih vodozemaca

TURIZAM

Gračanica mjesto sa višestoljetnom tradicijom urbanog življenja (Foto)

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine će zbog pandemije koronavirusa godišnji odmor provesti u zemlji, što je ujedno i prilika da se obiđu domaće destinacije. Jedno takvo mjesto je i Gračanica,

TURIZAM

Zanzibar, otok začina sa bijelim pijeskom i tirkizno plavim okeanom

  Bogata historija, začini, plaže sa bijelim pijeskom i plavi okean odlike su Zanzibara, otoka u Tanzaniji na istočnoj strani Afrike, prenosi Anadolu Agency (AA). U posljednje vrijeme postao je