Kozarac: Dženaza za ubijene Prijedorčane; otvorena i izložba fotografija satova žrtava pronađenih u masovnim grobnicama

Kozarac: Dženaza za ubijene Prijedorčane; otvorena i izložba fotografija satova žrtava pronađenih u masovnim grobnicama

 

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas u podne je počelo klanjane kolektivne dženaze za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine.

U Kamičane je sinoć stigla povorka sa posmrtnim ostacima šest žrtava iz Kozarca, kojima će se danas klanjati dženaza te biti obavljen njihov ukop.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene. U pitanju su Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović. Šesta žrtva Enes Denić pronađen na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Vjerski program se očekuje u podne, a zatim će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz.

Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i bošnjački zvaničnici. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje “Kamičani”.

Prisutni će biti i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović…

U Kamičanima kod Prijedora otvorena je izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica.

Autor izložbe pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” je Mujo Begić.

Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama.

Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra ”Kamičani” će nakon dženaze i ukopa posmrtnih ostataka šest žrtava, i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još uvijek traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

– Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države – istakao je ranije Begić.

Izvor: Agencije

Previous Amel Tuka u Konjicu otvorio atletsku stazu po IAAF standardu
Next Sarajevo: Potpisani prvi ugovori o zaposlenju mladih na gradnji tunela Ivan

You might also like

NAŠI DANI

Nepoznati dobročinitelj izmirio dugove u visočkoj apoteci

Posljednji petak pred nastupajući mjesec ramazan u apoteku Avicena u Visokom ulazi muškarac. Prošlo je 15.00 sati, a dvije farmaceutkinje prepoznaju nasmijanog sugrađanina. S vrata traži „žutu svesku“, koja služi

OTPOR BOSNE

ŽUČ: 24 godine od pogibije ‘Zlatnih ljiljana’ – Fadile Odžaković i Muje Šejte

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na mezar heroine odbrane grada Sarajeva Fadile Odžaković Žute koja je prije 24 godine preminula od posljedica ranjavanja,

BLOG

Srpska rusofilija: Da li je Putin visok dva metra?

Pradjeda i djed srbijanskog premijera toliko su voljeli Rusiju da su jedanput uzjahali konje i krenuli za Moskvu iz Čipuljića kod Bugojna, ali su od dolaska na cilj odustali već