Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Zvanični Baku smatra da je isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrijebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija Interfaks-Azerbejdžan.

Otpravnik poslova srbijanske ambasade u Bakuu, Danica Veinović, pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana, gde se sastala sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Kalafom Kalafovim, rečeno je agenciji Interfaks- Azerbejdžan. 

Minobacači iz Srbije

“Kalafov je obavijestio Veinović da Azerbejdžan posjeduje pouzdanu informaciju da je Srbija prebacila veliku količinu minobacača i drugog oružja različitih kalibara u Armeniju”, rečeno je toj agenciji u Ministarstvu spoljnih poslova Azerbejdžana.

Zamjenik ministra je, kako prenose, dodao da je armenska strana iskoristila to oružje u napadu na azerbejdžanske pozicije na granici dvije zemlje.

“Kalafov je naglasio da su u periodu od 2013. do 2018. godine, Azerbejdžan i Srbija potpisali deklaracije o strateškom partnerstvu, i o planu o zajedničkim akcijama u okviru strateškog partnerstva.

U tim dokumentima, Baku i Beograd priznaju teritorijalni integritet dvije zemlje. Takođe, saradnja između strana potpisnica u domenu bezbjednosti i odbrane prepoznata je kao jedan od prioriteta. Zamjenik ministra je naglasio daje pitanje snabdijevanja Armenije oružjem uvijek osjetljivo.

U tom smislu, takve neprijateljske akcije od strane Srbije dovode do dubokog razočaranja i zbunjenosti u Azerbejdžanu, i bacaju sjenku na povjerenje na najvišem nivou”, naglasio je zamjenik ministra, a prenosi Interfaks- Azerbejdžan.

Kalafov je dodao da Azerbejdžan očekuje objašnjenje Srbije u vezi sa pošiljkom oružja Armeniji.

“Veinović je, sa svoje strane, naglasila da nije posJedovala takvu informaciju i dodala da će obavIJestiti Beograd o incidentu”, rečeno je agenciji Interfaks – Azerbejdžan u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

Najprijateljskija zemlja na Balkanu

Podsjetićemo da su u posljednjoj deceniji bili česti susreti na najvišem nivou između zvaničnika Azerbejdžana i Srbije. U očitim pokušajima da se dodvori ovoj energentima bogatoj zemlji, u Beogradu su 2011. podigli spomenik nekadašnjem predsjedniku Azerbejdžana Hajdaru Alijevu.

U Bakuu je pak 2018. otvoren Centar za srpski jezik i kulturu na Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike, a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tom prilikom je uručen počasni doktorat. Vučić je tad izrazio uvjerenje da će azerbejdžanski privrednici ulagati, kako je rekao – “u njima najprijateljskiju zemlju na Balkanu”.

(MiruhBosne/Nova)

Previous Kurcova vlada se sprema za pokretanje kontroverznog programa nadziranja muslimana u Austriji
Next Ljubav prema sportu jača je od svih nesuglasica (Video)

You might also like

OTPOR BOSNE

Komšić uputio čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom 15. aprila – Dana Armije RBiH

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije

NAŠI DANI

Lorens Listo i Edi Fink pobjednici 450. skokova sa Starog mosta (Foto)

Lorens Listo  i Edi Fink, oba iz Mostara, pobjednici su 450. tradicionalnih visinskih skokova sa Starog mosta, koji su danas, u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“, održani u Mostaru.

NAŠI DANI

Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a: Neće biti precrtavanja mape Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik Valentin Inzko obraća se danas Vijeću sigurnosti UN-a i predstavlja 59. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. oktobra