Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Još su se u junu ugostitelji iz Neuma čudili navali srpskih turista i brinuli da li će imati kapaciteta da ih smjeste, a, kako stvari stoje, ovog ljeta bosansko more tek postaje glavna atrakcija. Između ostalog i kao jedno od rijetkih kojeg se u vrijeme pandemije možemo domoći sa srpskim pasošima, piše Nova.

Parče Jadrana koje pripada Bosni i Hercegovini jedna je od tajni i misterija Evrope. Uokvirena sa svih strana hrvatskom morskom obalom, Bosna ima samo 22 kilometara morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svijetu (odmah nakon Monaka), a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Kao ljetovalište, gradić je počeo da se afirmiše tek krajem šezdesetih, nakon što je izgrađena Jadranska magistrala, i to prvo kao odmaralište za političku elitu tog vremena, ali je vremenom bosansko more ostalo skrajnuto s mape popularnih ljetovališta u okolini – Dubrovnika, Makarske, Splita…- iako i samo može da se pohvali blistavom, čistom vodom i uređenim plažama.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cijene smještaja i životnih namirnica, kao i manja gužva – čak i u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 15 eura.

Turistička ponuda ovog malog ljetovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni. Uglavnom odgovara starijim turistima i porodicama, pošto mladi koji traže lud noćni provod obično ostanu razočarani.

Ipak, s aktuelnim zatvaranjem granica zbog pandemije koronavirusa, situacija i profil turista koji tamo ljetuju mogli bi da se značajno promijene. Predsjednik Udruženja turističkih radnika Davor Krešić kaže da za 15 godina rada nije doživio toliko interesovanje za boravak u Neumu.

“Neum nema kapacitet da primi sve, ni sve domaće goste”, rekao je Krešić i konstatovao značajan porast turista iz Srbije kojih ranije, kako kaže, u Neumu uopšte nije bilo. “Srbima su komšije sa izlazom na more zabranile dolazak, zbog čega sada i oni dolaze kod nas”, rekao je Krešić.

Previous Edin Višća, nezamjenjivo ime turskog prvaka Basaksehira
Next Na platou pored Bregave: Festival kulture "Slovo Gorčina" od 24. do 26. jula u Stocu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Saniranjem mlinova Jajce se priprema za turističku sezonu

  Saniranje staza oko mlinova na rijeci Plivi, jedna je od aktivnosti kojima se Jajce priprema za predstojeću turističku sezonu, izjavio je Feni direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako izgleda najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegovini

  Počeo je s radom najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegvini, Swissotel Sarajevo, koji posluje u okviru vodeće evropske hotelske korporacije AccorHotels. Hotel ima pet zvjezdica i smješten je u sklopu

NAŠI LJUDI

Konferencija bosanske dijaspore: Prepoznati dijasporu kao jednu od ključnih grupa za razvoj turizma

Treća konferencija dijaspore iz Bosne i Hercegovine, pod nazivom ‘’Bosna i Hercegovina u srcu: Dijaspora i turizam’’, organizirana je u utorak na Ilidži, javlja AA. Cilj konferencije jeste doprinijeti prepoznavanju