Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Još su se u junu ugostitelji iz Neuma čudili navali srpskih turista i brinuli da li će imati kapaciteta da ih smjeste, a, kako stvari stoje, ovog ljeta bosansko more tek postaje glavna atrakcija. Između ostalog i kao jedno od rijetkih kojeg se u vrijeme pandemije možemo domoći sa srpskim pasošima, piše Nova.

Parče Jadrana koje pripada Bosni i Hercegovini jedna je od tajni i misterija Evrope. Uokvirena sa svih strana hrvatskom morskom obalom, Bosna ima samo 22 kilometara morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svijetu (odmah nakon Monaka), a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Kao ljetovalište, gradić je počeo da se afirmiše tek krajem šezdesetih, nakon što je izgrađena Jadranska magistrala, i to prvo kao odmaralište za političku elitu tog vremena, ali je vremenom bosansko more ostalo skrajnuto s mape popularnih ljetovališta u okolini – Dubrovnika, Makarske, Splita…- iako i samo može da se pohvali blistavom, čistom vodom i uređenim plažama.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cijene smještaja i životnih namirnica, kao i manja gužva – čak i u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 15 eura.

Turistička ponuda ovog malog ljetovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni. Uglavnom odgovara starijim turistima i porodicama, pošto mladi koji traže lud noćni provod obično ostanu razočarani.

Ipak, s aktuelnim zatvaranjem granica zbog pandemije koronavirusa, situacija i profil turista koji tamo ljetuju mogli bi da se značajno promijene. Predsjednik Udruženja turističkih radnika Davor Krešić kaže da za 15 godina rada nije doživio toliko interesovanje za boravak u Neumu.

“Neum nema kapacitet da primi sve, ni sve domaće goste”, rekao je Krešić i konstatovao značajan porast turista iz Srbije kojih ranije, kako kaže, u Neumu uopšte nije bilo. “Srbima su komšije sa izlazom na more zabranile dolazak, zbog čega sada i oni dolaze kod nas”, rekao je Krešić.

Previous Edin Višća, nezamjenjivo ime turskog prvaka Basaksehira
Next Na platou pored Bregave: Festival kulture "Slovo Gorčina" od 24. do 26. jula u Stocu

You might also like

TURIZAM

Breza: Baš-bašču godišnje posjeti 5.000 gostiju iz cijelog svijeta

  Na površini od 100 duluma zemlje Hrustanović ekološki uzgaja i njeguje oko 10.500 stabala kruške, jabuke i šljive, a posjetioci sve mogu sami brati Plantaža voća i izletište Baš-bašča

TURIZAM

Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Nacionalnom parku „Una“ 500.000 KM

Federalna ministrica okoliša dr. Edita Đapo i direktor Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“ Amarildo Mulić potpisali su danas u sjedištu Ministarstva u Sarajevu ugovor o prenosu odobrenih sredstava za finansiranje

TURIZAM

Njemica Rosina Kaiser – redovno posjećuje Visoko i već godinama dovodi turiste u Bosansku dolinu piramida

Kroz 12 godina istraživanja i rada u Visokom, Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ stekla je brojne prijatelje i promotore širom svijeta, koji pozitivnu priču iz središta Bosne pronose širom