Sarajevo će dobiti centralno spomen obilježje borcima Armije RBiH sa simbolom ljiljana

Sarajevo će dobiti centralno spomen obilježje borcima Armije RBiH sa simbolom ljiljana

Ovo je projekt koji Općina Centar realizira sa koordinacijom boračkih udruženja, a realizira uz stručnu pomoć Arhitektonskog fakulteta. I samo idejno rješenje predstavlja rad studentica.

Dvadeset metara visoka konstrukcija sa sedam kamenih stupova koji simboliziraju sedam korpusa, iz kojih niče čelična konstrukcija unutar koje će treperiti zlatni ljiljan – idejno je rješenje spomenika borcima Armije Bosne i Hercegovine koji treba biti podignut na Betaniji.

Ideja je djelo studentica arhitekture Fatime Hafizović i Berine Preldžić, koje su jednoglasnom odlukom osvojile prvu nagradu.

„Mi smo kao Arhitektonski fakultet i institut, pokušali da malo transformiramo rješenje, ali držeći se osnovnog koncepta i mislim da smo uradili dobru stvar. Jako brzo će biti idejno rješenje, nadamo se i urbanistička saglasnost, nakon toga ide glavni zvedbeni projekat“, rekao je prof. Dr. Erdin Salihović, Dekan Arhitektonskog fakulteta.

Spomenik treba biti podignut na ovom lokalitetu kako bi se vidio iz svake vizure, pri izlasku i ulasku u grad. Realizacija projekta je već izvjesna, tvrdi načelnik. Struci je potrebno još 15-ak dana da  završi idejno rješenje, kako bi obilježje imalo trajni karakter.

„Mislim da je ovo jedan od najznačajnih projekata koji radi Općina Centar zajedno sa koordinacijom boračkih udruženja, vodimo široku raspravu i ne želimo napraviti nikakvu grešku stoga smo se čvrsto i sinergijski vezali sa strukom, sa arhitektonskim fakultetom i tražimo odgovore na najsloženija pitanja“, kazao je Nedžad Ajandžić, načelnik Općine Centar.

Za realizaciju ovog obilježja, koje će u okviru spomeničke strukture imati plato i sadržaje za različite manifestacije te amfiteatar – bit će potrebno približno 400.000 maraka.

Izvor TVSA
Previous Na platou pored Bregave: Festival kulture "Slovo Gorčina" od 24. do 26. jula u Stocu
Next Budućnost Srbije zakopana je u masovnim grobnicama

You might also like

OTPOR BOSNE

U Kaknju organizovano centralno obilježavanje 1.decembra-Dana Trećeg korpusa Armije RBiH (FOTO)

Kaknju je pripala čast da ove godine bude domaćin centralnog obilježavanja 1.decembra – Dana Trećeg korpusa Armije RBiH. U okviru Programa obilježavanja Dana Trećeg korpusa Armije RBiH danas je, uz

KULTURA I UMJETNOST

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“ održat će se 7. novembra 2019. godine će se u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

OTPOR BOSNE

Oslobađanje Vijenca, podsjetnik na bitnu pobjedu ARBiH: Ratni plijen vrijedan deset miliona maraka (VIDEO)

https://youtu.be/O5UKx5O8T7s Još od ljeta 1992. lukavačko je ratište slovilo jednim od najmirnijih na području koje kontrolira 2.korpus Armije. Srpski prodor preko Devetaka i Dobošnice do opkoljene Proluće i izvlačenja stanovništva