Jedna od najuspješnijih svjetskih pjevačica ima i bosanske korijene

Jedna od najuspješnijih svjetskih pjevačica ima i bosanske korijene

U jednom od razgovora za britanski “The Guardian”, mlada pjevačica albanskog porijekla otkrila je više detalja o svojoj porodici i dešavanjima koja su prethodila odlasku njenih roditelja u London, gdje se 1995. godine Dua i rodila.

Zbog ratne situacije u bivšoj Jugoslaviji, njena majka Anesa dva puta je bježala. Prvi put kada je početkom devedesetih rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu, gde je Anesa živjela s majkom Bosankom. Život je nastavila na Kosovu, odakle joj je otac, sa svojim vjerenikom Dukagjinom Lipom. Prijetnja ratom na Kosovu natjerala ih je da zajedno sreću potraže u Londonu.

Pop zvijezda ima bosanske korijene

Naime, u podcastu “Table Manners” sa Jessie Ware popularna pjevačica je rekla da je njena nana sa mamine strane Bosanka.

Anesa i Dukagjin Lipa/ Instagram

Duin djed Seit je umro od srčanog udara 1999. godine, kada se rat na Kosovu završio, a zbog zatvorenih granica Dukagjin nije uspio da ga vidi.

Dukagjin, koji je bio član kosovskog rock benda, trebao je da postane stomatolog, a Anesa advokatica međutim odlaskom u London sve je palo u vodu. Dukagjin je dugo vremena radio kao konobar u kafićima i barovima. Uvečer je pohađao poslovne kurseve, a majka se prekvalifikovala za poslove u turizmu i putovanjima.

– Dok sam ja išla u školu, i oni su ponovo išli u školu, kaže Dua.

Dukagjin je diplomirao kada je Dua imala 11 godina i ponuđen mu je posao u Prištini. Dua je završavala osnovnu školu i pred njom je ionako bilo razilaženje s najboljim prijateljima koji su trebali da krenu svako u svoju školu, pa joj odlazak na Kosovo nije teško pao.

– Drugi učenici su bili daleko ispred mene i imala sam jako loše ocjene, posebno prvih šest mjeseci. Iako sam govorila jezik, nisam znala ni da čitam ni da pišem albanski, objašnjava Dua i podsjeća da joj je odlazak na Kosovo donio i puno dobrih stvari.

Život na Kosovu, prije svega, pomogao joj je da shvati da nije samo Londončanka, kao što je uvijek mislila, a proširio joj je i poglede u muzičkom smislu, jer se u Prištini upoznala s američkim hip-hopom. Snoop Dogg i Method Man su na svojim turnejama tih godina svratili i do Prištine, i to su bili prvi veliki nastupi na kojima je bila.

Do tada je već bila veliki fan živahne pop muzike Pink, Nelly Furtado i Kety Perry, pa je pjevušeći po kući pokušavala da poveže ova dva muzička stila. Rano je shvatila šta želi da radi u životu, ali i da će za to trebati formalno obrazovanje. Kućni savjet porodice Lipa ovoga puta sazvala je 14-godišnja Dua na temu njenog povratka u London.

Znala je da želi da pohađa pozorišnu školu “Sylvia Young” u Londonu i da joj život na Kosovu ne pruža velike šanse za globalni muzički uspjeh. A znala je Dua i da joj ideja povratka u London kako bi postala muzička zvijezda neće baš proći kod roditelja. 14-godišnja Dua se zbog eventualno uspješne pjevačke karijere poslužila malom laži, ili kako ona to kaže – trikom.

Kao glavni razlog svog povratka u London roditeljima navodi želju za pohađanjem britanskog unverziteta, za čiji upis ne bi bilo na odmet imati britansko svjedočanstvo i usavršiti engleski jezik. Trik je upalio, pa Dua s povratkom u London počinje vikendima da pohađa “Sylvia Young” školu i da snima demo snimke koje objavljuje na internetu.

Na dodjeli nagrada 2018. godine Brit Awards, od pet nominacija Dua Lipa je osvojila dvije nagrade i u dva izlaska na pozornicu poslala jake poruke.

U prvom govoru prisjetila se svih pjevačica koje su je inspirisale za njenu karijeru i kojima može da se zahvali što se nalazi na toj pozornici, te primijetila da među nominovanim i nema tako puno žena, pa izrazila želju da u budućnosti vidi više žena koje će biti nagrađivane.

U drugom izlasku na pozornicu Dua je podsjetila da vrijedi slijediti svoje snove.

Također vrlo često ističe odakle dolazi i veliki je patriota, pa na društvenim mrežama statuse često posvećuje Kosovu.

(Moja BiH/MiruhBosne)

Previous Budućnost Srbije zakopana je u masovnim grobnicama
Next Bosanska kompanija dobila posao softverskog upravljanja i nadzora hrvatskih autocesta

You might also like

SPORT

Emotivan “susret” bosanskih spasilaca i Zilan Oktay, godinu nakon spašavanja u Hatayu

“Čudo nakon 102 sata” bio je naslov u turskim i svjetskim medijima na današnji dan prije tačno godinu kada je ispod ruševina zgrade u zemljotresom razorenoj turskoj provinciji Hatay, spašena

KULTURA I UMJETNOST

Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

Tradicionalno i ovog ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizirala je prigodnu izložbu, nastojeći na taj način obogatiti ramazansku atmosferu u gradu. Ove godine na izložbi “Rukopisni džuzevi Kur’ana” su

BAŠTINA

385 godina od prvog bosanskog rječnika!

Muhamed Hevaija Uskufija (skraćeno: Muhamed Uskufi ili Muhamed Hevaija), bosanski alhamijado pjesnik i sastavljač tursko-bosanskog rječnika. Rođen je u mjestu Dobrnja kod Tuzle 1601. godine, a umro poslije 1651. godine. Pjesnički