Bosanska kompanija dobila posao softverskog upravljanja i nadzora hrvatskih autocesta

Bosanska kompanija dobila posao softverskog upravljanja i nadzora hrvatskih autocesta

Domaća kompanija BS Telecom Solutions iz Sarajeva dobila je vrijedan posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama u Hrvatskoj vrijedan čak 33,84 miliona kuna (4,5 miliona eura).

Posao je dobijen u otvorenom postupku javne nabavke, a dio je evropskog projekta CROCODILE 2, kojem je cilj harmonizacija ITS sistema svih subjekata u cestovnom sektoru. Projekt sufinansira Evropska unija – Instrument za povezivanje Evrope.

Riječ je o dva ugovora, jedan je s Hrvatskim autocestama (HAC), dok je drugi s naručiteljem Autocestom Rijeka – Zagreb (ARZ), na ukupnoj dužini od 1.087 kilometara.

Mirza Varatanović, CEO u BS Telecom Solutions, kaže kako je ovo veliki korak u razvoju kompanije i iskorak ka tržištu Evropske unije.

– Naš BS Husky kao ITS softver je regionalni lider i ovo je potvrda te činjenice da nakon Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore nastavlja ekspanziju i na zemlje EU – kaže on uz naglasak da je predmet projekta samo implementacija softvera, dok su hardverske komponente dio drugih ugovora.

Projektom je predviđena zamjena postojećih sistema integralnom platformom upravljanja i nadzora autocestom – BS Huskey, što je zaštićeni proizvod bosanskohercegovačke kompanije koja je regionalni lider u ovoj oblastii. Ugovorom je obuhvaćeno i uvođenje evropskih ITS direktiva i DATEX II standarda u objekte za izvještavanje.

Aktivnosti su vezane za Središnji centar za nadzor i vođenje prometa na cjelokupnoj mreži državnih autocesta u Zagrebu te će biti izvršena nadogradnja i modernizacija ukupno 12 regionalnih centara za nadzor i upravljanje prometom. Ovim bi BS Husky softver nadzirao 1.087 kilometara autoceste, što uključuje i najduže tunele u Republici Hrvatskoj – Sveti Rok i Mala Kapela.

Sve je dio CROCODILE 2 CROATIA projekta u koji su uključeni upravitelji državnih cesta i autocesta, a sve u svrhu osiguranja koordiniranog upravljanja i kontrole saobraćaja, što treba rezultirati visokom kvalitetom usluga informisanja putnika na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Evropi.

Previous Jedna od najuspješnijih svjetskih pjevačica ima i bosanske korijene
Next Imširevići besplatno dijele povrće ljudima koji su ostali bez posla

You might also like

Ekonomija/Biznis

FLYBOSNIA – prvi avion sletio u Sarajevo, u planu nabavka još jednog Airbus-a

  Na međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je prvi avion aviokompanije Flybosnia, prve sa bosanskohercegovačkim  nacionalnim predznakom nakon ugašenog BH Airlinesa. Riječ je o avionu Airbus A 319, koji nosi ime

Ekonomija/Biznis

Sanski Most: CNC LAB zapošljava oko 30 ljudi, a prosječna dob uposlenika je 21 godina

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijasporske zajednice. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih

Ekonomija/Biznis

Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja

Rezultati projekta „Mladi u zanatima“, koji je okupio mlade osobe  iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem promocije vrijednog naslijeđa BiH i poduzetničkih biznisa inspirisanih zajedničkim kulturnim blagom, predstavljeni su