Imširevići besplatno dijele povrće ljudima koji su ostali bez posla

Imširevići besplatno dijele povrće ljudima koji su ostali bez posla

Ado i Indira Imširević iz sela Hrenovica u općini Pale-Prača (Bosansko-podrinjski kanton Goražde) odlučili su da svo povrće koje proizvedu u svojim plastenicima, podijele ljudima koji su za vrijeme pandemije virusa korona ostali bez posla.

Plasteničkom proizvodnjom počeli su da se bave 2014. godine, kada je Indira ostala bez posla u Sarajevu. Vratili su se na selo i na stotinu kvadratnih metara podigli plastenik. Danas imaju sedam plastenika na površini od dva hektara.

Prije 16 godina ja sam ostala bez posla i muž je došao na ideju da počnemo da se bavimo uzgojem povrća i tako smo krenuli sa 100 kvadrata zaštićenog prostora. Danas imamo dvije hiljade kvadratnih metara. Proizvodimo uglavnom paradajz, papriku, krastavce, lubenice. Imamo sedam objekata gdje proizvedemo oko 30 tona povrća“, priča Indira za Agroklub.

Iako je u međuvremenu i ona pronašla zaposlenje, od proizvodnje nisu odustali. Isto tako nisu zaboravili ni to kako je kada ste bez posla, uplašeni za opstanak i budućnost. Zato su se i odlučili da proizvedeno povrće podijele ljudima koji su ostali bez svog radnog mjesta. Tako su pred kuću postavili štand sa povrtarskim vrstama i bilo ko, kome je njihova roba neophodna, dobrodošao je da uzme ponuđeno povrće i ponese ga kući.

Najviše me je motivisao moj slučaj, kada sam prestala da radim i zato razumijem i njihovu situaciju, pogotovo one koji imaju djecu. Imamo odličan kvalitet i dobro tržište, sve što proizvedemo to i plasiramo u Sarajevo, a takođe veliki dio proizvoda distribuišemo na Pale dok se prodaja vrši kod plastenika. Ljudi dolaze iz grada pa kupuju i vole sami da uberu“, objašnjava naša sagovornica.

I u narednom periodu nastavljaju besplatno dijeliti povrće 

Ipak kako tvrdi, mnogo njih se ustručava da dođe po povrće, iako im je ono potrebno.

Neki ne žele da uzmu ponuđenu robu jer bi onda morali i reći da su izgubili posao i neprijatno im je uzeti besplatno ali sada više ne. Reakcije javnosti su jako pozitivne, iznenađeni smo divnim komentarima i komšije su oduševljene“, zadovoljno zaključuje ova vrijedna žena.

Imširevićima je vrh sezone tek u augustu i tada će dozrijeti najveće količine povrća. Najavljuju da će i dalje, u nekoliko narednih mjeseci, nastaviti sa ovom akcijom i besplatno dijeliti proizvedeno povrće.

Previous Bosanska kompanija dobila posao softverskog upravljanja i nadzora hrvatskih autocesta
Next Komšije (turistički) zagledaju preko Drine: Destinacije za ljetovanje u Bosni kao iz bajke

You might also like

NAŠI DANI

Lavić: Politički Zagreb se plaši presude Tuđmanovim izvođačima radova u Bosni tokom napada HV i HVO 1992-1994. godine.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić, komentirajući najnoviju politiku predsjendice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitaroivć prema našoj zemlji, naglasio je da je na djelu

NAŠI DANI

Rade punim kapacitetom: Zahvaljujući rudarima proizvodnja el. energije nije dovedena u pitanje

Svi rudnici u Federaciji Bosne i Hercegovine rade u punom kapacitetu, a predsjednik Sindikata radnika Rudnika “Kreka” Zuhdija Tokić kaže da su rudari svjesni da riskiraju svoje živote i živote

NAŠI DANI

Suljagić i Jahić u Berlinu – Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti sa predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima