Komšije (turistički) zagledaju preko Drine: Destinacije za ljetovanje u Bosni kao iz bajke

Komšije (turistički) zagledaju preko Drine: Destinacije za ljetovanje u Bosni kao iz bajke

Fantastični vodopadi dostojni amazonskih prašuma, ostrva u obliku srca, divlji konji koji krstare poljima – samo su dio atraktivne turističke ponude Bosne i Hercegovine, a činjenica da je jedina zemlja u komšiluku u koju trenutno možemo da odemo bez testa i karantina, čini je još primamljivijompiše Nova.

Bosna i Hercegovina ne samo da ima more i “piramidu Sunca” koja je zaintrigirala i Đokoviće, već može da se pohvali prirodnim ljepotama dostojnim egzotičnih destinacija.

U nastavku su predstavili neke od popularnih destinacija u našoj zemlji.

Prilika i nama da se iznova podsjetimo na dio ljepote Bosne i Hercegovine…

Vodopadi Kravice

Rijeka Trebižat je stvorila pravo malo čudo prirode i jedno od najljepših mjesta u BiH – visina vodopada Kravice ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150, a atraktivnu scenu upotpunjuje blistava tirkizna boja vode i okolno zelenilo.

Nacionalni park Sutjeska

Park obuhvata široko planinsko područje u kojem se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine – Maglić sa visinom od 2.386 metara. Prirodni rezervat Perućica je najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera – “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice.

Livno je poznato po divljim konjima, kojih po procenama iz 2018. ima više od 800. Uz Mongoliju i Island, Livno je jedino mjesto na svijetu gde se toliki broj konja može vidjeti u potpuno netaknutoj prirodi, a tamošnje turističke agencije mogu vam pomoći da ih pronađete.

Štrbački Buk je najmoćniji i najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una, nastao usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre. Za ljubitelje adrenalina organizuju se raftinzi, a ljubitelji prirode mogu računati na jedinstvenu avanturu kroz zelenu fantaziju parka uz huk vode.

Prokoško jezero

Ušuškano na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine, Prokoško jezero je čudesna oaza mira, na kojoj vrijeme ne postoji. Uz samo jezero nalaze se i autentične kolibe, u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima.

Janjske otoke

Janjske otoke je najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu, koje podsjeća na misteriozne, renesansne parkove, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima, mostićima i vodopadima. Žubor rijeke Janj, cvrkut ptica i prizori kao iz bajke u trenutku vas prebacuju u drugu dimenziju.

Jahorina

Možda je Jahorina popularnija zimi, ali to ne znači da i ljeti nema šta da ponudi – guste šume i raznovrsna flora i fauna, nevjerovatna tišina, zadivljujući pogledi, vrela i potoci, kao i čist planinski vazduh garantuju potpun odmor u prirodi.

Jajce

Za Jajce kažu da je muzej po otvorenim nebom. Smješten je u uskoj kotlini, kod ušća Plive u Vrbas, a glavna atrakcija je vodopad, zanimljivo, jedini na svijetu koji se nalazi u centru grada. Na brdu iznad grada nalazi se kraljevski grad, sa kulama i bastionima.

Japodski otoci

Japodski otoci nalaze se nadomak Bihaća, na pet riječnih ada Une povezanih mostićima. Gledano iz vazduha oblikuju veliko tirkizno srce, što svakako doprinosi atraktivnosti. Na Japodskim otocima može se iznajmiti kućica na drvetu, i u potpunosti stopiti s prirodom.

Previous Imširevići besplatno dijele povrće ljudima koji su ostali bez posla
Next Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta

You might also like

NASLIJEĐE

Obnova kule Zmaja od Bosne dovest će veći broj turista u Gradačac

  Glavni izazovi s kojima se turistički radnici Tuzlanskog kantona susreću u razvoju turizma i pozicioniranju turizma na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu jesu nedostatak  valoriziranih kulturno-turističkih resursa i nedostatka

TURIZAM

U Tuzlanskom kantonu povećan broj turista i noćenja

U Tuzlanskom kantonu u 2016. godini registrirano je 100 hiljada noćenja, a u 2017. godini broj noćenja iznosi 114 hiljada. Povećan je i broj turista, u prošloj godini iznosio je 46 hiljada. Direktor

TURIZAM

Ljubljana – raskrsnica puteva

Ljubljansko polje i Barje vječita su raskrsnica puteva između Alpa, Krasa i Panonije ka Jadranu, i dolinom Save u unutrašnjost Balkana, a zapadno prema Italiji. Zato tragovi čovjeka sežu unazad