Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta

Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta

Zastava Bosne i Hercegovine na pročelju Starog mosta, vatromet i skok sa bakljama praćeni taktovima Šantićeve “Emine” na trubi, za koju je notni zapis napisao maestro Đelo Jusić – slika je Mostara večeras povodom 16. godišnjice obnove Starog mosta.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju otkazao je ovogodišnje održavanje svoje tradicionalne međunarodne manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, kojom je svakog 23.jula obilježavana godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta, te dodjeljivane nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. jula 2004. godine, te na taj datum svake godine dodjeljuje i svoja priznanja. Laureati priznanja “Mostar Peace Connection” bile su brojne svjetski poznate ličnosti poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua, i brojnih drugih.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Nagrada “Mimar mira” u proteklim godinama dodijeljena je brojnim zaslužnim pojedincima za njihov jasan, odgovoran i prepoznatljiv društveni angažman i doprinos građenju i afirmaciji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja na ovim prostorima.

Centar za mir se ovog puta odlučio da 23. jula uveče, uz apel svijetu da čuvamo mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

-Stari most u Mostaru podignut je u 16. vijeku (1566. godine) po nalogu osmanskog sultana Sulejmana. Srušen je tokom s-h agresije na Bosnu i Hercegovinu, a ponovo izgrađen (dijelom i od starog materijala) 2004. godine. Most je godinu nakon ponovne izgradnje upisan na UNESCO listu svjetske baštine.

Stari most povezuje dvije obale Neretve i nalazi se smješten između dvaju kula: kule Tare i Herceguše s lijeve i Halebije s desne obale. Dug je 28,7m, širok 4,49m i karakterizira ga jedan kameni luk, koji se ljeti nalazi 21 m iznad nivoa vode.

Most je atrakcija i zbog skokova odvažnih Mostaraca, a to je tradicija duga vijekovima. Posljednjih godina s mosta skaču i najbolji svjetski skakači.

Stari most i Mostar postali su prepoznatljiva turistička destinacija za domaće i svjetske posjetioce.

Previous Komšije (turistički) zagledaju preko Drine: Destinacije za ljetovanje u Bosni kao iz bajke
Next Fiktivni junaci Kosovskog boja

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Turisti iz regiona “okupirali“ glavni grad Bosne i Hercegovine pred doček Nove godine

Veliki broj turista, među kojima najviše onih iz regiona, odlučilo je novu 2020. godinu dočekati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA. Mnogi turisti sunčano, ali prohladno prijepodne, uoči

BH RAZGLEDNICA

U Travniku od sutra u funkciji turistički voz ‘Ćiro’

  Travnik će od sutra biti bogatiji za novu atrakciju, a radi se o turističkom vozu “Ćiro” koji će posjetiteljima omogućiti obilazak grada i posjetu brojnim znamenitostima. Riječ je o

BH RAZGLEDNICA

Ljubav prema golubovima: Sulejmanove “pismonoše” lete 12 minuta od Sarajeva do Ustikoline

Sulejman Kunovac iz Ustikoline već se punih pola stoljeća bavi uzgojem golubova. Sve je počelo još u djetinjstvu, kada mu je brat poklonio jednu od ptica. “Bez toga ne mogu.