Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta

Mostar u bojama državne zastave povodom godišnjice obnove Starog mosta

Zastava Bosne i Hercegovine na pročelju Starog mosta, vatromet i skok sa bakljama praćeni taktovima Šantićeve “Emine” na trubi, za koju je notni zapis napisao maestro Đelo Jusić – slika je Mostara večeras povodom 16. godišnjice obnove Starog mosta.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju otkazao je ovogodišnje održavanje svoje tradicionalne međunarodne manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, kojom je svakog 23.jula obilježavana godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta, te dodjeljivane nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. jula 2004. godine, te na taj datum svake godine dodjeljuje i svoja priznanja. Laureati priznanja “Mostar Peace Connection” bile su brojne svjetski poznate ličnosti poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua, i brojnih drugih.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Nagrada “Mimar mira” u proteklim godinama dodijeljena je brojnim zaslužnim pojedincima za njihov jasan, odgovoran i prepoznatljiv društveni angažman i doprinos građenju i afirmaciji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja na ovim prostorima.

Centar za mir se ovog puta odlučio da 23. jula uveče, uz apel svijetu da čuvamo mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

Fotografija korisnika/ce Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

-Stari most u Mostaru podignut je u 16. vijeku (1566. godine) po nalogu osmanskog sultana Sulejmana. Srušen je tokom s-h agresije na Bosnu i Hercegovinu, a ponovo izgrađen (dijelom i od starog materijala) 2004. godine. Most je godinu nakon ponovne izgradnje upisan na UNESCO listu svjetske baštine.

Stari most povezuje dvije obale Neretve i nalazi se smješten između dvaju kula: kule Tare i Herceguše s lijeve i Halebije s desne obale. Dug je 28,7m, širok 4,49m i karakterizira ga jedan kameni luk, koji se ljeti nalazi 21 m iznad nivoa vode.

Most je atrakcija i zbog skokova odvažnih Mostaraca, a to je tradicija duga vijekovima. Posljednjih godina s mosta skaču i najbolji svjetski skakači.

Stari most i Mostar postali su prepoznatljiva turistička destinacija za domaće i svjetske posjetioce.

Previous Komšije (turistički) zagledaju preko Drine: Destinacije za ljetovanje u Bosni kao iz bajke
Next Fiktivni junaci Kosovskog boja

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Proljeće na bosanskim planinama: Netaknuta priroda od sela Sinanovići do Crvenog kuka (Foto)

Bosanskohercegovačka sela i planine omiljena su destinacija velikog broja građana posebno tokom, za neke, najljepšeg godišnjeg doba – proljeća. Mnoge su planine u proljeće glavno odredište velikog broja građana koji

NAŠI DANI

Javni doček Nove godine u Sarajevu bez incidenata, program pratilo oko 30.000 ljudi

 Javni doček Nove godine u Sarajevu protekao je u dobroj atmosferi i sa sigurnosnog aspekta, mirno i bez incidenata, potvrđeno je jutros agenciji Fena iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Osim

Ekonomija/Biznis

Na jugu Bosne Kinezi i Azerbejdžanci podigli impozantan most – visine od preko 100 metara i dužine od skoro jedan kilometar

Završnim spajanjem rasponske konstrukcije u poljima 6 i 7  spojen je most Počitelj. Visinom od preko 100 metara i dužinom od skoro jedan kilometar, most Počitelj je jedan od najviših