Boeingov inženjer iz Kozarca priprema revolucionarni izum

Boeingov inženjer iz Kozarca priprema revolucionarni izum

Kozarac, Zagreb, Izmir i Seattle – to je bio put Vedada Mahmuljina, bosanskohercegovačkog državljanina koji je silom prilika, nakon završenog prvog razreda srednje škole, morao napustiti svoju domovinu kako bi pod naletom rata spasio živu glavu.

Iako je tokom svog nosio teško breme ratnih užasa koji su odnijeli živote njegovih najmilijih, Vedad je u desetljećima koja će uslijediti uspio izgraditi novi život, u još jednoj priči koja svjedoči o nepobjedivoj želji za životom, neuništivoj ljudskoj upornosti, nepokolebljivom inatu i čeličnoj volji da se, uprkos svim nevoljama, pa čak i onim najvećim, prokrči put ka normalnom životu i uspjehu.

Mahmuljina je put od ratom poharanog Kozarca odveo do Boeinga, giganta američke i svjetske avioindustrije, u kojem od završetka studija i 2000. godine radi kao inženjer. S kakvim učinkom najbolje govori činjenica da je prije pet godina dobio Boeingovu nagradu za inženjera godine. I to od ukupno oko 60.000 inženjera koji rade za Boeing.

Prošle godine je dobio i Special Invention Award, nagradu za specijalnu inovaciju. Od svih Boeingovih patenata, a takvih je na hiljade, kompanija izdvoji pet “najvrijednijih” i dodijeli im priznanja.

‘Potpuno novi i precizniji metod’

Mada, zbog strogih pravila Boeinga, ne smije ulaziti u detalje o mnogo aktuelnih tema, počev od nesreća modela 737 MAX, pa do krize u avioindustriji koju je uzrokovala pandemija korona virusa, Mahmuljin je za Al Jazeeru pristao govoriti o novom projektu na kojem radi, a koji ima potencijal da postane revolucionaran na polju preciznosti simulacije leta u najtežim uvjetima. Ukoliko zaživi u stvarnosti, Vedadov izum bi mogao donijeti značajan napredak u sigurnosti aviona.

“Volim raditi nešto što nikada niko nije radio, a dodatno mi se interesantnim čini to što je uspjeh potpuno neizvjestan”, priča Mahmuljin.

“Nakon nekoliko godina rada, došao sam do završetka jedne faze tog mog projekta, u kojoj sam kolegama i direktorima uspio dokazati da bi nova platforma bazirana na mojoj inovaciji trebala poboljšati preciznost simulacije leta u najtežim aerodinamičko-elastičnim uvjetima. O detaljima ne mogu govoriti, ali mogu generalno reći da ovaj projekt ima potencijal da unaprijedi tehnologiju modeliranja kinematike leta.”

“Ako se uzme u obzir da je komercijalna i vojna avioindustrija desetljećima ulagala ogroman novac na usavršavanje modeliranja, odnosno simulacije leta, te da sam 2020. godine uspio pronaći skoro potpuno novi i precizniji metod, lako je uvidjeti da bi to mogao biti vrhunac moje karijere. Dokazano je da platforma funkcionira, ali će trebati još nekoliko godina dok se ne dokaže potpuna spremnost da uđe u proizvodnu upotrebu”, kaže Mahmuljin.

Cjelovit tekst na: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/boeingov-inzenjer-iz-kozarca-priprema-revolucionarni-izum

Previous Šljive iz Bosne i Balkana tražena roba na austrijskom tržištu
Next Glasoviti šeher Užice

You might also like

NAŠI LJUDI

Mala Bosna u Turskoj (VIDEO)

Bosanci ili Bošnjaci već 130 godina žive u turskom selu gdje su uspjeli sačuvati svoj jezik i neke bosanske tradicije. Novinar TRT World Haris Buljubašić posjetio je selo Turankoy i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti iz Zenice, treći u svijetu, prvi u Evropi: Cilj nam je pomoći da ovo društvo krene naprijed (Video)

Ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane je na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču. ‘Mi smo ovo radili da bi sebi stvorili mogućnost da živimo

NAŠI LJUDI

Bošnjaci u Albaniji: Čuvaju bosanski jezik već vijek i po; sevdalinke ih rasplaču

  Senad Hadžifejzović sa svojom Face TV ponovo je bio Albaniji odakle nam donosi nove priče o našim ljudima u toj zemlji.