Volkswagen bio spreman angažovati Schrödera i Putina u obračunu s Preventom

Volkswagen bio spreman angažovati Schrödera i Putina u obračunu s Preventom

Njemački automobilski gigant Volkswagen je još 2013. godine pokrenuo specijalnu operaciju prekida saradnje sa bosanskohercegovačkom kompanijom „Prevent“, otkrivaju prisluškivani razgovori vrha njemačke kompanije, koji su objavljeni u Bussines Insideru – prenose domaći mediji.

Šokantan skandal u kojima se potvrđuje višegodišnje neprijateljsko djelovanje VW prema bosanskoj kompaniji sa kojom je bio dugogodišnji partner, uzdrmao je njemačku javnost. U operaciji pod nazivom „Elefan“, kako piše Bussiness Insider, bila je uključena posebna oprativna jedinica, a jednim dijelom je angažiran i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder.

Sukob Preventa i VW traje već nekoliko godina, a bosanska kompanija je u velikoj mjeri uspjela prevladati posljedice raskida saradnje. Ali, otkriveni prisluškivani razgovori pokazuju da su nijemci svjesno i sistemski ušli u sukob.

“Gospodin Gerhard Schröder se priključio“, izjavljuje vođa projekta.

„Ah, lijepo“, govori jedan sudionik.

Postavlja se pitanje: Za ili protiv Volkswagena.

Odgovor: Bivši kancelar i bivši nadzorni odbor Volkswagena će se kao lobista sa najboljima kontaktima iz Kremlja zauzeti za proizvođača automobila. Raspoloženje postaje sve bolje. Jedna menadžerica na koncu predlaže da Schröder po prilici iskoristi svoju blizinu Putinu kako bi “Preventu” zaustavili dotok novca u Rusiji. Itekako škakljiva misao za firmu, u kojoj njemačka savezna pokrajina Donja Saksonija ima do 20 posto udjela – navodi se u transkriptima prisluškivanih razgovora koji su objavljeni.

Radi se o razgovorima tajne grupe koja je bila zadužena za obračun sa “Preventom”. VW, kako navodi, “Bussiness Insider”, ne zna kako su nastali autentični snimci sa njihovih poslovnih sastanaka.

Prema informacijama “Business Insidera” tokom 2017. i 2018. godine snimljene su tajne strateške sjednice u vezi žestokog sukoba sa “Preventom” – sveukupno 50 sati.

– Snimci Volkswagena pružaju ekskluzivan uvid u to kako su visokorangirani menadžeri isključili jednog dobavljača. Pritom je cilj očito opravdavao svako sredstvo – s blagoslovom sa najviše pozicije. Jer jedno ime se uvijek iznova ponavlja: Ralf Brandstätter, koji se prije nekoliko sedmica uzdigao do pozicije predsjedavajućeg odbora Volkswagen, redovno je prezentovao rezultate projektne grupe svom šefu Herbertu Diess – ističe se u tekstu.

-Sukob između “Preventa” i VW počeo je kada su Nijemci namjeravali sniziti otkupne cijene, što je većina dobavljača prihvatila, dok se Prevent tome usprotivio. Business Insider posjeduje interne dokumente Volkswagena koji potvrđuju, da je Volkswagen već 12. juna 2013. godine izradio „strategiju izlaza “Preventa”“.

Previous Bosanski proizvođač BIO proizvoda od meda ‘Ecomedico’ se sprema za izvoz u EU i region
Next Prevent niže uspjehe: Prva jedrilica na el. pogon iz Solina, Top dobavljač za Aston Martin iz Srebrenice...

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivna priča iz Sanskog Mosta: Firma koja proizvodi, raste i treba još radnika

  Poduzetnik Ajdin Karabeg, sa adresom stanovanja u Austriji odlučio je još 2011. godine osnovati firmu Sika limarstvo d.o.o. u svom Sanskom Mostu, sa tada samo dva uposlenika. Firma trenutno zapošljava 32

MADE IN BOSNIA-387

Direktor ‘Cromexa’: Vrijedan smo narod i ne treba nam puno da bi nam i drugi pozavidjeli na uspjehu

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo kompanija koje djeluju po različitim principima poslovanja setovanim svojevoljno prema ličnim i kolektivnim principima. Postoje kompanije koje su uspješne ali nisu društveno odgovorne, one

Ekonomija/Biznis

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini povećana za 3,8 posto

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – oktobar 2016. godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.