Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar

Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Bukvarević je 22. jula godine hospitaliziran usljed pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus.

Detaljnije informacije o vremenu i mjestu ukopa, dženazi i komemoraciji ministru Bukvareviću bit će naknadno objavljene, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća porodici ministra Salke Bukvarevića. 

“Duboko me je rastužila vijest o smrti istinskog patriote, dobrog čovjeka i uspješnog ministra, Salke Bukvarevića. Njegova ljudskost i predani rad su bili izuzetno vidljivi i zbog toga će u srcima svih njegovih prijatelja i u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ostati velika praznina. Molim Allaha dž.š.da mu podari dženet, a porodici sabur zbog velikog gubitka”, navodi se u telegramu saučešća Denisa Zvizdića.

-Prerano preseljenje ministra Salke Bukvarevića, potpredsjednika Bukvarevića i dobrog insana Bukvarevića teško je za sve nas, poručio je predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla Salko Zildžić.

– To je čovjek koji je cijeli život pomagao ljudima, koji je svoju mladost utkao u odbranu BiH od agresije i izgrađivao institucije naša zemlje nakon rata. Iz moje prespektive on je pomogao mnogo mladim ljudima u Tuzli u političkom odrastanju. Činjenica da je u ministarski mandat ušao kao crn čovjek, a na bolji svijet odlazi kao potpuno bijel čovjek, govori koliko je dao svog truda i ulaganja da popravi stanje u svim sverama društveno-političkog života u BiH – istakao je Zildžić.

Naglasio je da je ovo velika žalost, posebno za GO SDA Tuzla.

– Izgubili smo prijatelja, kolegu, Vlada FBiH je izgubila ministra, porodica oca, otac i majka sina, jednog dobrog čovjeka sve u svemu – zaključio je Zildžić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić uputili su telegrame saučešća povodom smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, koji je preminuo jutros u Sarajevu

“S velikom tugom sam primio vijest o smrti našeg dragog Salke Bukvarevića. Pamtit ćemo ga kao dobrog čovjeka, koji je predano i odgovorno obavljao svaku povjerenu dužnost u korist naše domovine i njenih ljudi. Molimo Allaha dž.š. da mu podari lijepi džennet, a porodici snagu i sabur u ovim teškim trenucima”, navodi se u poruci koju je poslao Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić saopćio je kako je s iskrenim žaljenjem primio vijest o smrti Bukvarevića.

“Upućujem najdublje izraze saučešća njegovoj supruzi, djeci, porodici, prijateljima i kolegama. Salko Bukvarević ostat će zapamćen zbog upečatljivog rada i doprinosa našoj zajednici, a njegov prerani odlazak veliki je gubitak za bosanskohercegovačko društvo”, naveo je Komšić.

Porodici ministra za pitanja borca i invalida obrambeno – oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine Salke Bukvarevića, u ime rukovodstva Skupštine KS i svoje lično ime telegram saučešća uputio je i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik.

”Duboko nas je rastužila i iznenadila vijest o smrti ministra Bukvarevića. Njegovoj porodici ostaje velika praznina i bol zbog nenadoknadivog gubitka, a mi vam upućujemo izraze iskrenog i najdubljeg saučešća i saosjećanja”, naveo je Čelik.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine je bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik – profesionalni zastupnik u Skupštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima “Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH” i “Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli” te drugim. Dobitnik je brojnih priznanja.

Previous 'Nikad više neću doći u Njemačku. Ni na odmor, ni u posjetu. Ni po koju cijenu!'
Next Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM

You might also like

NAŠI DANI

Hifa Oil otvara tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

  Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Ova kompanija je kao lider

NAŠI DANI

Potpisan sporazum između Bosne i Hercegovine i Pakistana o readmisiji (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović započeo je dvodnevnu posjetu Islamskoj Republici Pakistan susretom s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Makhdoomom Shahom Mahmoodom Qureshijem, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

NAŠI DANI

Vlada FBiH donijela odluku o subvenciji za račune električne energije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da je Vlada FBiH danas donijela odluku o pomoći ili subvenciji za račune električne energije za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, prenosi