Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM

Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM

Devizne rezerve Bosne i Hercegovine ojačale su nakon pojave krize izvane koronavirusom. Na kraju juna ukupne devizne rezerve, kojima upravlja Centralna banka Bosne i Hercegovine, iznosile su 13 milijardi KM, piše BiznisInfo.  

U januaru ove godine devizne rezerve Bosne i Hercegovine iznosile su 12,48 mililjardi KM, slično kao i u februaru i martu kada su bile 12,46 milijardi.

Deviznim rezervama Bosne i Hercegovine u potpunosti je pokivena vrijednost valute u opticaju (5,8 milijardi KM), depoziti komercijalnih banaka koji su na kraju juna iznosili 5,2 milijardi KM, te depoziti Vlade i ostalih javnih deponenata koji su bili nešto iznad milijarde maraka.

Ne samo das u ovi iznosi u potpunosti pokriveni već ih vrijednost deviznih rezervi čak premašuje za skoro 900 miliona KM.

Zadatak deviznih rezervi je upravo da čuvaju stabilnost i povjerenje u valutu, tako što garantuju konvertibilnost, odnosno zamjenu svake valute u euro.

Mali dio bosanskohercegovačkih rezervi je u zlatu (oko 300 miliona KM), a ostalo je u eurima, i čuva se u depozitima kod inostranih banaka (3,2 milijardi KM) i dužničkim instrumentima (9,3 milijarde KM).

Previous Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar
Next ARBiH bila jedina legalna i legitimna oružana sila u Bosni i Hercegovini; kažnjavati negatore genocida

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ko ne riskira, taj ne profitira: Brčak uspješno posluje zahvaljujući proizvodnji – leda!

Pokretanje vlastitog biznisa dostupno je svakome ko je za dobru ideju spreman riskirati, puno raditi i uz to imati dovoljno strpljenja, upornosti, ali i hrabrosti. Vođen time, Faruk Rejzović iz Brčkog osnovao je firmu “Led-Ice” koja se jedina u Bosni

Ekonomija/Biznis

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine za 16,79 odsto

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je konferenciju za novinare na kojoj su prezentirani osnovni pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u razdoblju I-IX mjeseci 2017. godine, sa

Ekonomija/Biznis

Povećan prinos južnog voća

Federacija Bosne i Hercegovine bilježi znatan porast prinosa južnog vođa. Tako je u 2019. godini zabilježen porast ukupnog prinosa južnog voća u odnosu na prethodnu godinu i to: mandarina za