Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM

Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM

Devizne rezerve Bosne i Hercegovine ojačale su nakon pojave krize izvane koronavirusom. Na kraju juna ukupne devizne rezerve, kojima upravlja Centralna banka Bosne i Hercegovine, iznosile su 13 milijardi KM, piše BiznisInfo.  

U januaru ove godine devizne rezerve Bosne i Hercegovine iznosile su 12,48 mililjardi KM, slično kao i u februaru i martu kada su bile 12,46 milijardi.

Deviznim rezervama Bosne i Hercegovine u potpunosti je pokivena vrijednost valute u opticaju (5,8 milijardi KM), depoziti komercijalnih banaka koji su na kraju juna iznosili 5,2 milijardi KM, te depoziti Vlade i ostalih javnih deponenata koji su bili nešto iznad milijarde maraka.

Ne samo das u ovi iznosi u potpunosti pokriveni već ih vrijednost deviznih rezervi čak premašuje za skoro 900 miliona KM.

Zadatak deviznih rezervi je upravo da čuvaju stabilnost i povjerenje u valutu, tako što garantuju konvertibilnost, odnosno zamjenu svake valute u euro.

Mali dio bosanskohercegovačkih rezervi je u zlatu (oko 300 miliona KM), a ostalo je u eurima, i čuva se u depozitima kod inostranih banaka (3,2 milijardi KM) i dužničkim instrumentima (9,3 milijarde KM).

Previous Bukvarević je bio istinski patriota, dobar čovjek i uspješan ministar
Next ARBiH bila jedina legalna i legitimna oružana sila u Bosni i Hercegovini; kažnjavati negatore genocida

You might also like

Ekonomija/Biznis

Veliki domaći proizvodni centar voća i povrća otvara prodajno mjesto u Sarajevu

ESOF d.o.o. Donji Vakuf jedan od najvećih centara proizvodnje voća i povrća, otkupa poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova u Bosni i Hercegovini otvara prvo prodajno mjesto u Sarajevu i to u

Ekonomija/Biznis

Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

  Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.   Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike

Ekonomija/Biznis

Sajam privrede i poljoprivrede u Sarajevu: Izloženi proizvodi 227 izlagača

   – Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje, na kojem su izloženi proizvodi 227 izlagača, otvoren je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). Pod motom “Domaći proizvod