ARBiH bila jedina legalna i legitimna oružana sila u Bosni i Hercegovini; kažnjavati negatore genocida

ARBiH bila jedina legalna i legitimna oružana sila u Bosni i Hercegovini; kažnjavati negatore genocida

Podsjećamo na dva nedavna istupa iznenada preminulog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rah. Salke Bukvarevića.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je (10.06.2020. godine) obilježavanju godišnjice formiranja Patriotske lige BiH i Zelenih beretki.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti brojnih delegacija šehidima, poginulim braniocima i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću na mezarju Kovači obilježena je 29. godišnjica i Dan Patriotske lige Bosne i Hercegovine i Zelenih beretki BiH. Među prisutnima bili su i ministar za pitanja boraca u Vladi KS Hajrudin Grabovica, kao i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Amir Kulaglić. Posebne emocije izavao je dolazak majke generala i komandanta Prvog korpusa ARBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Okupljeni su se prisjetili značaja Patriotske lige koja je osnovana u junu 1991. godine kako bi se od agresora odbranili ne samo građani Sarajeva, već i cijele Bosne i Hercegovine.

“Čestitam Dan osnivanja Patriotske lige i odluke da se brani država BiH, njena državnost i hiljadugodišnja tradicija suživota na ovim prostorima, kao odluka da se brane svi građani Bosne i Hercegovine”, rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je odao počast šehidima i vrhovnom komandantu zajedno sa majkom komandanta Mustafe Hajrulahovića. Ministar Bukvarević je u svom obraćanju podsjetio i na značaj neodlaska bosanskih mladića na ratišta u Hrvatsku, podsjećajući da su naši branioci branili svoja ognjišta, porodice i domovinu, ali i sve građane koji su bili napadnuti od strane agresora. Istakao je i značaj formiranja jedinica Patriotske lige, Zelenih beretki i MUP-a RBiH koje su se prve organizirale, okupile i stale u odbranu naše domovine, do formiranja Armije RBiH.

Sa ovogodišnjeg obilježavanja poslano je nekoliko poruka među kojima i ona da „za razliku od perioda kada smo se silnim naporima morali braniti, danas posljedično živimo vrijeme kada silnim naporima moramo dokazivati od koga, na koji način i zašto smo se branili, poručujući svim saborcima da je sada više nego ikada potrebno jedinstvo kao alat u borbi protiv neprijatelja i dokazivanju historijskih činjenica i istine o časnoj odbranu.“

Poručeno je i da saborci „stavljaju do znanja da borba nikad nije prestala za državu Bosnu i Hercegovinu, jasno i bez stida branioci naglašavaju da šehidska krv nije uzaludno prolivena te da, bez obzira na to što mnogi pokušavaju, Bosnu i Hercegovinu nikada neće uspjeti pokoriti.“

Armija RBiH jedina legalna, legitimna vojna sila u Bosni i Hercegovini

-Činjenica je da je jedina legalna, legitimna vojna sila u Bosni i Hercegovini bila Armija Republike Bosne i Hercegovine na čijem čelu je bilo Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Alija Izetbegović. To je jedina istina i nema druge. Dakle, Armija RBiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH su legalne i legitimne oružane snage naše države – rekao je Bukvarević u izjavi za medije prošle sedmice.

– Sada kada se negira genocid, zločini, očigledno je da je sastavni dio svega toga da se negira i Armija RBiH i sve ostalo. To je taj scenarij koji je na djelu i koji ide orkestrirano, pogotovo iz manjeg bh. entiteta. Ali evo mi zbog toga moramo obilježavati datume i svaki put ponavljati da je jedina legalna i legitimna oružana sila u Bosni i Hercegovini bila Armija Republike Bosne i Hercegovine – rekao je Bukvarević i dodao:

– Prije svega treba uvesti kazne za negiranje genocida, za negiranje zločina, a onda i za sve ostalo što je u Ustavu i zakonu precizirano. Ako neko iznosi neistine, treba za to snositi posljedice. Zahvaljujući Armiji RBiH sačuvana je država Bosna i Hercegovina, to je činjenica i onda pokušavaju da je omalovažavaju i minimiziraju.

Previous Devizne rezerve Bosne i Hercegovine premašile 13 milijardi BAM
Next Akcija "Kurbani" u Srebrenici: Od povratnika će biti otkupljeno više od 600 kurbana

You might also like

NAŠI DANI

Sanski Most – manifestacija “28 godina u slobodi”

Povodom obilježavanje 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta, održava se višednevna manifestacija pod nazivom “28 godina u slobodi”, kojom će biti obilježena dvadeset osma godišnjica oslobođenja ovog grada. Sanski Most je

OTPOR BOSNE

Hatidža Hodžić, heroj – sa 17 godina ostavi svoju mladost i tijelo zemlji Bosni

TEKST PIŠE: Bedirhan ef. Hadžić HEROJ- HATIDŽA HODŽIĆ -22.02.1976.-28.11.1993. Heroji su ljudi koji su svojim nadljudskim djelima, svojim odnosom i brigom o drugom čovjeku, o ljudima uopće, svojom hrabrošću u

NAŠI DANI

Tuzla: Svečano otvoren Spomen park u čast branioca grada i države

U znak zahvalnosti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije 1992.-1995., danas je svečano otvoren Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine – 15.