Rihtman: Vakcina iz  Oxforda naći će se prva na tržištu

Rihtman: Vakcina iz Oxforda naći će se prva na tržištu

Bosanac Branko Rihtman, naučnik i mikrobiolog Univerziteta Warwic primio je vakcinu protiv novog soja koronavirusa koja je razvijena na Univerzitetu Oksford.

U ispitivanjima u ranoj fazi vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a Rihtman se u istraživanje uključio kao dobrovoljac.

“Nisam osjetio promjene, nije me bilo strah. Vakcina kao i svaka druga. Možda malo tempreture, ali ništa više od toga”, rekao je Rihtman za Boje jutra na TV Vijesti.

Kako kaže za ovaj korak se odlučio zbog toga što misli da je bitno da se vakcina nađe što prije, i da je to jedini način da se život vrati u normalu.

Rihtman je primio vakcinu prije šest sedmica i od tada svakih sedam dana radi PCR test. Prije nego je primio pitali su ga da li ima neurološka ili imuna oboljenja.

“Ne znam jesam li primio pravu ili krivu vakcinu. Ljudi se ponašaju onako kako i da je nisu primili. Ponašam se normalno, kao I svi ostali. Nosim masku, češće perem ruke”, ističe naučnik.

Komentarišući vakcinu na kojoj rade naučnici iz Oxforda koja jedina do sada ima dostupne kliničke podatke, Rihtman smatra da će se ta vakcina naći prva na tržištu.

“Sad je u toku treća faza ispitivanja i zajedno sa drugom. Ako sve bude kako treba, mogla bi da bude dostupna u septembru, oktobru”, rekao je Rihtman.

Dodaje da smatra da će se na kraju sve vakcine koje se pokažu efikasne naći na tržištu.

Previous Milošević, Jović i Kadijević: Crna trojka koja je rasturila Jugoslaviju
Next Bajram u bošnjačkoj tradiciji: O bajramskom ruhu i hodočašću u Mekku

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zenički studenti prava osvojili prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju u Dubrovniku

Studentica Pravnog fakulteta Univerziteta Zenica (UNZE) Velida Kurtović pobjednica je međunarodnog takmičenja “Adriatic Moot Court” koje je danas završeno na fakultetu Inter University Centre u Dubrovniku. Drugo mjesto osvojila je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenik iz Tuzle Tarik Džambić bronzani na Microsoftovom takmičenju u New Yorku

Učenik JUMS Eletrotehnička škola Tuzla Tarik Džambić na svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju koje se održalo u New Yorku je osvojio bronzanu medalju.  Radi se na IT takmičenju iz Microsoftovih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Saradnja Energoinvestovog ‘Blum Laba’ i Grada Sarajevo u području pametnih tehnologija

  Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka juče je sa kompanijom Energoinvest i Blum Labom potpisao Sporazum o saradnji u području pametnih tehnologija i razvoju tzv. pametnih gradova. “Sarajevo ima dugu tradiciju