Bajram-namaz u Ferhadiji u Banjaluci

Bajram-namaz u Ferhadiji u Banjaluci

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram.

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih milosti i darova. Prema njegovim riječima blagdani su takođe i da se čovjek sretne sa čovjekom jer taj susret čini čovjeka sretnim, kao i trenutci kada se čuva i njeguje tradicija i da se ukaže na kratkoću i radosti i tuge i prolaznosti ovog svijeta.

“U tom smislu mi ovogodišnji Kurban bajram dočekujemo sa sjetom i velikom tugom, sjetom jer se sjećamo svih tih toplih lijepih slika i osjećaja života i djetinjstva, ali i tuge jer očito da život ne ide onako kako bi mogli biti svi sretni”, kazao je Abdibegović.

Objasnio je da su to nekad prirodne okolnosti, a nekad ljudske slabosti, ali da je to razlog da čovjek današnjice stane da se pogleda, ne u ogledalo, nego iznutra, i da vidi gdje je, što mu je cilj i kuda ide.

“Izazov pandemije je toliko zaustavio proces ljudskog života, toliko osnažio pesimizam i beznađe da vjerovatno treba dosta mudrosti, pameti, energije, pa zajedništva i sloge da se iz ove situacije iziđe. Ono što svi govore jeste disciplina, higijena, distanca, sve su elementi, ali ta pošast koja dođe… Ona dođe u određenom intervalu da čovjek pogleda i ugleda svoju slabost, jer taj virus koji je toliko skriven, a toliko bolan, toliko malen, a toliko zaustavi procese da čovjek u ovim danima, danima Kurban bajrama, danima hadža može samo da osjeti tu svoju snagu u dovi i u želji da čovjeku pomogne, da mu pruži ruku, da utjehu i da čovjek osjeti sigurnost pored drugog čovjeka”, kazao je Abdibegović.

Istakao je da je uvjeren da se iz Banjaluke, kao i svih gradova Bosne i Hercegovine šalju iste dove, iste želje i misli da ovo što prije nestane, pa da možemo stisnuti jedni drugima ruku poželjeti radost u životu, porodicama i u svim kretanjima koja su čovjeku data kao dionica na ovom svijetu.

Adnan Beharić iz Banjaluke klanjao je bajram-namaz u Ferhadiji, a kaže da ovaj praznik dočekuje u sreći, radosti i veselju s porodicom na okupu.

“Na neki način u okupu svoje familije, lijepo je, ali ipak fale nam i naše porodice – majke, braća, sestre”, kazao je Beharić komentarišući epidemiološku situaciju.

Fahrudin Tufekčić kaže da će Bajram proslaviti sa komšijama i rođacima.

“Familija je na okupu, dolaze nam gosti na ručak i a večeru i tako, častimo prve komšije i oni nas. Tako je svake godine, fino društvo, fine komšije, dobri prijatelji, sreća pa je fino vrijeme”, kazao je on.

Elmir Mujčić čestitao je Kurban bajram svima koji ga proslavljaju.

“Iako je ovo problem, sa epidemijom i svim tim, nažalost je situacija takva kakva jeste i nadam se da će biti bolje i da ćemo iduće godine biti u većem broju i da će sve ovo riješiti i da ćemo se bolje osjećati i biti opušteniji nego sada”, rekao je on.

Dodao je da je tužno bez Banjalučana iz inostranstva koji ovog ljeta zbog epidemiološke situacije nisu u gradu na Vrbasu.

“Vjerovatno da je i njima teško što nisu mogli da dođu da se okupimo u većem broju”, dodao je Mujčić.

AA/federalna.ba

Previous Bajram u bošnjačkoj tradiciji: O bajramskom ruhu i hodočašću u Mekku
Next Ponovno zasijao dragulj u kruni - Baščaršijska džamija (VIDEO)

You might also like

DUHOVNOST

Imami povodom Bajrama počastili mjesnog paroha u Mostaru

Saradnja zvaničnika Crkve vaznesenja gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara, u Bosni i Hercegovini, i njihovih komšija iz Džemata Potoci svakim danom je bolja, a tomu svjedoči i današnja posjeta

DUHOVNOST

Iftar u Bužimu: Tradicionalne sofre, bosanski ćilimi i prirodni ambijent (FOTO)

U Bužimu, tačnije džematu Varoška Rijeka u subotu je održan peti zajednički džematski iftar. Specifičnost i ono po čemu je Varoška Rijeka poznata mnogima je ljepotica među džamijama, koja svojim

DUHOVNOST

Bušatlić: Domovi muslimana će zasjati svjetlom zikra, namaza i učenja Kur'ana

Bez sumnje muslimanima širom svijeta teško pada što će mjesec ramazan dočekati u kućnoj izolaciji, ali možemo slobodno reći da će se u ovom mjesecu ramazanu pojaviti i zasijati jedno