Ponovno zasijao dragulj u kruni – Baščaršijska džamija (VIDEO)

Ponovno zasijao dragulj u kruni – Baščaršijska džamija (VIDEO)

Dragulj u kruni Baščaršije, džamija imama Havadže Duraka ili znana kao Baščaršijska džamija, nakon restauracije, otvorila je vrata za namaze, za dove vjernika, putnika namjernika, musafira.

Smještena u samom srcu Baščaršije, džamija je jednoprostorna potkupolna sa otvorenim vanjskim trijemom, koji je natkriven malim kupolama i prigrađenom kamenom munarom.

Velika je pažnja posvećena restauraciji i konzervacije na zidnim dekoracijama, kaligrafskim natpisima i mobilijaru džamije, a po informaciji Vakufske direkcije u BiH, protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U prethodnom periodu urađeni su istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe, kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

Po riječima direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića, projekt koji je koštao više od milion KM, realiziran je u saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine ta džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Za vrijeme rata od 1992.-1995. godine, bila je teže oštećena.

Prvu džuma-namaz nakon restauracije Baščaršijske džamije predvodit će Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Previous Bajram-namaz u Ferhadiji u Banjaluci
Next Film 'Quo Vadis, Aida?' u programu Toronto film festivala

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo: Predstavljen projekt snimanja mini serijala o prvom bosanskom predsjedniku

Turska mini serija o životu prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića snima se od početka augusta na različitim lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju, a na danas održanoj

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

11. jula u Konjicu: Izložba akademskog umjetnika Adisa Lukača “Šahid-Svjedok”

Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, Narodni univerzitet Konjic će u utorak 11. jula 2023. godine s početkom u 20 sati, predstaviti izložbu “Šahid-Svjedok”  bosanskohercegovačkog umjetnika, akademskog skulptora i slikara

KULTURA I UMJETNOST

U NUBBiH otvorena izložba posvećena Danu nezavisnosti BiH – “Historija i identitet”

Povodom dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine otvorena je izložba pod nazivom “Historija i identitet”. Na izložbi je postavljena građa iz fondova Specijalnih