Film ‘Quo Vadis, Aida?’ u programu Toronto film festivala

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ u programu Toronto film festivala

Film rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” koji je odabran za glavni takmičarski program Venecija film festivala, uvršten je i u oficijelni program 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog film festivala. 

Festival je ovogodišnju programsku selekciju reducirao na 50 filmova iz cijeloga svijeta, a među njima su ostvarenja reditelja Francisa Leea, Spike Leea, Kornéla Mondruczóa, Thomasa Vinterberga, Halle Berry, Michelle Latimer, Rickija Stauba, Nicolása Pereda i drugih, saopćeno je.

TIFF 2020 će ugostiti ambasadore festivala, 50 proslavljenih filmskih reditelja i glumaca uključujući Avu DuVerney, Nicole Kidman, Martina Scorsesea, Nadin Labaki, Isabelle Huppert, Claire Denis, Alfonsa Cuarona.

Počasna nagrada TIFF-a ove godine će biti uručena glumici Kate Winslet.

Toronto film festival će biti održan od 10. do 19. septembra.

Bosna, ljeto 1995
Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubjeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

“Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uslovima dajući svoj maksimum – zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372.” – rekla je Jasmila Žbanić


Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh,  Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i dr.

Previous Ponovno zasijao dragulj u kruni - Baščaršijska džamija (VIDEO)
Next Derbi Velež - Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

You might also like

BAŠTINA

Manifestacija ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ promovira baštinu Bosne i Hercegovine

Tradicionalna međunarodna manifestacija „Tragovima bosanskog kraljevstva“, koju organizira Muzej Grada Zenice 14. put, posvećena je drevnim Ilirima i počet će, kako kaže direktor Muzeja, Adnadin Jašarević, krajem maja. Tačan datum zavisi

KULTURA I UMJETNOST

Mostarci uživali u prelijepim zvucima sevdaha na koncertu povodom 100 godina od rođenja Zaima Imamovića

Sinoć je na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ održan koncert povodom 100 godina od rođenja Zaima Imamovića, estradnog narodnog umjetnika, interpretatora sevdalinke, autora i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.