Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Početak nove sezone u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine počinje već u vikendu pred nama.

Titulu prvaka brani FK Sarajevo, nakon što je prekinuta liga zbog još uvijek aktelne epedimije, a taj klub bio vodeći na tabeli. Za klub iz glavnog grada veže se i vijest da su dobili na korištenje stadion Asim Ferhatović Hase, na 30 godina.

U ligi ćemo ove sezone gledati i povratnike Olimpik i Krupu. Zenički Čelik je na žalost domaćih ljubitelja fudbala ispao iz lige, prvi put od kada se igra bosanska lige – krenut će od kantonalnog nivoa. Razlozi krize su finansijske prirode prevashodno.

Publike neće biti ni na početku nove sezone. Vrijedi pomenuti da je liga dobila novog sponzora, opet je riječ o telekomunikacijskoj kompaniji, te će sada nositi naziv M:tel PLBiH.

A ovih dana je poznati časopis FourFourTwo objavio listu 50 najvećih derbija u svijetu fudbala.

Visoko mjesto na listi zauzeo je mostarski derbi Velež – Zrinjski (17.) i najbolje je rangiran u ovom dijelu Evrope.

-Mostarski derbi jedan je od najfascinantnijih i burnijih sudara na svijetu. U Bosni i Hercegovini grad Mostar geografski je podijeljen rijekom Neretvom – i taj je riječni raskol (plus rat ili dva) pomogao u stvaranju etno-kulturne podjele između primarno katoličke hrvatske zapadne obale i pretežno bošnjačke muslimanske istočne obale – navodi se u opisu ovog hercegovačkog derbija.

U vezi Zrinjskog kažu da je već dugo poistovjećivan s hrvatskim nacionalizmom, dok su Velež osnovali etnički miješani komunisti.

-Zrinjski ostaje totem hrvatskog identiteta, ali Velež je složeniji: još uvijek su lijevo orijentisani (njihovi navijači nose slike Che Guevare i maršala Tita).

Za najveći derbi proglašen je onaj argentinski, Boca Juniors vs River Plate.

Previous Film 'Quo Vadis, Aida?' u programu Toronto film festivala
Next Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

You might also like

SPORT

Svjetsko prvenstvo u Kini: Bosanski plivači 17. na svijetu

  Na Svjetskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima koje se održava u Kini reprezentacije Bosne i Hercegovine zazela je 17. mjesto u štafeti 4×50 slobodnim stilom, javlja AA. Amina

SPORT

Počela izgradnja istočne tribine stadiona „Tušanj“

Ukupno pet miliona maraka, od kojih u prvoj fazi oko 1,5, bit će uloženo u izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona „Tušanj“  u Tuzli, čija izgradnja je danas službeno počela, potvrđeno

SPORT

Mirza potpisao ugovor sa Milwaukee Bucksima: Kidd po Teletovića došao u Bosnu

Najbolji bosanski košarkaš Mirza Teletović od večeras je službeno novi košarkaš Milwaukee Bucksa, s kojima je potpisao ugovor kojim će u naredne tri godine inkasirati 30 miliona dolara, izvještavaju bh.