Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Početak nove sezone u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine počinje već u vikendu pred nama.

Titulu prvaka brani FK Sarajevo, nakon što je prekinuta liga zbog još uvijek aktelne epedimije, a taj klub bio vodeći na tabeli. Za klub iz glavnog grada veže se i vijest da su dobili na korištenje stadion Asim Ferhatović Hase, na 30 godina.

U ligi ćemo ove sezone gledati i povratnike Olimpik i Krupu. Zenički Čelik je na žalost domaćih ljubitelja fudbala ispao iz lige, prvi put od kada se igra bosanska lige – krenut će od kantonalnog nivoa. Razlozi krize su finansijske prirode prevashodno.

Publike neće biti ni na početku nove sezone. Vrijedi pomenuti da je liga dobila novog sponzora, opet je riječ o telekomunikacijskoj kompaniji, te će sada nositi naziv M:tel PLBiH.

A ovih dana je poznati časopis FourFourTwo objavio listu 50 najvećih derbija u svijetu fudbala.

Visoko mjesto na listi zauzeo je mostarski derbi Velež – Zrinjski (17.) i najbolje je rangiran u ovom dijelu Evrope.

-Mostarski derbi jedan je od najfascinantnijih i burnijih sudara na svijetu. U Bosni i Hercegovini grad Mostar geografski je podijeljen rijekom Neretvom – i taj je riječni raskol (plus rat ili dva) pomogao u stvaranju etno-kulturne podjele između primarno katoličke hrvatske zapadne obale i pretežno bošnjačke muslimanske istočne obale – navodi se u opisu ovog hercegovačkog derbija.

U vezi Zrinjskog kažu da je već dugo poistovjećivan s hrvatskim nacionalizmom, dok su Velež osnovali etnički miješani komunisti.

-Zrinjski ostaje totem hrvatskog identiteta, ali Velež je složeniji: još uvijek su lijevo orijentisani (njihovi navijači nose slike Che Guevare i maršala Tita).

Za najveći derbi proglašen je onaj argentinski, Boca Juniors vs River Plate.

Previous Film 'Quo Vadis, Aida?' u programu Toronto film festivala
Next Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

You might also like

SPORT

Selektor pred meč s Finskom: Očekujem da pobijedimo i ništa me drugo ne zanima

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine iz Finske je poručio da su obavili sve što je potrebno kako bi večeras istrčali spremni na teren dvorane u Vanti i

SPORT

Legendarni Juninho: Pjanić je najbolji izvođač slobodnih udaraca na svijetu (Video)

Jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca svih vremena je svakako Brazilac Juninho. On je u izjavi za francuski L’equipe rekao da je danas od aktivnih igrača, najbolji izvođač definitivno naš

SPORT

Bosanski odbojkaši u polufinalu SP-a

  Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci savladala je Rusiju s 3:1 i plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra u Holandiji. Odbojkaši Bosne i Hercegovine dobili