Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Derbi Velež – Zrinjski među 20 najvećih u svijetu fudbala

Početak nove sezone u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine počinje već u vikendu pred nama.

Titulu prvaka brani FK Sarajevo, nakon što je prekinuta liga zbog još uvijek aktelne epedimije, a taj klub bio vodeći na tabeli. Za klub iz glavnog grada veže se i vijest da su dobili na korištenje stadion Asim Ferhatović Hase, na 30 godina.

U ligi ćemo ove sezone gledati i povratnike Olimpik i Krupu. Zenički Čelik je na žalost domaćih ljubitelja fudbala ispao iz lige, prvi put od kada se igra bosanska lige – krenut će od kantonalnog nivoa. Razlozi krize su finansijske prirode prevashodno.

Publike neće biti ni na početku nove sezone. Vrijedi pomenuti da je liga dobila novog sponzora, opet je riječ o telekomunikacijskoj kompaniji, te će sada nositi naziv M:tel PLBiH.

A ovih dana je poznati časopis FourFourTwo objavio listu 50 najvećih derbija u svijetu fudbala.

Visoko mjesto na listi zauzeo je mostarski derbi Velež – Zrinjski (17.) i najbolje je rangiran u ovom dijelu Evrope.

-Mostarski derbi jedan je od najfascinantnijih i burnijih sudara na svijetu. U Bosni i Hercegovini grad Mostar geografski je podijeljen rijekom Neretvom – i taj je riječni raskol (plus rat ili dva) pomogao u stvaranju etno-kulturne podjele između primarno katoličke hrvatske zapadne obale i pretežno bošnjačke muslimanske istočne obale – navodi se u opisu ovog hercegovačkog derbija.

U vezi Zrinjskog kažu da je već dugo poistovjećivan s hrvatskim nacionalizmom, dok su Velež osnovali etnički miješani komunisti.

-Zrinjski ostaje totem hrvatskog identiteta, ali Velež je složeniji: još uvijek su lijevo orijentisani (njihovi navijači nose slike Che Guevare i maršala Tita).

Za najveći derbi proglašen je onaj argentinski, Boca Juniors vs River Plate.

Previous Film 'Quo Vadis, Aida?' u programu Toronto film festivala
Next Sandžak: Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

You might also like

SPORT

SP “Katar 2022”: Argentina nakon penala porazila Francusku i osvojila treći naslov prvaka svijeta

Fudbalska reprezentacija Argentine novi je prvak svijeta nakon što je danas u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru u vrlo dramatičnoj utakmici i nakon boljeg izvođenja penala slavila protiv selekcije Francuske,

SPORT

Jones: Hvala bosanskom narodu koji me obasipa ljubavlju

Jonquel Jones, repretentativka Bosne i Hercegovine i jedna od najboljih svjetskih košarkašica oglasila se nakon završenog Eurobasketa. Jones je po statističkim parametrima bila uvjerljivo najbolja na EP-u (izabrana i u

SPORT

Sarajevo: Stotine građana dočekale zlatne reprezentativce u sjedećoj odbojci (FOTO)

Odbojkaši su na Evropskom prevenstvu po deveti put osvojili zlato, a doček im je upriličen ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo. Iako su ranije danas iz Općine javnost obavijestili da