Džamija u Lastvi kod Trebinja: tri puta rušena i obnavljana, ovih dana dobila je i munaru

Džamija u Lastvi kod Trebinja: tri puta rušena i obnavljana, ovih dana dobila je i munaru

Nakon dva vijeka čekanja uoči ovog Kurban bajrama po prvi put su upaljeni kandilji na novoizgrađenoj munari „Džamije Adamir Jerković“ u Lastvi kod trebinja.

Džamija koja se nalazi uz samu granicu sa Crnom Gorom podignuta je 1816. godine i tokom svog historijskog trajanja tri puta je rušena. Posljednji put srpske jedinice su je uništile do temelja 1993. godine, kada su porušene i sve trebinjske džamije. Posljednji put džamija u Lastvi je obnovljena 2010. godine, a podigli su je vakif hadži Adamir i njegova supruga hadži Almina Jerković.

Kako Džamija više od dva vijeka nije imala munaru njeni obnovitelji su po prethodnom odobrenju Medžlisa islamske zajednice Trebinje te Ministarstva prostornog uređenja entiteta Republika srpska počeli dogradnju koja je uspješno izvedena i uoči Kurban bajrama predata muslimanima Trebinja na upotrebu.

Zbog korone virusa i na preporuku Rijaseta islamske zajednice ove godine nije bilo svečanosti koje su bile predviđene programom Dana trebinjskih džamija, navodi iz Medžlisa IZ Trebinje.

Previous Vožnja barkama u Blagaju na Bunici najbolja antistres terapija
Next Bosanska Krupa: Ljeto na obalama rijeke Une (Foto)

You might also like

SANDŽAK

Sandžak: Najavljena rekonstrukcija i restauracija stare čaršije i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar, Direkcija za vakufe Republike Turske i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) potpisaće uskoro trojni protokol o izradi projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i restauraciju stare čaršije i

BH RAZGLEDNICA

Stari bosanski gradovi: Jajce i Travnik u zimskoj čaroliji – VIDEO

  Snimci iz zraka dva prelijepa naša grada koji stameno stoje još od srednjovjekovne bosanske države.. Jajce… Travnik… (Snimci: Dron.ba za N1)

HISTORIJA

Tašli (kameni) han, Sarajevo

Tašli han je sagrađen u isto vrijeme kad i Bezistan, oko 1540. godine, kao vakuf Gazi Husrev-bega. U požaru 1879. godine pretrpio je velika oštećenja, a posljednje zidine Tašli hana