Čedomir Jovanović, od Đinđića do Vučića

Čedomir Jovanović, od Đinđića do Vučića

Da nije ubijen tog kobnog 12. marta, prvi demokratski izabrani premijer Srbije Zoran Đinđić danas bi proslavljao svoj 68. rođendan, a tim povodom na Twitteru se oglasio i njegov nekadašnji glavni saradnik lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović, piše nova.rs.

“To što dočekujemo nove rođendane družeći se sa fotografijama na kojima si ti u mojim današnjim godinama, to što niko ko te voli ne može da te poljubi, to što ti ne možeš da poljubiš koga želiš, to što nismo zajedno znači da bar za toliko više mislimo kao jedno. Odustaćemo Nikad!”, napisao je Jovanović na Twitteru.

Reagovali su drugi ‘tviteraši’, a neki su ga upitali da li je to “kajanje ili žal za vremenima kada je vedrio i oblačio” .

“Kad god ti neko u životu da nogu, onda se potegnu sentimenti… da li je to kajanje ili žal za vremenima kad si vedrio i oblačio dok te nije otkačio.., Mene bi bilo sramota da se pozivam na njegovo vrijeme kad svi znaju kakav je rezultat… Nije te otkačio što si bio dobar…”, komentarisao je jedan tviteraš Jovanovićev post.

Drugi je Jovanovićevu sliku sa Đinđićem uporedio sa fotografijom iz izbornog štaba SNS koja je objavljena nakon pobjede naprednjaka na nedavno doržanim izborima na kojoj je lider LDP -a u društvu Aleksandra Vučića.

“Ljepša ti ova skorašnja gdje gledaš novog gazdu kao ker koji čeka kosku, Đinđić te se u grobu stidi..”

Na njegov moto “Odustati. Nikad”, jedan tviteraš je reagovao napisavši:

“Odustao si ti odavno kad si se približio Vučiću i postao konstruktivna “opozicija”, čak si otišao tamo da mu lično čestitaš”.

Podsjetimo, Jovanović nekada Đinđićev čovjek za najteže zadatke, šef poslaničke grupe demokrata u Skupštini, a poslije njegovog ubistva i potpredsjednik Vlade, iz DS je izbačen posle sukoba sa vrhom stranke, što mnogi smatraju njegovom najvećom greškom.

Tokom vremena Jovanovićeva politička karijera se mijenjala, osnovao je LDP ali ju je i urušio jer ga je napustilo mnogo ozbiljnih i uglednih ljudi,  pa je na posljednjim izborima osvojio samo 0,3 posto glasova.

Sa mijenjanjem karijere mijenjala su se i njegova politička uvjerenja, pa je od učestvovanja u hapšenju Miloševića, zastupanja teze o nezavisnom Kosovu i članstvu u NATO,  genocidu u Srebrenici, posljednjih nekoliko godina Jovanović svoja politička uvjerenja vezao za pružanje podrške Aleksandru Vučiću i njegovoj politici. To je kulminiralo njegovim prisustvom na proslavi u štabu SNS gde se Jovanović istinski radovao sa predsjednikom naprednjaka  izbornoj pobkedi njegove stranke.

Jovanović se danas sjeća Đinđića iako podržava Vučića koji je svojevremeno u “Bulevaru Zorana Đinđića” lijepio natpise “Bulevar Ratka Mladića” – podsjeća Nova.

U svjetlu Jovanovićevog političkog puta posljednjih godina možemo samo izraziti čuđenje da je dotičnom nedavno dodijeljeno priznanje počasnog građanina Kantona Sarajevo, a mnogima je nejasano zašto je angažovan kao savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića.

Da li je priznanje Jovanoviću došlo linijom veze sa strankom DF, koja je i činilac kantonalne Vlade. Ili je pak rezultat ranijih zasluga, kada je ovaj političar bio jedan od rijetkih koji je javno govorio o nekim, u Srbiji nepoželjnim temama…

(MiruhBosne/Nova)

Previous Bosanska Krupa: Ljeto na obalama rijeke Une (Foto)
Next Džaferović: Pozivam Milanovića da odustane od uručivanja odlikovanja optuženom za ratne zločine

You might also like

NAŠI DANI

Protest Palestinaca: Ne možemo disati od 1948.

U Tel Avivu je održan protest protiv gradnje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali te protiv izraelskog plana aneksije Jordanske doline. Tokom protesta na Trgu Rabin se okupio velikih broj

NAŠI DANI

Padavine stale, voda se povlači

  Padavina više neće biti, bitno je sada da voda polako opada i da možemo reagovati, kazao je večeras direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudin Solak. U večernjim satima došlo

NAŠI DANI

Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti danas je otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan” i Kemi Mehaniću, također posthumno