Bruka zvana Vulin: Kako je ratni huškač postao počasni pilot

Bruka zvana Vulin: Kako je ratni huškač postao počasni pilot

Počasni letački znak pilota koji je je general-major Duško Žarković dodijelio Aleksandru Vulinu, učinivši ga tako počasnim pilotom, pored toga što dodatno unižava ionako poniženu Vojsku, ujedno je potvrda da se u Srbiji i dalje posebno cijene ratni huškači i osobe koje u nekom razvijenijem društvu ne bi mogli da zauzmu ni najniže funkcije, piše portal Nova.

Politički kredo Aleksandra Vulina dobro je poznat građanima Srbije. Kao mladi julovac, Vulin je mračnih devedesetih godina bio samo jedan od kerbera Mire Marković, iz čijeg je šinjela i potekao. Mladi Vulin nije štedio svoje političke protivnike, a još uvijek se dobro pamti njegova izjava kad je polivanje demonstranta hladnom vodom na zimskim protestima ‘97.  pravdao time da šmrkovi koriste isključivo hladnu vodu.

“Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom”, upitao je začuđeno.

Na meti, tada mladog Vulina, pored političkih neistomišljenika, nalazili su se i mediji, pa je tako svojevremeno na pitanje da li vjeruje da je gašenju Radio televizije B92 zaista prethodio ulazak kiše u koaksioni kabl, odgovorio da nije vjernik, ali da misli da je riječ o božjem djelu.

“Nisam neki vjernik, ali ako je bog odlučio da pošalje kišu baš ta dva dana, onda je i poslao”, govorila je tadašnja perjanica JUL-a.

Ne treba zaboraviti da u ratnom ludilu devesetih godina, mladi Aleksandar Vulin nije služio vojsku. Nije bio na liniji fronta sa svojom generacijom, koju je vlast Slobodana Miloševića odvajala od prodica i slala u rovove. Ironijom (naše) sudbine, postao je ministar odbrane i viđen član Vlade Srbije.

“Za mladog čovjeka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve. Imao sam dioptriju više od 7, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan”, jadao se gotovo dvije decenije kasnije Vulin, objašnjavajući razloge zbog čega nije mogao da služi vojsku.

Sa protokom vremena i spuštanjem ratnih tenzija, Vulinov vid se popravljao, pa je tako 2019. godine odlučio da je vrijeme da vrati dug otadžbini i da odsluži vojni rok čitavih 14 dana. Upitno je samo da li je ministar zaista dvije sedmice proveo u vojsci ili je ubrzani kurs vojne obuke sveo na jedan vikend u kasarni, s obzirom na mali broj svjedoka koji se sjećaju redova Vulina.

Paralelno sa rastom ljubavi prema uniformi, ponovo je rasla Vulinova ratobornost, pa je tako riješio da otvoreno optužuje komšijske države za sve probleme u Srbiji. Traženje spoljnog neprijatelja vješto je izučio još iz doba JUL-a, a kako bi dojam onoga što govori imao jači efekat, odlučio je da standardno odijelo političara zamijeni vojnom odjećom.

Pored ratobornih izjava, Vulin je poznat i kao političar koji sa posebnim nadahnućem pristupa pisanju govora. Ponavljanje iste riječi nekoliko puta u razmaku od desetak sekundi, “pjesničko” kazivanje, uz gestikulaciju koja varira od zabrinutosti do bijesa, predstavljaju obavezni segmet svih Vulinovih govora.

Da se pod plaštom patriotizma mogu događati i stvari koje nisu baš za priču, potvrđuje i afera “Tetka iz Kanade”, čiji se početak vezuje za trenutak kad je Vulin postao poslanik, u maju 2012. godine. Svoju kulminaciju, ova afera je imala 2017. godine, odnosno pet godina nakon što je aktuelni ministar kupio stan na Zvezdari u Beogradu. Kad je ova informacija prucurila u javnost, Vulin je bio prinuđen da objašnjava odakle mu 244.620 eura za 107 kvadrata stambenog prostora. Tada je medije obavijestio kako je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade. Na pitanje kako je toliku količinu novca uspio da unese u zemlju, imajući u vidu da svaki iznos veći od 10 hiljada eura mora da se prijavi na granici i objasni porijeklo novca, Vulin je rekao da je unosio devet po devet hiljada eura.

“Ko vam kaže da je unijeto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije prenijeto devet hiljada po devet hiljada, po zakonu”, odgovorio je Vulin novinarima koji očigledno nisu vjerovali da je ministar toliko često posjećivao tetku u Kanadi.

Imajući u vidu političku biografiju ministra Vulina, zaista je veliko pitanje na osnovu čega je zaslužio priznanje za počasnog pilota vojske Srbije. Ako je razlog nabavka aviona, onda bi bilo pošteno da svi građani Srbije dobiju po značku od Vojske Srbije, imajući u vidu da oni nisu kupljeni Vulinovim parama, već novcem svih građana.

“Dodjela tih znački političkim funkcionerima je pitanje vojničke servilnosti, to je nešto što je opšte poznata stvar u vojsci i nije Vulin prvi nesposobni ministar odbrane i počasni avijatičar, ali on je najčudovišniji ministar odbrane i čovjek koji bi mogao da leti samo u Letećem cirkusu Montija Pajtona ili da bude Boldrik kod Crnog Guje. To su uloge za njega”, rekao je za Nova.rs oficir u penziji i novinar Ljubodrag Stojadinović.

I zaista, dodjelom priznanja Vulinu, ali i brojnim skandaloznim potezima onih koji upravljaju Srbijom, tazemlja sve više liči na Leteći cirkus Montija Pajtona, a sve manje na ozbiljnu i uređenu državu. Mjere i granice odavno ne postoje, stoga ne treba da nas čudi ukoliko čujemo da su Siniša Mali i Nebojša Stefanović postali počasni doktoranti ili ako Maja Gojković dobije priznanje za političku lojalnost, piše nova.rs.

A ovom tekstu dodaćemo i jedan komentar sa Twittera:

Previous Bosanci su srčani i strašni ratnici - da su imali 10% naoružanja kao Srbi ili Hrvati, završili bi rat u svoju korist u maju '92.
Next Vodenica kod Hadžića: Budućnost je u zdravoj hrani (Video)

You might also like

NAŠI DANI

U školi ‘Džemal Bijedić’ Goražde izrada zaštitnih vizira za Kantonalnu bolnicu

Menadžment i uposlenici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” u Goraždu pridružili su se akciji izrade zaštitnih vizir maski, koja je u toku u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. Po riječima direktora te

NAŠI DANI

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Sušica – kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba

Tradicionalnim “Maršom povratka – putem spasa” Turalići -Sušica počelo je obilježavanje 29. godišnjice zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, javlja AA. U sklopu obilježavanja, nakon tradicionalnog marša održana

NAŠI DANI

Gaza: Izraelske snage upale u bolnicu Al-Shifa, ispituju pacijente

Pod okriljem teške vatre i tenkovskih granata, izraelska vojska izvršila je raciju u glavnim zgradama bolnice Al-Shifa – odjelu hitne pomoći, odjelu hirurgije i porodilištu. Izraelski vojnici pretražuju sobu po