Bosanska kompanija ‘Ministry of Programming’ među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Bosanska kompanija ‘Ministry of Programming’ među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Deloitte Global je prošle sedmice objavio listu 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u 2019. godini za EMEA regiju: Ministry of Programming je jedina kompanija iz Bosne i Hercegovine koja se plasirala na listu – i to na visokom 175. mjestu! 

Kompanija Revolut iz Ujedinjenog Kraljevstva na čelu je Deloitteove rang liste 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija EMEA regije koja obuhvata Evropu, Srednji Istok i Afriku. Listu “Deloitte’s Technology Fast 500 EMEA“ već devetnaestu godinu kreira Deloitteov globalni Sektor za tehnologiju, medije i telekomunikacije.

Gledano u cjelini, na ovogodišnjoj listi 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regiji našli su se pobjednici iz 22 zemlje, s prosječnom stopom rasta prihoda od 1258 posto. Stopa rasta prihoda kompanija uvrštenih u listu kretala se od 157 do 39.754 posto.

Revolut, iz Ujedinjenog Kraljevstva, zauzela je prvo mjesto na rang-listii 500 najbrže rastućih kompanija regije EMEA u 2019. godini sa rastom od 39.754 posto. Revolut je fintech kompanija koja je napravila aplikaciju za poslovanje i trgovanje kripto valutama.

Vodeću petorku zaokružuju OakNorth iz UK sa rastom od 30.706 posto, njemački Cloud&Heat Technologies GmbH (21.474 %), DivideBuy (19.572 %), također iz Ujedinjenog Kraljevstva te FINEWAY iz Njemačke sa rastom od 16.594 posto.

Srednja Evropa i Bosna i Hercegovina

Iz Srednje Evrope ove se godine na listu 500 najbrže rastućih plasiralo 80 kompanija, što je rast u odnosu na prošlogodišnjih 51. Najviše ih je iz Češke, 24 kompanije, slijede Poljska sa 21 kompanijom, zatim Hrvatska sa 9, Litvanija sa 7, Slovačka sa 6, Rumunija sa 4, Bugarska i Mađarska sa 3, te Bosna i Hercegovina, Slovenija i Estonija sa po jednom kompanijom.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što i ove godine na ovoj prestižnoj listi imamo kompaniju iz Bosne iz Hercegovine i time nastavljamo kontinuitet odličnih uspjeha bh. tehnoloških i ICT firmi. Čestitamo Ministry of Programming na ovom uspjehu i rastu prihoda od 813%. Ovim putem želimo potaknuti i pozvati i druge tehnološke kompanije iz Bosne i Hercegovine da se prijave na našu Fast 50 listu za 2020. godinu koji je otvoren do 14. augusta, kako bismo i dalje zadržali snažno prisustvo bh. kompanija na ovoj listi.” izjavio je Muhamed Semić, voditelj odjela za konsalting i savjetovanje povezano s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.

-Suosnivači kompanije Ministry of Programming su Faris Začina i Rešad Začina.

Previous Iz Gračanice u Njemačku izvoz 750 tona kornišona
Next Međunarodna pomoć krenula za Liban

You might also like

Ekonomija/Biznis

Povratak dijaspore na bosanska brda

Na visoravni između Bihaća i Krupe Bosanci iz Austrije i Švajcarske proizvode pšenicu i struju, na zemlji koju su seljaci prodali bježeći u gradove Nismo imali predstavu da iznad unskog

Ekonomija/Biznis

HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most, kompanija „Hifa group“ iz Tešnja uložiće u narednom periodu 25 miliona maraka. To je u intervjuu od prije nekoliko dana izjavio vlasnik

Ekonomija/Biznis

Kosovo napokon ukida takse na bosansku robu

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je za sutra ukidanje taksi od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine, bez reciprociteta. Dok se prema Srbiji postupno uvodi reciprocitet, šta god