Bosanske firme ponovo osvajaju kosovsko tržište

Bosanske firme ponovo osvajaju kosovsko tržište

Da preduzeća iz Bosne i Hercegovine ponovo osvajaju tržište Kosova govore i podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, gdje je izvoz za pola ove godine povećan za više od 18 miliona KM u odnosu na isti period lani.

“U prvom polugodištu tekuće godine iz Bosne i Hercegovine je na tržište Kosova izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 24.942.922 KM, što je više za 18.088.459 KM ili 73 odsto u odnosu na isti period 2019. godine”, rekli su iz VTKBiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta Bosne i Hercegovine.

“Evidentan je ponovni izvoz pripremljenih ili konzerviranih proizvoda od mesa, drugih klaoničkih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 2,9 miliona KM. Ponovno smo izvezli mlijeko i pavlaku u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milion KM i kruh, peciva i kolače u vrijednosti od 552.383 KM”, ističu VTK.

Dodaju da kada se sumira struktura proizvoda koje Bosna i Hercegovina izvozi prema Kosovu, zastupljen je izvoz prehrane i agroindustrijskog, metalskog i tekstilnog sektora.

Adin Fakić, direktor kompanije “Milkos” iz Sarajeva, koja je do uvođenja taksa bila jedna od kompanija koje su najviše izvozile na kosovski prostor, za “Nezavisne” kaže da su odmah po ukidanju taksa ponovo krenuli s izvozom.

“Čim su početkom aprila ukinute mjere koje su bile na snazi izvezli smo veoma značajnu količinu proizvoda. Naravno da je pandemija izazvana virusom korona imala određen uticaj, međutim to takozvano ponovno punjene polica marketa na Kosovu našim proizvodima je bilo više nego uspješno. Premašili smo svoja očekivanja”, kazao je Fakić.

Među preduzećima koja su prednjačila po količinama robe izvezene na Kosovo je i “Komerc-mali” iz Prnjavora, koji na tamošnje tržište plasira rebrasti betonski čelik i toplo valjanu žicu.

“Počeli smo izvoziti nakon što su takse ukinute, ali je i dalje riječ o malim količinama robe u odnosu na to koliko smo izvozili prije uvođenja nameta”, rekli su u preduzeću “Komerc-mali”.

Dodaju da bi izvoz na kosovsko tržište bio sigurno i veći da nema dodatnih peripetija kao što je sada virus korona.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Rs, kazao je da se firme iz cijele BiH polako vraćaju na tržište Kosova.

“Rast od 18 miliona KM je jako bitan, posebno u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa korona kada definitivno imamo smanjeno poslovanje privrede, tako da su ovakvi pomaci dobrodošli. Očekujemo da se u narednom periodu dodatno poveća izvoz”, kazao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, jako je teško očekivati da se Bosna i Hercegovina vrati na poziciju kakvu je imala prije uvođenja taksa u novembru 2018. godine, ali svakako ohrabruje rast izvoza.

“Ali, to samo govori da imamo proizvode koji svojim kvalitetom i cijenom apsolutno zadovoljavaju potrebe tamošnjeg tržišta i imaju mogućnost plasmana”, kazao je Blagojević.

Podsjetimo, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine, a one su ukinute tek 31. marta ove godine.

Previous Historijski trenuci za Velež: Stadion Rođeni zasjao u punom sjaju (Video)
Next U Općoj bolnici 29 medicinskih sestara/tehničara zasnovalo radni odnos

You might also like

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić s libijskom delegacijom o potencijalnim ulaganjima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, delegaciju Libijske kompanije za strana ulaganja koju je predvodio generalni direktor Salem Hnesh. Predstavnici

MADE IN BOSNIA-387

TMD Group: Gigant iz Gradačca koji sarađuje s vodećim brendovima auto-industrije i godišnje prihoduje preko 100 miliona maraka

Lider u proizvodnji djelova za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, TMD Group iz Gradačca, uprkos globalnoj krizi zbog pandemije COVID-19, očekuje isti nivo prihoda kao u 2019. i planira

Ekonomija/Biznis

Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova: Posao za više od 50 ljudi

Firma Zema iz Tešnja, proizvođač mineralne vode i sokova, planira ove godine investirati 1,5 mil KM u povećanje kapaciteta proizvodnje. Sa novim ulaganjima zaposliće i više od 50 ljudi u