Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Na FB stranici Hastahana Park, građani koji se protive zamišljenom preuređenju sarajevskog parka koji nosi ime po dr. Nijazu Durakoviću (Hastahana) predstavili su svoju zamisao i način uređenja istog.

-Građani već godinama jasno govore šta je to što žele u Hastahani/Parku Prof. dr. Nijaza Durakovića: na javnim raspravama, u dopisima Općini Centar, peticijama.
Općinski načelnik, gosp. Nedžad Ajnadžić, i općinska administracija nas, međutim, ignorišu, a po potrebi i zastrašuju, vrijeđaju i izruguju se našem uvjerenju da javni službenici, plaćeni javnim novcem, javnim prostorom moraju upravljati u interesu javnosti.

Fotografija korisnika/ce Hastahana Park.


Nakon vandalskog čina demontaže vrijedne skulpture, poklona građanima Sarajeva, nameće se zaključak da im, kako bi shvatili šta želimo, treba “nacrtati” – ne, ne želimo beton; ne želimo podzemne garaže; ne želimo macole u službi uništenja umjetnosti.
Jasno smo vam rekli šta želimo, a grupa arhitekata, geometara i drugih stručnih lica, iz ljubavi prema našem gradu, odlučila vam je predstaviti i projekat. Na par slika pogledajte kako bi park izgledao da ga općina uređuje u skladu sa taksativno navedenim zahtjevima građana.
Cjelovito arhitektonsko rješenje uskoro ćemo vam predstaviti. Napravljeno u razmjeri, uz uvažavanje odlika i mogućnosti prostora, izvedivo. Ne šarena laža poput video uradka u režiji Općine Centar.

Fotografija korisnika/ce Hastahana Park.

I ne, za razliku od Centralne Banke BiH, za koju se i dalje nadamo da je u neznanju postala učesnik u otimanju parka od građana, za projekat nismo morali izdvojiti stotine hiljada KM. Naša valuta je ljubav prema našem gradu, etičan pristup javnim dobrima i poštovanje pravila struke, arhitektonske i svake druge. 

#HastahanaPark za sve građane!

Previous "Odbrana BiH-Igman 2020": Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu
Next Građani Foče na novim protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana

You might also like

NAŠI DANI

Općina Novi Grad pruža podršku natalitetu i osnaživanju porodice: po 500 KM za porodice sa troje i više djece

U Općini Novi Grad danas su uručena rješenja za dodjelu po 500 KM za 22 porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece. Ovakav vid

NAŠI DANI

Komšić: Srebrenica je centralna tačka bosanskog genocida, odnosno zločinačke operacije vođene protiv države Bosne i Hercegovine

Govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Crkvi sjećanja u Berlinu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici Uvaženi svećenici, poštovane dame i gospodo, dragi građani Berlina i

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbija je faktor destabilizacije regiona

Nacionalistička i autokratska Srbija prijetnja je za cio region i ključni faktor njegove destabilizacije, a razmjere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića,