Građani Foče na novim protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana

Građani Foče na novim protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana

Okupljanjem pored rijeke Bjelave stanovnici opštine Foča još jedanput su izrazili ogorčenje zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja malih hidroelektrana na području ove lokalne zajednice.

Oni su posebno skrenuli pažnju na, kako su rekli, brojne propuste tokom izvođenja radova na vodotocima Bjelave, Velike i Male Bjelave, kao i na izostanak reakcije nadležnih institucija.

Na slivu Bjelave, navodi Dragana Drakul, predsjednica UG “Bjelava” iz Foče, dešava se ekocid koji traje od sredine marta do danas.

“Znači od marta mjeseca ušle su one velike mašine u ovaj teren pored rijeke Bjelave, baš sa ovoga mjesta su započele i nastavile da ruše šumu, ruše rijeke, ruše prirodu, uništavaju, po našim saznanjima bez dozvola”, rekla je Drakul.

Uništen je i dio zemljišta Sulje Hasanbegovića, koji je zbog toga podnio krivičnu prijavu.

“Ovdje sam zbog toga što vidite šta je neko napravio ovdje. Rasturio mi gore imanje, razvalio, uništio šumu i livade i prave nekuk centralu, pojma nemam. Pokušavamo ga zaustaviti da nam to više ne radi”, izjavio je Hasanbegović.

Okupljeni građani zatražili su da radovi odmah budu obustavljeni, jer se izvode bez dozvole, a da se teren vrati u prvobitno stanje. Peticiju kojom se protivi gradnji MHE na fočanskim rijekama potpisalo je više od 3.000 građana.

U Bosni i Hercegovini planirana je gradnja oko 400 hidroelektrana, od čega je oko 100 malih hidroelektrana izgrađeno, naglasio je potpredsjednik Centra za životnu sredinu, Viktor Bijelić.

“Ova odluka, odnosno zaključak Parlamenta FBiH, Predstavničkog doma, je istorijski događaj koji nadamo se da će pratiti i Narodna skupština Rs. Već smo bili u kontaktu sa određenim poslanicima u NSRS i imamo informaciju da će se slična inicijativa, koja je već bila pokrenuta ali koja nije obezbijedila dovoljan broj ruku odnosno podršku poslanika, pojaviti ponovo u Narodnoj skupštini u septembru, na jednoj od narednih sjednica”, naglasio je Bijelić.

Izvor: AA

Borci za očuvanje životne sredine zalažu se i za promjenu sistema podsticaja, jer iz ukupnog fonda sredstava namijenjenih za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora više od 90 posto odlazi za male hidroelektrane.

Nevladine organizacije iz ove oblasti insistiraju na ukidanju garantovane otkupne cijene i uvode sistem aukcije za prodaju struje iz ovakvih pogona.

Previous Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka 'Hastahana' kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje
Next Dobra knjiga kroz biblioteku Dobri Bošnjani odaje priznanje i počast našim književnicima

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 31. godišnjica početka raspuštanja monstruoznog logora Manjača

 Veliki broj preživjelih logoraša i porodica ubijenih danas je obilježilo 31. godišnjicu početka raspuštanja monstrouznog logora Manjača kod Banje Luke. Torture u logoru Manjača, ograđenog bodljikavom žicom i minskim poljima, u

NAŠI DANI

Nova školska godina: U Sarajevu i Goraždu rast broja osnovaca

  Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, a tim povodom federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je svim učenicima,

NAŠI DANI

“Tri decenije nezavisnosti Bosne i Hercegovine“: Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu su u organizaciji Arhiva Federacije BiH održani okrugli sto i izložba pod nazivom “Tri decenije nezavisnosti BiH“, javlja AA. Okrugli