U Turbetu kod Travnika otvorena nova fabrika

U Turbetu kod Travnika otvorena nova fabrika

U vremenu gobalne svjetske ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, danas je u Turbetu kod Travnika otvorena nova fabrika firme E&M –BHPal, čime su prošireni proizvodni kapaciteti i stvorena i nova radna mjesta.

Firma E&M –BHPal nastala je 2007. godine, kada je pokrenuta proizvodnja ambalaže od drveta, prvenstveno od drvenih paleta. Danas se svi proizvodi, kako ističe vlasnik firme Emir Pajić, prave od drveta koje je zastupljeno na našem području. Proizvodni pogoni su rasprostranjeni na 5000 m2,, a dnevni kapaciet proizvodnje paleta iznosi 500 komada, sa planiranim povećanjem na 700 komada.

-„Trinaest godina, vrijedno i marljivo se stvarala i gradila firma, a danas je ona zapravo kuća, dom. Dom, pod čijem okriljem se prehranjuje preko 20 porodica. Početak je uvijek težak, ali sloga, godine upornog rada, odricanja i zajednički ciljevi, sasvim sigurno rezultiraju uspješnim ishodom. Vjerovali smo da će se jednog dana sav uloženi trud isplatiti i da ćemo pronaći način da doprinosimo društvu u kojem živimo.“, kazao je Pajić.

Kako ističe Pajić, cijela porodica doprinosi u radu firme, a u prilog tome govori i to da najmlađi član porodice, Irfan koji ima samo 12 godina, koji umjesto da vrijeme provodi u igri sa prijateljima, ipak samostalno obavlja brojne zadatke, te ga nije nimalo neobično vidjeti da vozi villjuškar i slaže palete.

U novije vrijeme, firma se bavi otkupom i servisom korištenih paleta,kao i proizvodnjom vrtnog namještaja od paleta. Pored domaćeg tržišta, posebno su ponosni na izvoz i plasman proizvoda na inostrano tržište: Njemačku, Austriju i Italiju, te u zemlje regiona. Ekološka svijest, u smislu odgovornog odnosa prema šumi i otpadu, od posebnog su značaja u poslovananju ove firme, a u narednom periodu kako najavljuju planiraju i uvođenje korištenja solarne energije za toplinsko tretiranje gotovih proizvoda, kao i automatizaciju procesa proizvodnje paleta, u korist podizanja efikasnosti i kvalitete.

Nove pogone, otvorenim je proglasio premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo koji je istaknuo da je ovo značajna popuna novih radnih mjesta, u vremenu kada je od samog početka ekonomske krize do danas oko 1800 radnika na području Srednjobosanskog kantona ostalo bez posla.
-„ Firme na području SBK su uglavnom izvozno orijentirane prema Zapadu, ali firma E&M BHPal je pokazatelj da se može i na domaćem tržištu iznaći novo rješenje. Ovo je jedan značajan moderan pogon na ovom području“, kazao je Lendo.

Pored poslovnih partnera, svečanom otvorenju novog pogona firme prisustvovali su i predstavnici različitih nivoa vlasti sa područja Srednjobosanskog kantona, ali i FBiH, a prisutnima se obratio i predsjednik Privredne komore FBIH Mirsad Jašarspahić, istaknuvši da država, ne stoji na političarima, već na ovakvim ljudima, te da ovakve firme treba podržati.

„-U jeku korone i negativnih utjecaja na BiH, Pajić pokreće proizvodnju, zapošljava i pokazuje svima i politici i koroni da nastavlja s radom. Međutim državne institucije koje treba da ih zaštite, naprave neku proceduru, uredbu sa zakonskom snagom oko ogračenja uvoza, to ne rade, te se nažalost neke olašice za izvozike jako sporo dešavaju“, kazao je na kraju Jašarspahić.

Previous Sabit Mandžić dobio novi traktor; zahvalan ljudima koji imaju osjećaj za povratnike na Drini
Next Nurkić odličnom igrom odveo svoj tim u doigravanje i borbu za NBA prsten (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Generalni direktor EPBiH: Elektroenergetski sistem je stabilan

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Admir Andelija kazao je danas da 13.000 zaposlenih u elektroenergetskom sektoru radi kako bi se osiguralo redovno snabdijevanje električnom energijom jer je

MADE IN BOSNIA-387

Agrokomerc se uspravlja: Izmirene plaće, povećanje kapaciteta, proboj na nova tržišta

Mjesec dana otkako je AC FOOD kupio dio krajiškog diva izmirene su plaće, raste kapacitet, a polako i broj radnika, kaže direktor AC FOOD-a Smail Korajlić. Izmirene plaće, povećanje kapaciteta,

MADE IN BOSNIA-387

Domaće, tradicionalno i autohtono na “Danima agroturizma” u Živinicama! (Video)

Tokom ovog mjeseca bit će obilježen 41. Svjetski dan turizma koji će biti posvećen ruralnom razvoju.  Pandemija koronavirusa na globalnom nivou turiste je okrenula domaćim i dostupnim potencijalima sela.