Sarajevo: Značajno poboljšanje epidemiološke sutuacije

Sarajevo: Značajno poboljšanje epidemiološke sutuacije

“Situacija se u Kantonu Sarajevo poboljšava. To je u ovom trenutku najvažnija informacija”, potvrdila je na današnjoj press konferenciji predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr Aida Pilav.

Naglasila je kako je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih osam ili 66,67 posto pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije.

“Ovo su rezultati testiranja 198 uzoraka prikupljenih od 14. do 16. augusta ove godine, ali su analizirani u protekla 24 sata”, dodala je prof.dr. Pilav.

Podvukla je i da u protekla 24 sata nisu zabilježeni smrtni slučajevi od zaraznog oboljenja COVID-19.

“Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 52 osobe, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 921, što je smanjenje za oko 33 posto slučajeva u odnosu na prije 13 dana”, istakla je Pilav.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nalaze se 52 osobe, dok jedan pacijent koristi potporu respiratora pri disanju.

Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza ovim virusom kod 3.413 osoba, dok su ukupno oporavljene 2.432 osobe.

Odgovorila je i o aktivnostima koje se tiču uspostavljanja novog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

“O izolatoriju smo već nekoliko puta odgovarali. Te aktivnosti su u toku, a Vlada KS donosi tu vrstu odluke i može se formiranje izolatorija očekivati uskoro”, ponovila je prof. dr. Pilav.

1.jpg

Osim ovoga, pojasnila je zašto se javlja razlika u broju zaraženih u izvještajima Zavoda za javno zdravstvo i KCUS-a, koja zbunjuje građane.

“Presjek se radi od 10 ujutro do 10 ujutro narednog dana, presjek se pažljivo radi. KCUS uzima druge vremenske periode, daju izvještaje u noćnim satima. Isto tako, u redovnim biltenima dolaze i podaci s Veterinarskog fakulteta koji se uzimaju u razmatranje. To su manje razlike koje mogu nastati. Samo jedan podatak ide prema bazi podataka Federalnog ministarstva zdravstva. Nema bojazni, dakle, da nešto nije uredu, to su jasni podaci koji odlaze prema Federaciji. Možemo razmišljati o tom modelu eventualno da jednom dnevno dajemo taj presjek, da ne bi bilo nesporazuma”, kazala je Pilav.

Govorila je i o aktuelnom pitanju organizacije obrazovnog procesa, te istakla koji je oblik nastave trenutno najizgledniji u KS.

“Krizni štab je u koordinaciji s Ministarstvom za obrazovanje KS. Oblik nastave će biti takav kako bude zahtijevala epidemiološka situacija, a ona se mijenja iz dana u dan, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom svijetu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je razvilo tri modela, regularni odlazak za nastavu, kombinovanu nastavu između nastave u razredima i online i u potpunosti online nastava. Sutra će ministar obrazovanja, vjerovatno, obznaniti na koji smo se model sada odlučili”, kazala je prof.dr. Pilav, dodavši da je njihov najveći izazov upravo početak školske godine.

Previous Počela izgradnja zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu
Next Vapaj Privredne komore: Otvoriti granice za turske i arapske turiste

You might also like

ZDRAVLJE

Sarajevo: 55 studenata prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima

Sve više liječnika i medicinskih sestara obolijeva od koronevirusa. Ali i sve više studenata zdravstvenih studija u Sarajevu odlučuje se volontirati u trijažnim punktovima u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Motiv

MADE IN BOSNIA-387

Klinički centar Tuzla novim metodama u vrhu svjetske medicine

  Univerzitetski klinički centar Tuzla bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je uveo transplantacije jetre po kojima je bio vodeći centar u zemlji. Liječnici UKC Tuzla nedavno su,

ZDRAVLJE

Bosanski naučnici osmislili dezinfekciono sredstvo koje nije štetno za okoliš i zdravlje

Bosanskohercegovački naučnici osmislili su i predstavili dezinfekciono sredstvo koje nije štetno za okoliš i zdravlje, prenosi Anadolu Agency. Obzirom na globalnu pandemiju usljed širenja COVID-19, jedna od preporuka stručnjaka je