Vapaj Privredne komore: Otvoriti granice za turske i arapske turiste

Vapaj Privredne komore: Otvoriti granice za turske i arapske turiste

Privredna/Gospodarska komora FBiH uputila je hitan dopis Vijeću ministara o otvaranju granica za turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, a povodom odluke Vijeća donesene na sjednici, 14.07.2020. kojom se omogućava ulazak u Bosnu i Hercegovinu, državljanima iz EU i Schengenskog područja uz negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska.

Prema ranijoj odluci Vijeća ministara omogućen je ulazak državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Srbije i Hrvatske bez potrebe podvrgavanju testu na Covid-19.

Shodno navedenom, Privredna/Gospodarska komora FBiH želi ukazati na dodatne hitne mjere i odluke Vijeća ministara potrebne za opstanak turističke sezone, očuvanje radnih mjesta i privrednih društava koji se bave turizmom u prvom redu, ali svih ostalih, što za krajnji rezultat ima očuvanje ekonomije, koja već sad bilježi i prejudicira dodatne padove.

Vijeću ministara je ispred Privredne/Gospodarske komore FBiH upućen hitan dopis o donošenju odluke o liberalizaciji ulaska turista, olakšavanju procedura viznog režima omogućavanjem podnošenja online zahtjeva, a što se odnosi na turiste turskog i arapskog porijekla (zemlje UAE, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt). Naime, prema statističkim pokazateljima najmasovniji i najprofitabilniji broj turista za privredna društva, između ostalih, ugostitelje, hotelijere, trgovine, turističke agencije, prevoznike, taksiste itd. su turisti iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, obzirom na njihovu kupovnu moć i broj noćenja u BiH. Nimalo zanemarljiv podatak u svemu navedenom je i tzv. „vanpansionska potrošnja” ovih turista, gdje primjera radi prosječna duljina boravka jedne arapske porodice u BiH je od 10 do 30 dana, a prosječna potrošnja vanpansiona je od 5000,00 do 12000,00 KM.

U ovim kriznim vremenima, kada se brojna privredna društva suočavaju s opstankom, smatramo da je itekako bitna svaka aktivnost koja će doprinijeti očuvanju i unapređenju poslovanja privrednih društava. Bosna i Hercegovina ne spada u red zatvorenih država i ekonomija, stoga smatramo da je od krucijalnog značaja omogućit dolazak u Bosnu i Hercegovinu turistima iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, i olakšati proceduru viznog režima po uzoru na mnoge druge zemlje, a sve u cilju očuvanja turističke sezone, radnih mjesta, te kako bi spasili od zatvaranja brojne privredne subjekte, i time barem djelimično se umanjili nastali gubici.

Podsjećamo, od početka proglašenja stanja nesreće, među prvima, hotelijeri su bili prinuđeni zatvoriti objekte i otpustiti veliki broj ljudi. Nažalost, bojimo se da će ovo stanje potrajati, i to u prvom redu sa hotelijerima, gdje su već sada veliki hoteli u Sarajevu zatvoreni, a sličan scenarij se svakim danom očekuje i sa nizom preostalih, i u ostalim krajevima Bosne i Hercegovine. Ovi podaci su naročito zabrinjavajući za isključivo turistička područja Bosne i Hercegovine, čime su mnogi dovedeni u egzistencijalno pitanje.

S aspekta zdravstvene i preventivne sigurnosti, moramo se osvrnuti i na primjer susjednih zemalja, koje uprkos borbi s nevidljivim neprijateljem zvani Covid-19, pozivaju i omogućavaju ulazak turistima, sa naglaskom na turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, svjesni njihove kupovne moći koja će zasigurno pomoći brojnim privrednim društvima, i to ne samo onim koji se bave turizmom, te tako povećanom potrošnjom ponovo pokrenuti ekonomiju.

Propisujući određene preventivno – siguronosne zdravstvene mjere, smatramo da Bosna i Hercegovina treba postupiti po istom primjeru, jer potrošnja građana BiH, turista iz regiona, državljana iz EU i zemalja Schengenskog područja je bitna, ali ne i mjerljiva u usporedbi sa potrošnjom turista turskog i arapskog porijekla (zemlje UAE, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt), uzimajući u obzir njihov broj noćenja i vanpansionsku potrošnju.

Nadalje, moramo istaći da su bh. privredni subjekti proteklih godina mnogo uložili u razvoj i što kvalitetniju ponudu, te Bosna i Hercegovina u regionu spada u jednu od najkonkurentnijih zemlja, a naročito zbog posjedovanja Halal standarda, koji druge zemlje poput Crne Gore ne posjeduju, te im trenutna situacija u BiH dodatno pogoduje, dok BiH „gubi svoj dio kolača”.

Ističemo da usmjeravanje na ponudu i na potražnju održava nivo ekonomske aktivnosti, potrošnje i budžetske stabilnosti. Stabilizacija privrednog sektora i zadržavanje nivoa potrošnje su ključne mjere u očuvanju ekonomije i ublažavanju uticaja COVID-19 na privredu.

Previous Sarajevo: Značajno poboljšanje epidemiološke sutuacije
Next Dvije sedmice za registraciju birača iz inostranstva, posebno važna Srebrenica

You might also like

BH RAZGLEDNICA

NP Una, sedamnaest posto više posjeta ove godine

Ovogodišnja turistička sezona, s predsezonom i trenutnom podsezonom, u Nacionalnom parku ‘Una’ izuzetno je uspješna jer je ovo zaštićeno područje do sada posjetilo 117.000 turista. To je povećanje broja posjetilaca

TURIZAM

Skakavac vikendom posjeti više od 1.300 osoba (FOTO)

Vodopad Skakavac postaje sve popularnije mjesto za odmor, a osim domaćih posjetilaca za ovu prirodnu turističku atrakciju zainteresirani su i turisti iz zemalja okruženja te Arapi i Turci. Javna ustanova

TURIZAM

Vratio se iz Njemačke i sagradio ‘raj na zemlji’ u Bosanskoj Kostajnici

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“. Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa