Obilježena godišnjica pogibije ‘Zlatnog ljiljana’,  Ramiza Salčina

Obilježena godišnjica pogibije ‘Zlatnog ljiljana’, Ramiza Salčina

Danas se navršila 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”.

Ramiz Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao ključnim bitkama na Žuči, Mojmilu i Dobrinji, te uvezivao jedinice, patriote, odrede i samostalne bataljone u brigade Oružanih snaga Armije RBiH.

Second Slide

Prisutnima se obratio Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo koji je rekao da je pogibija rahmetli Ramiza Salčina predstavljala nesaglediv gubitak za Novi Grad i odbranu Bosne i Hercegovine.

“Danas se ponosno sjećamo iskrenog patriote i hrabrog borca, gazije, borca za odbranu svog naroda i demokratije, borca za odbranu suživota na ovim prostorima i odbranu države Bosne i Hercegovine od fašističkih agresorskih snaga. U nagovještaju zla koje će krenuti na državu Bosnu i Hercegovinu, a to se vidjelo posebno iz Srbije i izdajom unutrašnjih snaga bosanskih Srba, Ramiz se aktivno uključuje o organizaciju odbrane Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Daje nemjerljiv doprinos u stvaranju Armije RBiH, aktivno učestvuje u odbrani grada, formira prve linije odbrane na Mojmilu, učestvuje u oduzimanju velike količine oružja i materijalno-tehničkih sredstava iz kasarni JNA”, kazao je Delalić.

Second Slide

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu pogibije u Saraj-Polju i učenjem Fatihe porodica, prijatelji i brojne delegacije su odali počast komandantu i heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata, rahmetli Ramizu Salčinu.

Cvijeće su položile delegacije Općine Novi Grad, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, te mnogobrojna boračka udruženja i predstavnici političkih stranaka iz Novog Grada.

Nakon polaganja cvijeća na mjestu pogibije delegacije su posjetile i mezarje na Kovačima gdje je rahmetli Ramiz Salčin ukopan, te su proučile Fatihu i odale počast.

Second Slide

-U organizaciji Općine Novi Grad i udruženja „Patriotska liga“ večeras je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana akademija posvećena rahmetli Ramizu Salčinu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad, predsjednik udruženja „Patriotska liga“ Esad Čeljo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, te rodbina i prijatelji rahmetli Ramiza Salčina.

Previous SD: Dubrovnik je poluprazan, ali zato susjedima posao cvjeta: prebukirani Neum puca po šavovima, za koronu niko ne pita
Next U New Yorku registrovan 'Bošnjak United' - fudbalski tim i Kulturno Sportska organizacija

You might also like

NAŠI DANI

Grad Sarajevo će sredstva predviđena za doček Nove godine preusmjeriti za nabavku vakcina

Javni doček Nove godine u gradu Sarajevu uz nastup domaćih i regionalnih zvijezda bila je jedna od uspješnih priča koje je ova gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom

SANDŽAK

Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Glasovima 76 prisutnih poslanika, predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik mr Ervin Ibrahimović izabran je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Izbor Ibrahimovića je u skladu sa novim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, koji predviđa

NAŠI DANI

Radman nazvao Komšića uzurpatorom, ne pominje uzurpiranu imovinu Bosne i Hercegovine

Željko Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH, a hrvatski premijer Andrej Plenković postupio je državnički jer se s njime nije htio sastati prilikom posjeta Sarajevu. Poručio