Noć kad se spašavala historija: Prije 28 godina zapaljena sarajevska Vijećnica

Noć kad se spašavala historija: Prije 28 godina zapaljena sarajevska Vijećnica

Jedna od najljepših zgrada iz austrougarskog perioda i simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine, sarajevska Vijećnica, u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka, u pokušaju agresorskog kulturocida i urbicida, zapaljena je prije 28 godina u noći 25. na 26. august.

Za uništenje tog hrama kulture, još niko nije odgovarao.  

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina je, prisjećajući se tog događaja, kazao za Fenu da je u te noći izgorjelo oko 90 posto bibliotečnog fonda, oko dva miliona bibliotečnih jedinica.

– Sa pijetetom i poštovanjem, danas se sjećamo ovog dana, naših kolega i kolegica koji su izgubili svoje živote u ratu, ali i blaga kojeg je Bosna i Hercegovina tog dana izgubila – istakao je Ovčina.

Naglasio je da je sačuvano oko deset posto knjižnog fonda i to uz napore bibliotekara, građana, a posebno sarajevskih vatrogasaca.

Posebno je istakao da su sačuvani najdragocjeniji primjerci bosanskohercegovačke riznice, rukopisi, inkunabuli, prve štampane knjige, rariteti, grafičke i kataloške zbirke, čije je očuvanje ponos, i naravno, velika odgovornost NUB-a.

– Bez ovih primjeraka, kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine bi bilo mnogo siromašnije – istako je.

Međutim, iako je agresor pokušao uništiti tu instituciju kulture, Ovčina je naglasio da su specijalne zbirke NUB BiH u julu 2020. godine proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, čime se iznova potvrđuje značaj i vrijednost te biblioteke za društvo koje grade, a to je društvo bazirano na znanju.

Direktor Ovčina zahvalio je poslovnim partnerima i prijateljima kulture i pisne riječi koji su omogućili da NUB u svom kapacitetu misije kulture, obrazovanja i nauke ponovo ‘ustane’, za dobrobit korisnika kulturne i akademske zajednice, ali i Bosne i Hercegovine.

Posebnu zahvalnost je iskazao hrabrim vatrogascima koji su spašavali fond biblioteke i zgradu Vijećnice u tim apokaliptičnim danima granatiranja i paljenja.

Ovčina je na kraju dodao da je uprkos tom pokušaju uništenja prije 28 godina, NUB danas članica svih meritornih evropskih i svjetskih bibliotečnih asocijacija.

Granate koje su pogodile Vijećnicu, prema procjenama stručnjaka, uništile su dva miliona bibliotečkih jednica i cjelokupnu unutrašnjost zgrade. 

Živote su tada izgubili članovi NUB-a: Aida Buturović, Adela Leota, Mirko Azinović i Ante Slavko-Kovačić. Za njihovu smrt niko nikada nije odgovarao, kao ni urbicid, kulturocid i bibliocid nad arhitektonskim spomenikom iz Austro-Ugarske.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, a obnovljena je i svečano otvorena 2014. godine.

Ulaz u sarajevsku Vijećnicu danas i sutra slobodan

Posjetioci u auli Vijećnice mogu pogledati izložbu “Exodus” Safeta Zeca, na galeriji iznad aule je izložba fotografija Almina Zrne “Edo Murtić – Gdje su riječi nedostatne”, a u svečanom salonu izložba Rudolfa zur Lippea “Ponovo rođena – Vijećnica Renata”.

Također, tu su i stalne postavke:

  • “Sarajevo 1914 – 2014”,
  • “Vijećnica još jednom”,
  • “Soba 25. novembar”
  • “Portreti gradonačelnika”
  • “Spomen soba Franz&Sophie”

Ulaz u Vijećnicu danas i 26. augusta besplatan. Radno vrijeme od 10 do 18 sati – saopćili su iz Grada Sarajeva.

Previous Poljoprivreda je isplativa: Kurbegovići iz G. Vakufa uzgajaju krompir, kupus i malinu. Zadovoljni i isplaćenim poticajima
Next Grupa bosanskih hirurga napisala kapitalno djelo iz oblasti moderne hirurgije

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Moja TV će biti ekskluzivna platforma odličnih bosanskih filmova i serija

Na inicijativu v.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedina Kahrimana i v.d. izvršnog direktora za razvoj poslovanja Elvedina Kanafije, jučer je održan sastanak sa najnagrađivanijim bh. filmskim autorima i filmskim radnicima.

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska umjetnica Edina Selesković dobitnica svjetske nagrade “World Citizen Artists Award”

Edina Selesković, savremena umjetnica iz Bosne i Hercegovine međunarodne karijere, dobitnica je svjetske nagrade “World Citizen Artists Award” 2020, koju uručuje sedam cijenjenih fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije: Galerija Belgravia,

NAŠI DANI

25. godišnjica “žive lomače” u Pionirskoj: O kostima živo spaljenih Višegrad šuti

U Višegradu je počelo obilježavanje 25. godišnjice od zločina počinjenih nad Bošnjacima ovog grada. U organizaciji Udruženja “Žena – žrtva rata” i ove godine zajedno se obilježavaju godišnjice “živih lomača”