U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko i ove je godine prigodnim programskim sadržajima, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, podsjetila na godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana.

U okviru manifestacije koja je nazvana “Dani Povelje” upriličeno je nekoliko kulturnih aktivnosti kojima se željelo ukazati na značaj bosanskog srednjovjekovlja, ali i bogatstvo narodne tradicije brčanskog kraja.

U skladu sa tom idejom profesorica bosanskog jezika Almira Omerović je za kolege iz struke, ali i sve zainteresirane, prezentirala svoj nagrađeni eTwinning projekat “Priče iz mog kraja” kojim je koristeći savremenu digitalnu tehnologiju predstavila nekoliko narodnih legendi iz brčanskog naselja Maoča. Nakon prezentacije projekta, profesorica Omerović je održala i radionice sa polaznicima Preporodovog Dramskog studija “Arlekino” kojima je pomoću različitih digitalnih oblika nastojala približiti usmenu narodnu književnost.

Danas je, na dan nastanka Povelje, za saradnike i prijatelje “Preporoda” organiziran izlet u podmajevičko selo Štrepci gdje se nalazi manja nekropola stećaka te neistražena nekropola koju narod naziva Svatovsko groblje. Domaćin u Štrepcima je bio predsjednik HKD “Napredak” Brčko fra Mirko Jozić koji je posjetiocima ispripovijedao narodnu legendu o nastanku svatovskog groblja, te im pokazao obližnju kapelu svetog Juraja i staru crkvu svetog Franje Asiškog u naselju Gornji Zovik.

Predsjednik BZK “Preporod” Brčko Edin Jašarević je kazao da brčanski “Preporod” već tradicionalno prigodnim sadržajima obilježava nastanak Povelje Kulina bana.

– Prošle godine smo učili bosančicu, a ove godine smo odlučili ukazati na kulturno-historijska bogatstva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Izučavali smo usmenu narodnu književnost, legende i predaje, te posjetili lokalitete na području Brčko distrikta za koje se vežu narodne legende. Na taj način smo pokušali ukazati na bogatstvo narodne riječi, ali i na činjenicu da Brčko ima mnogo turističkih potencijala koji su nedovoljno predstavljeni čak i lokalnoj javnosti. Nažalost, možemo primijetiti da su brojni spomenici prošlosti na području Brčko distrikta zapušteni te da ne postoji ozbiljan pristup zaštiti kulturno-historijskog bogatstva našega kraja – izjavio je za Jašarević za Fenu.

Previous Datum nastanka Povelje bana Kulina slavi se kao Dan Visokog i ZDK; prijedlozi da se uzme i kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Bošnjaci CG uoči izbora: Mi smo udarili temelje u izgradnji moderne, evropske Crne Gore

You might also like

NASLIJEĐE

Stari bosanski gradovi: Hlivno – Livno – Bistrički Grad

Župa Hlivno spominje se još od X vijeka, a Bistrički Grad od 1326. godine. Te godine je Livno, Duvno i Glamoč bosanski ban Stjepan Kotromanić pripojio Bosni i od njih

KULTURA I UMJETNOST

Bono i U2 se prisjetili koncerta u Sarajevu prije 20 godina i pjesme ‘Miss Sarajevo’

Poznati irski bend U2 i američki reditelj i autor Bill Carter objavili su video povodom dvadesetogodišnjice koncerta grupe U2 u Sarajevu. Video sadrži koncertni snimak poznate pjesme “Miss Sarajevo” koju

NASLIJEĐE

Dječak Ahmed istražuje i otkriva ‘kamene spavače’

Petnaestogodišnji Ahmed Huremović na sasvim neobičan način započinje i provodi svoje slobodne dane, pa i u doba pandemije. On uči, istražuje i otkriva, ulijevajući nadu da u Bosni i Hercegovini