Historijski događaj u Banjoj Luci: Počela nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”

Historijski događaj u Banjoj Luci: Počela nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”

Nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjoj Luci počela je danas, čime se oživljava ova oaza duhovnosti, odgoja i obrazovanja nakon 80 godina, koliko je prošlo od zatvaranja medrese u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata.

Školsku 2020/2021. godinu pohađat će jedno mješovito odjeljenje učenica i učenika, njih 22 iz Banja Luke, Prijedora, Prnjavora, Doboja, Kiseljaka i drugih gradova.

Medresa se nalazi u bivšoj zgradi Muftijstva banjalučkog, dok će učenici biti smješteni u vakufskoj zgradi u kompleksu Ferhadije džamije. Medresa će pratiti nastavni plan i program drugih medresa u BiH, a nastava u izmijenjenim okolnostima uslijed pandemije izvodit će se uz poštivanje predviđenih epidemioloških mjera.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović je ocijenio kako je ovo značajan iskorak Islamske zajednice (IZ) u BiH, svih Bošnjaka koji su se vratili na svoja ognjišta, ali i značajan dan za Banja Luku te, svakako, vjesnik boljih vremena na ovim prostorima.

– Želim kazati da je ovo nova vrijednost koju nudimo ispred Islamske zajednice i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji na ovaj način pokazuje svoju brigu i odgovornost prema ovom kraju, kao i svakom dijelu BiH. Mi vjerujemo da će ova nova vrijednost pokazati jednu sliku Bošnjaka. Osim što je ova medresa nova nada ona je i ogledalo ovog grada, prostora i ona na taj način treba da pokaže da se može živjeti te da je suživot moguć na ovim prostorima. Ova ideja je naslonjena na one vrijednosti koje su moji prethodnici dali ovom gradu. Želim istaknuti da nismo imali nikakvih političkih problema i da ih ne očekujemo. Može se raditi ako se gleda u budućnost, a ako se gleda samo u prošlost onda se um balzamuje što, svakako, nije dobro, jer valja gledati naprijed – kazao je muftija Abdibegović.

Podsjetio je da su i naši preci gledali naprijed i da je samo tako do nas doprlo očuvanje i vjere i ljubavi prema domovini, bez obzira kako je ona u svom unutrašnjem uređenju postojala.

– Ova medresa će biti još jedno svjetlo, još jedna zvijezda vodilja na ovim bosanskim putevima iskušenja, slasti i radosti – kazao je muftija Abdibegović.

On je zahvalio roditeljima na povjerenju, koji se bili uz njih i vjerovali da će ovaj projekat biti realiziran za kratko vrijeme.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je IMG_6174.JPG

– Udarit ćemo i temelj jednom đačkom domu u ovom gradu, jer Medresa ne može funkcionirati bez đačkog doma, a već smo poduzeli korake u kupovini zemljišta u ovu svrhu. Vjerujem da ćemo naći dobre sagovornike i vakife za ovaj projekat. Mi smo osjetili brigu i toplinu ruku iz Federacije, onih koji su u dijaspori, a najveću toplinu smo osjetili od onih ljudi koji žive na ovom području. Njihove oči nama su značile i ozračje i vjeru da Islamska zajednica može odgovoriti svim izazovima. Molim Allaha da pomogne sve one koji su nama pomogli i da nas dalje pomažu, jer se nadamo da ćemo iz ovoga grada uvijek slati lijepe vijesti, ideje – kazao je muftija Abdibegović.

Direktor Medrese Muris Spahić je kazao da je duže vrijeme postojala želja da se obnovi historijski kontinuitet rada Medrese, ali je zahvaljujući inicijativi i zalaganju muftije Abdibegovića i podršci reisu-l-uleme Kavazovića i njegovoj brizi za narod koji živi na ovom području ova ideja finalizirana u vrlo kratkom roku.

– Banjalučani su danas, nadam se, ponosni na ovaj događaj. Vraćanje Medrese ovom gradu je dokaz da mi ovdje živimo i da ćemo ovdje opstati. Podrška Banjalučana i drugih muslimana, naše dijaspore, neizostavan je dio čitavog ovog projekta i moramo kazati da je Medresa podržana donacijama i drugim vidovima podrške, poput akcije kurbana, naših ljudi, a nadati se i stipendijama koje očekujemo. Medresa dijeli iste ciljeve drugih medresa u BiH, s tim da zadržava svoju specifičnost, jer je prva na području manjeg entiteta – kazao je direktor Spahić.

Prema njegovim riječima, tokom realizacije projekta nisu imali nikakvih političkih problema.

– Ova medresa je dokaz da se sve može uraditi s iskrenim nijjetom i da se dogovorom mogu uraditi velike stvari – kazao je direktor Spahić.

Učenici nisu govorili o neizvjesnosti, već prije o očekivanjima i radosti što su prva generacija ove medrese. Među njima je Jasmin Selman koji se odlučio da iz Kiseljaka dođe u Banja Luku.

– Ono što sam vidio u promotivnom spotu, fotografije i kada sam se upoznao s koneptom Medrese, odlučio sam se da to bude moj prvi izbor. Zaista sam ponosan što pripadam prvoj generaciji ove medrese, a, s druge strane, Banja Luka je predivan grad i nadam se lijepim trenucima u svom školovanju – kazao je Jasmin.

Selim ef. Odobašić, imam i muallim džemata Puraći u Prnjavoru, u Medresu je upisao dvije svoje učenice.

– Čim smo čuli da postoji ideja o medresi, angažirali smo se da ona zaživi te da se naši učenici upišu. Ako Bog da i iduće godine imamo kandidata za upis. Budućnost Medrese je neupitna – kazao je efendija Selim.

Medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” je sedma medresa Islamske zajednice na području BiH i prva na području manjeg bh. entiteta. Opremljena je pametnim tablama i projektorima, a svaki učenik je od Islamske zajednice, osim udžbenika i simboličnih poklona, dobio i nov laptop.

U Banjoj Luci je kroz povijest bilo više medresa, u jedno vrijeme čak pet, a zadnja škola ovog tipa zatvorila je vrata tokom Drugog svjetskog rata.

Današnja medresa je ime dobila po reisu-l-ulemi Islamske zajednice hafizu Ibrahimu ef. Maglajliću, koji je rođen u Banjoj Luci, a funkciju petog po redu reisu-l-uleme obnašao je u vrijeme prve Jugoslavije od 1930. do 1936. godine.

(Preporod.info)

Previous "Moja adresa: Srebrenica" - Ne postoje riječi kojima se može opisati značaj svakog glasa
Next Učionica na otvorenom u školi u Kaćunima (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Doboj: Nova ulaganja u povratnička mjesta

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u službenoj posjeti Gradu Doboju. Tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, predsjednikom Skupštine Sevlidom Hurtićem i odbornicima

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Grad Tuzla obilježava 15. maj dan odbrane od agresora

U petak 15. maja 1992. godine paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12. maja 1992. godine i stavljena pod komandu osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske

NAŠI DANI

Palestinski sveštenik Ishak: Svijet gleda. Crkve gledaju.. Nećemo prihvatiti vaše izvinjenje nakon genocida

Palestinski sveštenik Munzir Ishak izjavio je da je ono što se dogodilo u Pojasu Gaze koji je pod izraelskim napadima genocid, te da će Palestinci ustati kao i uvijek, ali