Bosna i Hercegovina će otvoriti granice za sve strane državljane

Bosna i Hercegovina će otvoriti granice za sve strane državljane

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija najavio otvaranje granice Bosne i Hercegovine za sve strane državljane uz negativan test na koronavirus.

Tegeltija se danas u Sarajevu sastao sa predsjednicima vlada bh. entiteta (Novalić i Višković).

“Na sastanku smo se usaglasili i predložit ćemo da granice Bosne i Hercegovine budu otvorene za sve strane državljane pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Na taj način Bosna i Hercegovina je stvorila jednake uslove za sve države, izuzev naših susjeda koji još uvijek imaju povlašten položaj kada je u pitanju ulazak u BiH“, kazao je Tegeltija.

On je kazao da će entitetske vlade sa svojim zdravstvenim sektorima te odluke uskoro potvrditi na svojim sjednicama, a nakon čega će i Vijeće ministara formalno usvojiti takvu odluku.

Tegeltija: Svi strani državljani će moći ući u BiH s negativnim testom na koronavirus
Foto: Samır Jordamovıc – Anadolu Agency


Ističući kako je suština današnjeg razgovora bila rasprava o pitanjima kako pokrenuti novi investicioni ciklus, kako pomoći i rasteretiti privredu te odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama.

“Ono što smo danas dogovorili jeste da će Vijeće ministara sa vladama Rs i Federacije BiH u narednih 15 do 20 dana pripremiti program koji će sadržavati novi investicioni ciklus i program rasterećenja privrede za period 2021. i 2022. godina“, kazao je Tegeltija i dodao da će program sadržavati i segment zaštite domaće privrede za isti period.

Tegeltija je novi sastanak s entitetskim premijerima i predstavljanje programa najavio za drugu polovicu mjeseca te je dodao da će to biti utkanu u program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za naredne tri godine.

U kontekstu saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama, Tegeltija je kazao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se započne proces pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom koji je bio blokiran zbog pandemije COVID-19.

Misija MMF-a bi u Bosnu i Hercegovine trebala doći u posjetu već u oktobru, a Tegeltija je kazao da će biti potrebna dva mjeseca za usaglašavanje novog aranžmana sa tom institucijom.

“Važnost današnjeg sastanka je da zajednički nastupamo prema građanima Bosne i Hercegovine i da građani razumiju da se zajednički borimo protiv aktuelnih problema, ali i da idemo s jedinstvenim stavom prema međunarodnim finansijskim institucijama i sa svima drugima sa kojima sarađujemo“, kazao je Tegeltija.

Premijer Vlade F BiH Novalić je novinarima kazao da je na današnjem sastanku dogovorena strategija koja predviđa držanje budžetske ravnoteže po svaku cijenu, pokretanje investicione potrošnje i donošenje zakona za poboljšanje poslovnog okruženja.

“To je sve s ciljem kako bismo održali ekonomiju na ovom i podigli na viši nivo“, kazao je Novalić.

Novalić je kazao da su dosadašnje mjere bile kratkoročnog karaktera i da su polučile određene rezultate.

Predsjednik Vlade Rs Višković je kazao da je koronavirus prisutan i da se javnost mora učiti nositi s tim.

“Mi se moramo ponašati tako da u ovim okolnostima tražimo najbolja rješenja“, kazao je Višković.

Podsjetivši kako su i on i Novalić bili zaraženi koronavirusom, Višković je kazao da su i tokom tog perioda liječenja kontaktirali i dogovarali.

“Hoću da kažem da imamo izuzetno korektnu saradnju, da naša resorna ministarstva svaki dan sarađuju i da i današnji sastanak ima za cilj da uskladimo mjere i da tako izlazimo pred međunarodne investitore“, kazao je Višković.

Previous Džaferović razgovarao sa Đukanovićem: Institucije da zaštite Bošnjake i spriječe napade
Next Srebrenik: Turistički kompleks na planini Majevici

You might also like

NAŠI DANI

PODACI BISKUPSKE KONFERENCIJE DEMANTIRAJU DODIKA: U Sarajevu živi više katolika nego na prostoru cijele RS!

Prema crkvenim statistikama od 31. decembra 2014., u gradu Sarajevu živi 12.026 katolika, dok na prostoru cijele RS, koji obuhata 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, danas živi samo 9.355

NAŠI DANI

Bundestag prihvatio rezoluciju o Bosni i odobrio njemačke vojnike u misiji EUFOR

Bundestag je glasovima zastupnika vladajuće koalicije i oporbenih demokršćana odobrio ponovno slanje njemačkih vojnika u misiju EUFOR te prihvatio rezoluciju o BiH. Zastupnici govore o povijesnoj odluci, izvještava DW. Posljednjeg 

NAŠI DANI

Komšić: NATO je psihološki potrebniji, to će odagnati strah od sukoba (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potpuno nepotrebnim nazvao je osporavanje usvajanja Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) od političkih predstavnika iz Republike srpske, jer je prije devet godina Bosna