Proizvodi od kozjeg mlijeka traženi na tržištu; sirevi, voćni jogurt, čak i sapuni

Proizvodi od kozjeg mlijeka traženi na tržištu; sirevi, voćni jogurt, čak i sapuni

Mali je broj onih koji se žele posvetiti uzgoju koza i proizvodnji proizvoda od kozijeg mlijeka.

Mladi bračni par Kamberović iz živiničkog naselja Tupković dao je šansu upravo ovoj djelatnosti. Na početku nisu ni pretpostavljali da će njihovi proizvodi biti toliko traženi i stići do najudaljenijih gradova u našoj zemlji, ali i šire. Za šest mjeseci  njihovog rada veoma su zadovoljni  postignutim uspjehom. Svi proizvodi su rađeni po tradicionalnoj recepturi, a u ponudi imaju razne vrste sireva, pa čak i voćni jogurt.

Video Neon TV

Eko-sapuni iz Prnjavora – još jedna uspješna priča

-Umjesto proizvodnje sira od kozijeg mlijeka te ostalih mliječnih proizvoda, porodica Kanjski iz Prnjavora odlučila je pokrenuti proizvodnju eko-sapuna na bazi kozijeg mlijeka. Prvi sapuni po recepturi staroj više od sto godina, a koju je u Prnjavor iz Poljske donijela prabaka, porodica Kanjski napravila je prije gotovo deset godina.

“Prvi sapun za upotrebu proizveden je 2012. Recept je od prabake i ima nekih malih odstupanja. Uz kozije mlijeko te maslinovo ulje, naši sapuni su nezamislivi bez našeg eko-bilja. Počevši od kukuruza bijelca, mente, kamilice…, koje sami proizvodimo. Naš premium sapun, koji je i najprodavaniji na tržištu, s dodatkom je biljnog uglja koji mi sami proizvodimo. On ima poruku koju nosi na ambalaži – deset mlađa”, govori Ivan Kanjski, inače ugostitelj po struci, koji ističe da je još od osnovne škole želio da bude poduzetan i samostalan.

Sajmovi su najbolji vid reklame
Izvor: Oslobođenje

Dodaje da je cijela porodica uključena u proizvodnju sapuna od kozijeg mlijeka.
“Tu su moja dva mlađa brata, Igor, koji završava pravni fakultet, i Marko, koji je još u osnovnoj školi. Ipak, glavni adut su majka Ljubica i otac Josip. Da njih nema, ne znam koliko bi ova priča uspjela, ističe Kanjski.
Dodao je i da ako ne mogu sami da proizvedu neki od sastojaka sapuna, to uvezu ali od dobro poznatih izvora. Kao primjer navodi maslinovo ulje, koje je uz mlijeko jedan od glavnih sastojaka, a nabavljaju ga sa otoka Pašmana u Hrvatskoj.

Da bi se došlo do finalnog proizvoda onako kako ga porodica Kanjski proizvodi, potrebno je i do 25 dana, a u paleti je sedam vrsta ručno rađenih proizvoda plus prnjavorski melem.


“Melem je naš zadnji proizvod. Dosta ga uzimaju za poklon i kao prezentacija Prnjavora kao male Evrope”, kaže Ivan.
Učestvovanje na sajmovima pokazalo se kao najbolji vid reklame i prodaje, pa je tako danas u više od 300 apoteka širom BiH moguće pronaći njihove proizvode. Sapuni porodice Kanjski stigli su čak i do Čilea i Australije. No, u širenje posla, kaže Kanjski, idu obazrivo.


“Tržišta su prezasićena raznim proizvodima, a mi imamo specifičan proizvod. Imamo do sada dosta pozitivnih povratnih informacija i nikako ne bismo željeli da to pokvarimo. Tako da idemo obazrivo i polako. Imamo dosta upita prvenstveno za Hrvatsku i već nešto s našim partnerima radimo. Imamo i dosta naših internih kupaca koji privatno kupuju sapune za Švicarsku, Njemačku, Italiju… Mi svaki mjesec neku količinu pošaljemo, ali to su neznatne količine, no imamo tamo kupce. Tako nas je preko društvenih medija pronašao i kupac u Australiji, Čileu. Imali smo i upite da naše proizvode šaljemo i u Dohu”, kaže Kanjski.

Previous Srebrenik: Turistički kompleks na planini Majevici
Next ZMAJEVI OTPUTOVALI U FIRENCU

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hoše komerc obilježava 40 godina poslovanja – kompanija zapošljava 223 radnika

  Hoše komerc, domaći tržni lanac sa najdužom tradicijom, ove godine obilježava 40 godina uspješnog poslovanja. Prva trgovačka radnja otvorena je prije 40 godina iz koje je pokrenut cijeli posao

Ekonomija/Biznis

Bosanski biznismen zaposlio 100 radnika iz Turske – smatra da su najkvalitetniji i nama po mentalitetu najbliži radnici

 Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i premijer Mirnes Bašić potpisali su danas 56 ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti

MADE IN BOSNIA-387

Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario historijski poslovni rezultat

Unatoč ogromnim izazovima sa kojim se suočio u toku 2022. godine, najveći domaći proizvođač lijekova Bosnalijek d.d. ostvario je rekordne rezultate poslovanja. Ukupni prihodi su prvi put, u više od