Proizvodi od kozjeg mlijeka traženi na tržištu; sirevi, voćni jogurt, čak i sapuni

Proizvodi od kozjeg mlijeka traženi na tržištu; sirevi, voćni jogurt, čak i sapuni

Mali je broj onih koji se žele posvetiti uzgoju koza i proizvodnji proizvoda od kozijeg mlijeka.

Mladi bračni par Kamberović iz živiničkog naselja Tupković dao je šansu upravo ovoj djelatnosti. Na početku nisu ni pretpostavljali da će njihovi proizvodi biti toliko traženi i stići do najudaljenijih gradova u našoj zemlji, ali i šire. Za šest mjeseci  njihovog rada veoma su zadovoljni  postignutim uspjehom. Svi proizvodi su rađeni po tradicionalnoj recepturi, a u ponudi imaju razne vrste sireva, pa čak i voćni jogurt.

Video Neon TV

Eko-sapuni iz Prnjavora – još jedna uspješna priča

-Umjesto proizvodnje sira od kozijeg mlijeka te ostalih mliječnih proizvoda, porodica Kanjski iz Prnjavora odlučila je pokrenuti proizvodnju eko-sapuna na bazi kozijeg mlijeka. Prvi sapuni po recepturi staroj više od sto godina, a koju je u Prnjavor iz Poljske donijela prabaka, porodica Kanjski napravila je prije gotovo deset godina.

“Prvi sapun za upotrebu proizveden je 2012. Recept je od prabake i ima nekih malih odstupanja. Uz kozije mlijeko te maslinovo ulje, naši sapuni su nezamislivi bez našeg eko-bilja. Počevši od kukuruza bijelca, mente, kamilice…, koje sami proizvodimo. Naš premium sapun, koji je i najprodavaniji na tržištu, s dodatkom je biljnog uglja koji mi sami proizvodimo. On ima poruku koju nosi na ambalaži – deset mlađa”, govori Ivan Kanjski, inače ugostitelj po struci, koji ističe da je još od osnovne škole želio da bude poduzetan i samostalan.

Sajmovi su najbolji vid reklame
Izvor: Oslobođenje

Dodaje da je cijela porodica uključena u proizvodnju sapuna od kozijeg mlijeka.
“Tu su moja dva mlađa brata, Igor, koji završava pravni fakultet, i Marko, koji je još u osnovnoj školi. Ipak, glavni adut su majka Ljubica i otac Josip. Da njih nema, ne znam koliko bi ova priča uspjela, ističe Kanjski.
Dodao je i da ako ne mogu sami da proizvedu neki od sastojaka sapuna, to uvezu ali od dobro poznatih izvora. Kao primjer navodi maslinovo ulje, koje je uz mlijeko jedan od glavnih sastojaka, a nabavljaju ga sa otoka Pašmana u Hrvatskoj.

Da bi se došlo do finalnog proizvoda onako kako ga porodica Kanjski proizvodi, potrebno je i do 25 dana, a u paleti je sedam vrsta ručno rađenih proizvoda plus prnjavorski melem.


“Melem je naš zadnji proizvod. Dosta ga uzimaju za poklon i kao prezentacija Prnjavora kao male Evrope”, kaže Ivan.
Učestvovanje na sajmovima pokazalo se kao najbolji vid reklame i prodaje, pa je tako danas u više od 300 apoteka širom BiH moguće pronaći njihove proizvode. Sapuni porodice Kanjski stigli su čak i do Čilea i Australije. No, u širenje posla, kaže Kanjski, idu obazrivo.


“Tržišta su prezasićena raznim proizvodima, a mi imamo specifičan proizvod. Imamo do sada dosta pozitivnih povratnih informacija i nikako ne bismo željeli da to pokvarimo. Tako da idemo obazrivo i polako. Imamo dosta upita prvenstveno za Hrvatsku i već nešto s našim partnerima radimo. Imamo i dosta naših internih kupaca koji privatno kupuju sapune za Švicarsku, Njemačku, Italiju… Mi svaki mjesec neku količinu pošaljemo, ali to su neznatne količine, no imamo tamo kupce. Tako nas je preko društvenih medija pronašao i kupac u Australiji, Čileu. Imali smo i upite da naše proizvode šaljemo i u Dohu”, kaže Kanjski.

Previous Srebrenik: Turistički kompleks na planini Majevici
Next ZMAJEVI OTPUTOVALI U FIRENCU

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kako iskoristiti potencijal bosanskohercegovačke softverske industrije?

Proteklih nekoliko mjeseci intenzivno se govori o velikom potencijalu kojim raspolaže domaća softverska industrija u Bosni i Hercegovini. Od 2013. do 2015. godine softverska industrija bilježi kumulativni rast veći od

MADE IN BOSNIA-387

Turković posjetila ‘Willonu’ koja dnevno prizvodi 20.000 zaštitnih maski

 Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković posjetila je podružnicu firme ”Willona” u Kaknju koja proizvodi zaštitne maske za lice. Poručila je da je ovo jedna od

Ekonomija/Biznis

Otvoren 41. Sarajevski festival turizma

U Centru Skenderija u Sarajevu, uz učešće više od 70 izlagača iz nekoliko zemalja, danas je svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze, čiji je cilj promocija