Saradnja BBI banke i BZK „Preporod“ na unaprjeđenju i jačanju ekonomije i kulture

Saradnja BBI banke i BZK „Preporod“ na unaprjeđenju i jačanju ekonomije i kulture

Prof. dr Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d Sarajevo i predstavnik inicijative „Mi to možemo“ u okviru koje su pripremljene Strateške smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u BiH, potpisali su Memorandum o saradnji u razvoju i unapređenju ekonomske, prosvjetne i kulturne pozicije Bošnjaka i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine.

Memorandumom su definirani zajednički ciljevi na jačanju i unapređenju bosanskohercegovačke kulture i ekonomije, kao i mjere za  oporavak Bosne i Hercegovine od posljedica krize Covid-19.

„Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom i preduprijedili budući izazovi grupa domaćih eksperata okupljenih na platformi Sarajevo Business Foruma, pripremila je dokument sa ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u BiH. Sa fokusom na stvaranje samoodržive ekonomije Bosne i Hercegovine u ovom dokumentu kojeg smo simbolično nazvali „Mi to možemo“,  ponudili smo konkretne korake koje treba poduzeti kako bi se spasila ekonomija BiH i spriječio značajan pad bruto društevnog proizvoda, sačuvala radna mjesta, te proizvele dovoljne količine hrane za vlastite potrebe.“ – izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Inicijativu za jačanje bh. ekonomije „Mi to možemo“, do sada su podržali brojni politički lideri u BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, kao i ugledni privrednici i ekonomisti iz BiH i svijeta, pa stoga raduje činjenica da je uspostavljena saradnja i sa jednom od najznačajnijih kulturnih institucija Bošnjaka – Preporod.

„Iako je naše primarno područje djelovanja ekonomija, smatramo da su  bez razvoja kulture i njenih temeljnih vrijednosti sve države osuđene na propast. Stoga je ovaj današnji sporazum i dogovor, da zajednički radimo na unapređenju kulturnih dostignuća  i provođenju ekonomskih mjera,  izuzetno važan“, dodao je Bukvić.

Niz mjera u strateškim inicijativama se odnosi i na intelektualnu i duhovnu afirmaciju, kao i na jačanje poznavanja tradicije, kulture i kulturnog naslijeđa , te važnosti razvijanja svijesti o domaćim proizvodima. 

Predsjednik BZK „Preporod“, prof.dr. Sanjin Kodrić istakao je da ova kulturna institucija s tradicijom dugom više od  100 godina ima za cilj razvijati i snažiti svijest o važnosti nauke i obrazovanja Bošnjaka za poboljšanje ukupnog položaja naroda u BiH.

„Kultura i obrazovanje od suštinske su važnosti za svako društvo, jer društvu daju temeljne sadržaje koji ga definiraju i koji mu omogućuju daljnji razvoj i napredak. Kultura i obrazovanje nisu potrošačke djelatnosti, kako se to obično pogrešno misli, već su to oblasti proizvodnje vrijednosti bez kojih nijedno društvo ne može postojati, a posebno danas u vremenu globaliziranog svijeta i savremenom kontekstu kojim dominira ideja znanja. Zato su kultura, obrazovanje i ekonomija u osnovi suštinski povezani, ne mogu jedno bez drugog i podrška su jedno drugom“, dodao je Kodrić.

Inicijativa “Mi to možemo” okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije.  Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima. U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

Strateške incijative već su dostavljenje i prezentovane vladama u Federaciji, kao i ministarstvu privrede u Rs-u, a podržale su ga i aktivno se uključile u njegovu realizaciju i sve privredne komore u zemlji.  Zajedničkim angažmanom na privrednim i kulturološkim potencijalima u Bosni i Hercegovini, potpisnici Memoranduma nastoje izgraditi bolje poslovne, ali i životne uslove koji će u konačnici dovesti do stabilne ekonomije, novih radnih mjesta i smanjenja odlaska mladih iz države.

Previous Crnogorci se okupljaju: Ne damo te Crna Goro!
Next Oduševio javnost: Ibišević će donirati puni iznos plaće koju bude dobijao od Schalkea

You might also like

NAŠI DANI

Reakcije na provokacije u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu…

Stižu reakcije na sinoćnja dešavanja tokom proslave Badnje večeri u Višegradu, Bratuncu, Srebrenici u drugim mjestima u entitetu Republici srpskoj. Prema svjedočenjima građana i videozapisima dostupnim na društvenim mrežama, u

NAŠI DANI

Avioni iz UAE u proteklim danima dostavljali vojnu pomoć i opremu Izraelu?

Jackson Hinkle, nezavisni politički komentator iz SAD-a, objavio je na društvenoj mreži X, da je 8 aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ‘koji su prevozili VOJNU POMOĆ I OPREMU za IZRAELSKU

Ekonomija/Biznis

U Goraždu svečano otvoren tržni centar Bingo

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac “Bingo d.o.o.”, jučer je svečano otvorio tržni centar u ulici Rabita bb u Goraždu. U prisustvu poslovnih partnera, predstavnika javnog života,  klijenata, gostiju, brojnih građana i