Turističku sezonu u Blagaju donekle spasili domaći turisti

Turističku sezonu u Blagaju donekle spasili domaći turisti

Ljetna turistička sezona na svim destinacijama u Bosni i Hercegovini ulazi u finiš.

Konačan kraj mnogi radnici nažalost dočekuju s problemima, strepnjom i iščekivanjem kada će pandemija postati prošlost, a granice se otvoriti za sve turiste. Blagaj pored Mostara jedna je od najatraktivnijih destinacija u Hercegovini.

Biser koji krasi prelijepa Buna bogata ribom, prepoznatljiv je po čuvenoj Derviškoj tekiji, koja je vjekovima jedno od najpoznatijih dovišta u BiH. Nažalost, broj posjeta i u Blagaju, s dolaskom koronavirusa, drastično je opao.

Tokom prvog vala sve je stalo, a stvari su se donekle popravile s ukidanjem restrikcija i mogućnošću dolazaka makar domaćih turista. Upravo oni bili su i jedini gosti u ovom gradiću, napominje dugogodišnji turistički radnik Ado Drljević u izjavi za AA.

“Od prilike, posjetilo nas je 25 posto od broja posjetilaca u najlošijoj sezoni prije pandemije. Tokom maja, juna, jula i augusta imali smo goste iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i zahvaljujući njima sezona je u određenom procentu spašena“, istakao je Drljević.

Vjeruje da će Svjetska zdravstvena organizacija uskoro ponuditi lijek za COVID-19, te da će naredna godina biti vedrija za turističke radnike u svijetu.

– Idemo dalje i gledamo ka budućnosti. To se moralo desiti. Istina, teško je opstati i izgurati do naredne sezone, jer mjeseci koji slijede sasvim sigurno će biti mnogo teži – dodaje Dljević.

Slično razmišlja i dugogodišnji ugostiteljski radnik Hamzo Klarić.

– Promet u restoranima, prema pretpostavkama nas radnika, manji je za 60 posto u odnosu na prošlu sezonu. Ovog puta imali smo samo državljane Bosne i Hercegovine, koji su iskreno dobri gosti, bez obzira na lošiju platežnu moć našeg naroda u odnosu na strance – kazao je Klarić.

I on se pribojava za ishode u jesenjim i zimskim mjesecima.

– Ovdje je dobra zarada do prve kiše. Kasnije je lošije, jer u zimskom vremenu nema mnogo turista. Ovu godinu ćemo nekako zaključiti, vidjet ćemo šta nam donosi naredna – naglasio je Klarić.

U Blagaju su ove sezone najviše profitirali vlasnici vikendica uz rijeku ili vikendica s bazenima. Većina je svoje nekretnine iznajmljivala gostima i za to naplaćivala za bosanskohercegovačke prilike veliki novac.

Previous Bostan iz Bosanske krajine
Next Ustala je Crna Gora: U Podgorici veliki patriotski skup CRNOGORSKI ODGOVOR!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanski barak, pas od 100 dukata

Bosanski oštrodlaki gonič ili jednostavno-barak, prema nekim podacima ranije poznat kao ilirski gonič, danas je jedna od popularnih vrsta goniča za lov u Bosni i Hercegovini, te ujedno jedini autohtoni gonič iz Bosne

BH RAZGLEDNICA

Zenica: Par labudova na rijeci Bosni oduševljava prolaznike (FOTO)

Ono što je u Zenici upotpunilo zimsku idilu u posljednje vrijeme jesu labudovi koji su se nastanili duž korita rijeke Bosne. Unazad nekoliko godina na koritu rijeke Bosne pored patki

DUHOVNOST

Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Iftar u planinskom ambijentu posve  drugačijem od kućnog ili restoranskog  u gradu, akšamsko ozračje  prirodi u Lukomiru, na Trebeviću, Bukoviku,  Prokoškom jezeru,  Kraljevskom gradu Bobovac, na Zelengori ili na obali