Jama Tihotina u Krajini: Masovna grobnica dubine preko 80 metara za 53 ubijena Bošnjaka

Jama Tihotina u Krajini: Masovna grobnica dubine preko 80 metara za 53 ubijena Bošnjaka

U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Pritoka te podršku Gradske uprave Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona obilježena je godišnjica otkrivanja masovne grobnice Tihotina.

Pješački pohod okupio je veliki broj mještana Pritoke, Ripča, Orašca i Ključa koji su učenjem Jasina i polaganjem cvijeća odali počast ubijenim žrtvama agresije.

Naoružane paravojne formacije pod komandom osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, potpomognute vojnim snagama JNA na ovom lokalitetu ubile su 53 građanina međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci, pronađeni u grobnici dubine preko 80 metara, pripadali su nedužnim građanima Bihaća, Ljutočke doline, Ključa i Bužima.

Izvor: rtvusk

U svojim obraćanjima, Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazali su da je jama Tihotina bolno sjećanje za sve, naročito za članove porodica ubijenih civila. Žrtve pronađene u ovoj jami su dovedene iz logora Ripač i Račić, a njihova starosna dob bila je u rasponu od 17 do 55 godina.

Prigodan sat historije na samom mjestu stradanja, održao je Bajro Dedić, ratni starješina 5. korpusa ARBiH koji je i sam svjedočio ratnim dešavanjima, naročito tih prvih dana rata u kojima su na najbrutalniji način, ugašeni brojni nedužni životi.

Grobnica Tihotina se nalazi na poprilično nepristupačnom terenu, što ukazuje namjeru zločinaca da trajno prikriju svoja nedjela. Ipak, istina o zločinu izašla je iz mraka ponora koji su joj namijenili ratni zločinci. Podsjećamo, prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH, u Bosanskoj Krajini pronađeno je 137 što masovnih, što pojedinačnih grobnica.

Previous Poruka iz Crne Gore: Ne damo državu! Nećemo se dati ravnogorskoj fukari
Next Zmajevi spremni za novi meč: Danas protiv Poljske u Zenici

You might also like

NAŠI DANI

Zovko: Osigurajte legitimnu zastupljenosti svih konstitutivnih naroda, uključujući i Predsjedništvo BiH!

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, Željana Zovko, uživila se u samododijeljenju ulogu evropskog nadzornika Bosne i Hercegovine. Zovko je u najnovijem saopćenju pozdravila “najbrže formiranje Vijeća ministara u povijesti BiH”, te izrazila nadu

NAŠI DANI

Važno da država potpiše ugovore sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, razgovarala je sa savjetnikom za kulturu i istaknutim članom Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Elijem Tauberom.

NAŠI DANI

Preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić

Jutros je preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić. Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici. Komponovao je opere Hasanaginica,