Stari most u Nevesinju,  svjedok bogate prošlosti

Stari most u Nevesinju, svjedok bogate prošlosti

Turistički potencijali Bosne i Hercegovine su neiscrpni i usljed pandemije koronavirusa stanovništvo naše zemlje tek ih je počelo otkrivati.

Među njima su turističke atrakcije istočne Hercegovine, posebno one u Nevesinju. Malo je onih kojima je poznat nevesinjski stari most Ovčiji brod, blago osmanske arhitekture.

Postojale su brojne legende o njegovoj izgradnji. Jedna kaže da ga je dala izgraditi udovica bega Ljubovića.

– Međutim, prije nekoliko godina pronašli smo ploču koja je bila na mostu i koju je zajedno s ogradom poplava oborila u korito rijeke. Kada smo je uspjeli prevesti dobili smo podatke da je most izgrađen najvjerovatnije početkom 18. vijeka, za vrijeme vladavine sultana Mahmuta – priča Radoš Buha, član Turističke organizacije Nevesinje.

Most se nalazi 13 kilometara istočno od Nevesinja i uvršten je u turističke ture ovoga dijela Hercegovine. Do njega se može doći pješice, iako mnogi radije biraju adrenalinsku vožnju džipovima, kros-motorima i drugim vozilima.

– Što se tiče ponuda, imamo ture od tri, pet i osam sati, zavisno od toga gdje ko želi da ide. Ovčiji brod, Morina, Krekovi, nove lokacije koje su u zadnje vrijeme otkrivene, dosta je stvari koje se mogu obići – ističe Goran Knežević, član NOA Morine Nevesinje.

Proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, zbog lošeg stanja konstrukcije i bioloških naslaga, most je uvršten i na Listu ugroženih spomenika. U toku je izrada tehničke dokumentacije nakon čega bi trebala uslijediti njegova restauracija – izvještava FTV.

Previous Bosna i Hercegovina najbolja u regiji po kvalitetu usluge
Next Međunarodni dan pismenosti u NUBBiH: Gramatika bosanskog jezika iz 1898. godine dostupna za čitanje

You might also like

NASLIJEĐE

Tešanj: Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana (1180-1204)”

JU Muzej Tešanj je u petak, 28. 8. 2020. godine u 17h, u dvorištu Eminagića konaka otvorila izložbu “Bosna u vrijeme Kulina bana (1180-1204)” autora Admira Hadrovića-direktora Arhiva Federacije Bosne

NASLIJEĐE

Stari grad Dubrovnik: Uskoro obnova Istočne kule

Arheološko područje – Stari grad Dubrovnik u Višnjici kod Ilijaša, nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Služba za društvene djelatnosti Općine Ilijaš je na osnovu Javnog poziva

BH RAZGLEDNICA

U mostarskom naselju Gornji Zalik vrijedni mještani izgrađuju park

Sunčani vikend stanovnici Ulice žrtava Uborka u mostarskom naselju Gornji Zalik iskoristili su za radove na izgradnji parka na lokalitetu Strelišta u spomenutom naselju. Stanovnici ovog naselja udružili su se