Na inicijativu dijaspore: Njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

Na inicijativu dijaspore: Njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

U industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru otvoren je proizvodni pogon njemačke firme Raundlajner, koja se bavi proizvodnjom plastičnih vreća za industrijsku ambalažu.

Finansijski direktor Raundlajnera Feliks Zontag, rekao je da je ova njemačka firma tražila pogodan ambijent za investiciju i da ga je pronašla u Prijedoru.

“U obzir smo uzeli logističke i transportne uslove, troškove radne snage, političku stabilnost i blizinu EU i vrlo smo zadovoljni korektnom saradnjom sa Gradskom upravom Prijedor” izjavio je Zontag.

Direktor prijedorskog ogranka Raundlajnera Osman Džamastagić, podsjetio je da su radovi na pogonu površine 1.200 metara kvadratnih počeli 27. februara, a da je sa šest zaposlenih prva proizvodnja počela već u julu.

“Trenutno imamo 14 zaposlenih, uglavnom žena, i radi se na pet mašina u dvije smjene. Do kraja godine plan je 17 mašina i do 50 radnika. Do sada smo dva kamiona izvezli sa po 32 palete, a jedan kamion spreman je za petak sa gotovim proizvodima za Češku i Njemačku, budući da se kompletna proizvodnja izvozi” naveo je Džamastagić.

On je rekao da je riječ o plastičnim vrećama za transport robe u buradima poput ljepila, farbe, pudera, brašna i slično, kako bi se eliminisali troškovi pranja i čišćenja, gdje se vreća rashoduje, a bure ostaje čisto.

“Gradska administracija, Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD, izvođač građevinskih radova Unijat M i sva komunalna preduzeća koja su radila infrastrukturu i instalacije, dala su doprinos da ovo uspijemo, svi su bili spremni da pomognu i sa svima smo imali odličnu saradnju, tako da nas ni vanredna situacija zbog korone nije omela u planovima” istakao je Džamastagić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je strategijom ekonomskog razvoja grada predviđen čitav set mjera pomoći domaćim i stranim investitorima, kao i kompletna institucionalna podrška.

“Povoljan otkup zemlje za privrednike i proizvodnu djelatnost omogućili smo skupštinskom odlukom, zatim pomoć prilikom pribavljanja potrebne dokumentacije realizovali smo zajedno sa agencijom Preda, a uredili smo i infrastrukturu jer je ovo bio prostor zarastao u šumu. Njima se dopala ta kooperativnost”  rekao je Đaković.

Prema njegovim riječima, Raundlajner je jedan od primjera gdje je predstavnik dijaspore bio u kontaktu sa investitorima iz Njemačke i inicirao da dođu u Prijedor, a nakon razgovora sa čelnicima Gradske uprave upućeni su na druge investitore u Prijedoru, poput “Austroneta” koji je ranije podržan od strane projekta “Diaspora Invest”, da bi čuli njihova iskustva.

” To ih je opredijelilo za Prijedor. Ovo danas je prva od tri hale koje planiraju graditi. Procjena je oko 200 zaposlenih kada bude pun kapacitet. U pitanju je lakši posao i većina zaposlenih će biti žene – napomenuo je Đaković.

On je podsjetio da industrijska zona Celpak sada ima pet proizvodnih pogona različitih investitora u različitim fazama, te da su u toku pregovori sa još pet potencijalnih grinfild investitora, čime bi ova zona imala oko 1.500 radnika.

Uprkos pandemiji interes dijaspore da investira u Bosni i Hercegovini nije u opadanju

 USAID Projekat “Diaspora Invest” danas je održao još jednu u nizu online info sesija sa dijasporskim investitorima, u okviru kojih predstavljaju mogućnosti podrške investicijskim projektima kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške. 

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” navode da su na  današnjoj info sesiji  imali  25 učesnika i učesnica iz cijele zemlje.

Postoji veliki interes, te imamo primjere lokalnih zajednica iz kojih u okviru ovog sedmog poziva imamo prvi put kompanije koje izražavaju interes da se prijave. Krug kompanija se širi, pa ćemo održati još dvije info sesije – 10. septembra u 16 sati  i 23. septembra u  15 sati.  Dovoljno je da zaineresovani pošalju ime, prezime i kontakt e-mail na info@diasporainvest.ba, a mi ćemo im  dostaviti pristupne podatke za učešće na sesijama – poručuju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Biznis centar bosanskohercegovačke dijaspore ovih dana aktivno komunicira sa razvojnim agencijama i uredima za bh. dijasporu širom zemlje koji kroz lokalne zajednice aktiviraju i pomažu dijasporske investicije.

Postoji veliki interes kompanija da apliciraju za grant sredstva pri Projektu. Dosadašnja uspješna realizacija ovog segmenta projektnih aktivnosti, kao i brojne pozitivne priče dijasporskih investicija, pokazuju da prostora za napredak ima, ali i velike spremnosti bosanskohercegovačke iseljeničke zajednice da uloži nazad u BiH. Bosna i Hercegovina pokazuje da je izuzetno dobra i povoljna tačka za pokretanje proizvodnje – dodaju iz Biznis centra bosanskohercegovačke dijaspore.

Uprkos izazovima pandemije Covid-19, interes dijaspore nije u opadanju, a brojni kontakti u vezi sa informacijama za novi poziv (koji je otvoren do 30. septembra u 16 sati) pokazuju da će se trend ulaganja u domovinu nastaviti, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Previous Tuzla: Informacionim tablama označena nekropola stećaka u Breškama
Next 'Inžinjering 1' iz Jelaha otvorio novi pogon za proizvodnju; u posljednjih 12 mjeseci firma investirala u svoj razvoj 5 miliona KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

Capital Finance International dodijelio dva priznanja Centralnoj banci Bosne i Hercegovine

Centralna banka Bosne i Hercegovine nagrađena je od strane Capital Finance International u čak dvije kategorije: Best Central Bank Governance CEE 2022 (za Najbolje upravljanje centralnom bankom u centralnoj i

Ekonomija/Biznis

Otvoren mostarski sajam „Dani trešnje 2017“

U Mostaru je danas otvoren 15. Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2017“. Sajam je otvorio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, a ispred Vlade FBiH

MADE IN BOSNIA-387

Izvozi u 35 zemalja! Vratio se iz Holandije i pokrenuo proizvodnju bosanskog dizajnerskog namještaja

Zlatko Tanović je od tinejdžerskih godina imao želju da se vrati u rodno Sarajevo iz Holandije i započne biznis. Vođen samo idejom, ambicijom i velikom željom nekoliko godina poslije je