Lavić: Jedan od najbitnijih poltičkih događaja u historiji Bosne je proglašenje njene autonomije

Lavić: Jedan od najbitnijih poltičkih događaja u historiji Bosne je proglašenje njene autonomije

Na redovnoj sesiji Kruga 99 profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Senadin Lavić je podsjetio na značaj Pokreta za autonomiju Husein-kapetana Gradaščevića obrazloživši tok državnosti Bosne i Hercegovine od njenog nastanka do danas.

Pokret za autonomiju Bosne iz 1831. je nazvao “zanemarenim na čudan način”. Govoreći na temu “Istrajnost u borbi: od Kraljevine, autonomije, Republike do bosanske nacije” pozvao se na profesora Envera Redžića za kojeg je rekao da je naglašavao da je Bosna kao država postojala još od vremena banata.

– Bosanske zemlje su bile uvezane u jednu zajedničku vlast. Govoriti o Bosni kao o državi u današnjem smislu nije moguće… Od 9. ili 10. stoljeća u Evropi se čuje za Bosnu. U hiljadu godina ona je konstanta – mišljenja je Lavić.

Prema njegovim riječima, odgovor čija je zemlja Bosna daju bosanski vladari koji su kazali da ona pripada narodu kojeg su oni zvali Bošnjani.

– Bosna je kulturna, antropološka, ekonomska činjenica – dodao je, prenosi Avaz.

Obrazlagajući period osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini Lavić tvrdi da se i tada neprestano čuo pojam Bosna.

– Bosna i poslije okupacije uspjeva očuvati svoje ime i imala je jedan povlašten položaj – ukazao je.

Kao važnim za Bosnu i Hercegovinu tokom osmanske vladavine je istakao stvaranje aristokratije i da je zemlju tada branila samo bosanska, a ne osmanska vojska.  Podsjetio je da djelovanje Pokreta za autonomiju usljedilo tokom reformi sultana Mahmuda, što je izazvalo otpore u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, pokret je zahtjevao da i Bosna dobije izvjesnu autonomiju kao što ju je dobila Srbija 1832. 

– Husein Gradašević i njegovi prijatelji su u Sarajevu u Carevoj džamiji na velikoj svečanosti proglasio autonomiju Bosne. To proglašenje po mom skromnom sudu predstavlja, a i sudu drugih naučnika, jedan od najbitnijih poltičkih događaja u historiji Bosne. Mi smo kao narod pokazali da imamo svijest o sebi i da nismo zaboravili na svoje pretke – izjavio je Lavić.

Smatra da se tim događajem, kako je rekao, probudila cijela Bosna.

– Od tog događaja se desila katastrofalna posljedica po bošnjački narod. Od tada je Bosna obezglavljena. Zato smo lutali u 20. stoljeću – naveo je.

Također je podsjetio na to kako je osmanska vlast silovito odgovorila na zahtjev na autonomiju.

– Tek 1943. poslije uključenja bosanskog naroda u Narodnooslobodilački pokret dešava se obnova državnosti Bosne i Hercegovine – podcrtao je Lavić.

Ponovio je da je 1943. obnovljena državnost Bosne i Hercegovine i da nikada nije naziv Bosna doveden u pitanje. Tvrdi i to da BiH nikada nije ponuđen koncept građanske države, već da joj se samo nudi religijski koncept države i religijski koncept nacije. Poručio je da je građanski koncept primjeren svakom pojedincu.

Previous Bivši fudbaler Veleža sa kolegom spasio migranta od utapanja u Neretvi
Next Bosna ima što drugi namaju: Fudbalski klub Respekt pruža jednakost i mogućnost za svako dijete

You might also like

HISTORIJA

Pismo posljednjeg bosanskog kralja upućeno papi Piju II 1461. godine

  Stjepan Tomašević je na kraljevski tron došao nakon smrti svoga oca Stjepana Tomaša, koji je iznenada umro 1461. godine. Inače, Stjepan Tomašević je sin Stjepana Tomaša i njegove prve

HISTORIJA

Arheološko područje “Mili” u Visokom: Srednjovjekovni simbol državnosti Bosne i Hercegovine – Uskoro potpuna zaštita i očuvanje

Prva grobnica bosanskih vladara, gdje su pronađeni i ostaci kralja Tvrtka I, je otkrivena 1909. godine u Arnautovićima kod Visokog. Na osnovu Javnog poziva Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH,

HISTORIJA

Tragovima Bosanskog kraljevstva: Svjedoci moćne srednjovjekovne države (FOTO)

  Bosansko kraljevstvo je država koja je postojala na Balkanu od druge polovine 14. vijeka do druge polovine 15. vijeka, obuhvatajući pretežno prostore današnje Bosne i Hercegovine, ali u nekim