Bosna ima što drugi namaju: Fudbalski klub Respekt pruža jednakost i mogućnost za svako dijete

Bosna ima što drugi namaju: Fudbalski klub Respekt pruža jednakost i mogućnost za svako dijete

Rijetko koji klub se može pohvaliti s dvije seniorske ekipe, muškom i ženskom, u takmičenjima visokog nivoa. Također, rijetko koji klub može reći da pruža jednakost i mogućnost za svako dijete. Ali, Bosna i Hercegovina ima klub koji to može.

Fudbalski klub Respekt pruža podršku, prihvaćenost i ljubav za svu djecu. I to, bez finansijskog opterećenja za djecu, to jest njihove roditelje/staratelje, prenosi AA.

Bez članarina, bez troškova, što znači bez prihoda za FK Respekt, ali uspijevaju. Ovog vikenda, Respekt piše historiju svjetskog fudbala.

Bosanskohercegovački fudbalski klub, sa sjedištem u Sarajevu, već punih šest godina postiže odlične rezultate. Tako i ovaj vikend, ŽFK Respekt, u subotu se sastao sa ŽNK Široki Brijeg u Prvoj ženskoj ligi Federacije BiH, a u nedjelju muška seniorska ekipa FK Respekt s ekipom Pofalićkog igra prvu utakmicu u ligi Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

“Ponos, sreća i radost, najkraće rečeno. Rad, trud, sjajan tim, dosljednost i poštovanje su doveli do ovog momenta. Sretan sam da BiH ima nešto što nema niko u svijetu. A, svjetske priče dođu uvijek do onih dobrih ljudi, do onih koji vrednuju stvari na pravi način“, ističe Emir Hujdur, osnivač ove jedinstvene misije.

Škola fudbala Respekt prva je, i jedina škola fudbala u svijetu, koja je besplatna za svu djecu, i u kojoj, rame uz rame, na treningu, kao i na takmičenjima, uz tipičnu djecu, treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja. ŠF Respekt jedini je primjer inkluzije, prihvaćenosti kroz vannastavne aktivnosti.

Za dosadašnji rad Škola fudbala “RESPEKT” nagrađena je: specijalnim priznanjem za popularizaciju i razvoj bh. sporta, koju mu je za 2015. godinu dodijelio Sportski savez Bosne i Hercegovine; Certificate of Excellence za 2016. godinu od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH; specijalna nagrada za ostvareni rezultat za 2017. godinu od strane Sportskog saveza BiH, priznanjem “Šampioni inkluzije“ koju su 2018. godine dodijelili UNICEF BiH i Delegacija Evropske unije u BiH; prvi u BiH dobitnici UEFA Children Award nagrade 2018. godine i zahvalnica Općine Novi Grad za izuzetne sportske rezultate i doprinos inkluziji.

Previous Lavić: Jedan od najbitnijih poltičkih događaja u historiji Bosne je proglašenje njene autonomije
Next Mladi i talentovani Zeničani Ivan i Adi osvajaju nagrade (Video)

You might also like

SPORT

Hotić o igranju za Bosnu: Nana i dedo su bili najsretniji

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u narednim danima očekuju veliki izazovi. Dueli s Finskom i Grčkom trebali bi odlučiti ima li naša selekcija tim dosljedan takmičenja kakvo je Evropsko prvenstvo,

SPORT

Kvalifikacije za EP: Odbojkašice Bosne i Hercegovine nakon preokreta savladale Rumuniju

  U prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo ženska seniorska reprezetnacija Bosne i Hercegovine savladala je reprezentaciju Rumunije. Naše odbojkašice nakon velike borbe i više od dva sata

SPORT

Na današnji dan KK Bosna postala prvak Evrope

Košarkaški klub Bosna je 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu ostvarila historijsku pobjedu nad italijanskim Emersonom i postala prvak Evrope.  Košarkaški klub Bosna osnovan je 1951, a njegov prvi