Izvozi u 35 zemalja! Vratio se iz Holandije i pokrenuo proizvodnju bosanskog dizajnerskog namještaja

Izvozi u 35 zemalja! Vratio se iz Holandije i pokrenuo proizvodnju bosanskog dizajnerskog namještaja

Zlatko Tanović je od tinejdžerskih godina imao želju da se vrati u rodno Sarajevo iz Holandije i započne biznis.

Vođen samo idejom, ambicijom i velikom željom nekoliko godina poslije je to i uspio, pokrenuvši prepoznatljivi brend bosanskog dizajnerskog namještaja Gazzda.

-Stvorio sam neku želju od svoje 16. godine, da čim završim fakultet da ću se sljedeći dan vratiti. I tako je bilo. Nakon zadnjeg ispita na fakultetu, sljedeći dan sam otišao na avion i onda došao u Sarajevo – prisjeća se Zlatko u emisiji Hoću kući Al Jazeere Balkans.

-Ja sam došao tamo (Holandija) kao dijete i apsolutno nisam skontao gdje se nalazim. Bio sam stranac, al’ sam uvijek mislio da ćemo se jako brzo vratiti. I onda nakon par mjeseci, kad je sve jasnije i jasnije bilo da nećemo, onda sam se navikavao tamo. Postao sam nakon nekoliko godina pravi Holanđanin. Iz toga razloga mi je bosanski jezik malo lošiji od holandskog.

-Mi trenutno imamo tim od 37 ljudi… indirektno, mislim, dnevno radi 200-250 ljudi na našim proizvodima. Izvozimo u 35 država.

Tanović je govorio i o promjeni, u našoj zemlji ustaljenog, pristupa u poslovanju.

-Mi smo mislili da mi prodajemo namještaj, a onda smo skontali, u stvari, da prodajemo više jeftinu radnu snagu. Pošto, proizvodi koje smo tada radili su većinom bili jako jeftini. Imali smo malu maržu, što znači da čim imaju neku drugu fabriku koja bi radila za pola eura manje, oni bi otišli negdje drugo. Nismo imali stvar u rukama, zbog cijene.

-Misleći na budućnost mislio sam da bi se taj dio trebao skroz izbaciti iz strategije i da se više fokusiramo na razvoj. Kad imamo unikatan proizvod, tu se onda ne radi toliko o cijeni nego o proizvodu. I na taj način smo počeli da razmišljamo o nekom brendu koji bi sve to radio. I razvoj u Bosni i Hercegovini i proizvodnju, prodaju odavde, marketing. Čitavu priču u suštini oko brenda da se razvije u Bosni i Hercegovini, gdje je čitav lanac vrijednosti zastupljen ovdje.

-Mi smo do sada prodali negdje od 120-150 hiljada proizvoda u zadnjih šest/sedam godina. Naš je promet 10-11 miliona godišnje. U mojim očima, mi smo tek krenuli sa stvarnom prodajom – ističe ovaj mladi biznismen.

Njegov biznis partner Salih Teskeredžić smatra da mladi ljudi, koji su kreativni, koji su od akcije, imaju jako dobru perspektivu i velike razvojne šanse u našem okruženju.

Sa Zlatkom sarađuje i njegov holanski prijatelj iz djetinjstva Kenny Van Halderen. On je podsjetio na posebnost ovog mladog čovjeka, koji je još s 14 godina razmišljao o poslovnim aktivnostima u Bosni.

(AJB/MiruhBosne)

Previous Otvoren 18. Bee Fest Sarajevo
Next Srebrenik: Supruzi poginulog borca uručeni ključevi novoizgrađene kuće

You might also like

Ekonomija/Biznis

Povratnici u Tarevcima: Zadruga planira ove godine otkup 300 tona šljive

Kroz Nezavisni biro za razvoj i Opću poljoprivrednu zadrugu povratnici u Tarevce, su u proteklih desetak godina uz podršku, u prvom redu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, uspjeli

ŽIVOT

Mirza Teletović pomogao izgradnju kuće porodici Škahić iz Srebrenika

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mirza Teletović, još jednom je pokazao da se osim izuzetnog sportiste, radi i o velikom humanisti, piše Bportal. Teletović, koji uspješno nastupa u NBA

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА. Biznis forum,