Pozivi Tužilaštvu da formira predmet ‘Radovan Višković’

Pozivi Tužilaštvu da formira predmet ‘Radovan Višković’

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera entiteta Republike srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu Bosne i Hercegovine 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”

– U navodima koje prenosi istraživački web-portal Istraga.ba, a za koje nemamo razloga da ne vjerujemo da su autentični, naznačena je izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje ime “Radovan Višković” sa lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici, ali i za kasnije prikrivanje i premještanje, te aktivno poticanje na učešće u prikrivanju masovnih grobnica – saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica. 

Iz tog centra poručuju da “ohrabruju članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane Bosne i Hercegovine, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage”. 

– Duboko smo razočarani da je trebalo 13 godina da ova izjava bude objavljena utoliko više što je riječ o osumnjičenom koji ne samo da je bio dostupan, nego je u proteklom periodu obavljao javne poslove. Usto, djela koja mu se stavljaju na teret su tako i toliko monstruozna, tako i toliko morbidna da se kredibilitet Tužilaštva BiH sada mjeri samo time kojom će brzinom narediti privođenje i saslušanje Radovana Viškovića. Sve drugo će biti sramna relativizacija i instrumentalizacija te institucije u svrhe zataškavanja odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječnosti – zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

-Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora procesuirati odgovornost aktuelnog premijera entiteta Rs Radovana Viškovića zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16 pred Sudom BiH da mu je Radovan Višković, kao pomoćnik komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Rs, 1996. nudio novac za premještanje zarobljenih Bošnjaka u julu 1995., a kasnije i masovnih grobnica sa tijelima ubijenih tokom genocida u Srebrenici, poručio je potpredsjednik Stranke demokratske akcije i šef Kluba zastupnika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović.

-Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pridružio se pozivu Memorijalnog centra Srebrenica koji je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike srpske Radovana Viškovića, zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine da mu je Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.
 
– Smatram da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima u obavezi temeljito ispitati navode svjedoka, pogotovo zbog toga što su oni izrečeni na Sudu, a ne negdje drugo u formi neke špekulacije. Poštujući presumpciju nevinosti da niko nije kriv dok se to i ne dokaže, ipak moram reći da sam kao i većina građana zatečen pomenutim svjedočenjem – kazao je Komšić za Fenu.

Previous SIMBOL POBJEDE! Bosanska Krupa dobila spomen-obilježje 'Ljiljan'
Next Lejla Alihodžić, buduća doktorica iz Janje: Postoji obrazovan kadar koji je spreman raditi i djelovati u povratničkim zajednicama

You might also like

NAŠI DANI

Hasečić: Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u Bosni desila agresija i genocid

  Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za N1 je kazala da je krajnje vrijeme da političari iz Bosne i Hercegovine kažu “Dosta je” i da se okrenu

NAŠI DANI

Srebrenica: Zasijano više od dvadeset dunuma krompira za potrebe humanitarne organizacije

U mjestu Pale, u opštini Srebrenici danas je organizovana podjela i sadnja sjemenskog materijala na farmi EMMAUS-a, javlja AA. Crveni polumjesec iz Turske je donirao nekoliko tona sjemenskog materijala za

NAŠI DANI

Duraković: U općini koju vodim Bosna i Hercegovina i njeni zakoni bit će poštovani

Načelnik Općine Srebrenice Ćamil Duraković ponovio je danas da neće formirati općinsku komisiju za provođenje referenduma u Republici Srpskoj koji, ističe, krši Ustav Bosne i Hercegovine. Naglasio je da se