Porodica Mešić: Samir, njegova supruga Fatima, zajedno sa svoje četvero djece, vratili su se iz Nizozemske u Bosnu

Porodica Mešić: Samir, njegova supruga Fatima, zajedno sa svoje četvero djece, vratili su se iz Nizozemske u Bosnu

Samir Mešić i njegova supruga Fatima Čaušević – Mešić, zajedno sa svoje četvero djece, vratili su se u Bosnu i Hercegovinu u augustu 2016. godine iz Nizozemske, te su ubrzo po povratku, krenuli u razvoj novih poslovnih modela u kojima su vidjeli priliku za povezivanje ove dvije zemlje.

Samirova kompanija „BI Consulting“ bavi se poslovnim konsaltingom, a supruga Fatima vodi firmu za destinacijski menadžment „Lily Travel DMC“. Posebnu pažnju su stavili na razvoj i promociju turističke ponude u Bosni i Hercegovini.

Familija Mešić veliki su zaljubljenici Bosne i Hercegovine, prirode i naše kulturne, vjerske i historijske baštine. Maksimalno koriste slobodno vrijeme obilaze prelijepe destinacije u Bosni i Hercegovini. Jedan od projekata koji smo pokrenuli jeste i “edukativna tura za mlade dijaspore”.  S gospodinom Mešićem smo razgovarali o izazovima za bosanskohercegovački turizam u vremenu pandemije.

„Iz Nizozemske smo prenijeli iskustvo saradnje i podrške rastu malih i srednjih biznisa, te smo ubrzo pokrenuli kompaniju BI Consulting. U Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, između ostalog smo prepoznali mogućnosti vezane za promociju modela halal turizma, koji je u cijeloj Evropi prepoznat kao jedna nova industrija – kako u pristupu izrade ponuda za turiste, prepoznavanja mogućnosti koje nude gradovi u tom smjeru. Turisti žele isto, jedina je razlika koliko određeni grad nudi u pravcu ‘halal friendly’ pristupa vezanim za ishranu, mogućnost obavljanja molitve, te uvažavanja različitosti. Veliko tržište leži iza ovoga, kako za turiste s Bliskog i Dalekog Istoka, tako i za posjetioce koji dolaze iz zemalja EU“, poručio je Mešić.

Neposredno prije pandemije, kompanija „BI Consulting“ je već ‘stala na noge’, a posao se širio.

„Pokrenuli smo i promociju Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije, kako u segmentu halal turizma, tako i u Nizozemskoj kroz uvezivanje sa različitim grupama potencijalno zainteresovanih posjetilaca. Nažalost, pandemija Covid-19 je usporila tokove u turizmu, ali ovaj period mi želimo iskoristiti za pripremu, razgovore o novim prilikama i nadam se, izaći jači u narednim godinama“, dodaje Mešić.

Foto FENA/ USAID Diaspora Invest Activity

 No, tim „BI Consultinga“ ne odustaje. Ove sedmice su putem webinara okupili saradnike u turizmu iz Bosne i Hercegovine i Malezije, a na skupu su govorili i ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić i ambasador Malezije u Bosni i Hercegovini Zakri Jaafar.

„Danas radimo na okupljanju sa potencijalnim partnerima iz Malezije kako bismo kreirali nove ideje i predvidjeli put oporavka nakon pandemije. Razmišljamo o novim poslovnim modelima, ulaganju u digitalizaciju, analiziramo rezultate i greške, održavamo kontakte, sve izgrađeno je potrebno sačuvati kako bismo imali odakle nastaviti dalje. Turisti globalno žele ponovno da putuju, zato vjerujem u postepeni oporavak, koji će ovisiti svakako i od sputavanja pandemije, ali i prilagođavanja putovanja visokim zdravstvenim i sigurnosnim standardima. “

Mešić ističe i značajnu podršku koju je ovaj poslovni model dobio od USAID-a.

„USAID Projekat ‘Diaspora Invest’ nam je pružio podršku kroz nabavku studijske opreme, kompjutera i druge tehnike, koja je ubrzala našu digitalizaciju. Razvili smo modele  ponuda za bh. dijasporu kroz team building programe i rekreativne posjete. Prije pandemije smo u tom segmentu halal turizma značajne rezultate ostvarili kroz saradnju sa turistima iz Malezije i Singapura, a vjerujemo u veliki potencijal tržišta iz Indonezije. Nastavljamo sa educiranjem i povezivanjem, te vjerujemo da ćemo ovim postaviti temelje uspjeha u vremenu koje je pred nama“, zaključuje naš sagovornik.

Previous Kosovo: Bošnjačkim učenicima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku
Next Uspješna priča - Mladi iz povratničkih zajednica

You might also like

ŽIVOT

Napustio Samsung, odbio sve inostrane ponude i došao u domovinu graditi karijeru

  Da sreća nije izvan granica Bosne i Hercegovine potvrđuje priča Senad Cibre koji je ostavio dobro plaćeni posao u Samsungu u Češkoj, odbio sve inostrane ponude i vratio se

ŽIVOT

Priča iz Tešnja: Ferrari iz Miljanovaca (Video)

S novcem zarađenim u pečalbi Damir Kruško se odlučio vratiti u domovinu i pokrenuti vlastiti posao obrade drveta. Ulažući u znanje, za nekoliko godina je od izrade jednostavnih drvenih predmeta

ŽIVOT

Osamnaest godina od povratka u Kamenicu (Video)

Povratnici na područje Kamenice u Općini Zvornik obliježavaju osamnaest godina od povratka kućama. Dolaze na, u ratu porušene kuće i uništenu infrastrukturu. Ipak, želja za povratkom bila je jača. Uz